Beden Sağlığı Çocuk sahibi olmak için yeni umut

Çocuk sahibi olmak için yeni umut

Paylaş
Çocuk sahibi olmak için yeni umut

Bebek sahibi olma olasılığı çok düşük ve normal tüp bebek yöntemiyle şans bulamayan hastalara uygulanan "mini tüp bebek" yöntemiyle, gebelik ihtimalinin artırıldığı bildirildi.

Kent Hastanesi Tüp Bebek Merkezi ekibinden Operatör Dr. İsrael Aruh, bu yöntemi deneyerek ikiz bebek bekleyen Derya ve Sıtkı Barlak çiftinin katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Japonya’da bulunan tüp bebek merkezi Kato Ladies Clinic’te tedavinin eğitimini alan ve yönteme ilişkin bilgiler veren Dr. Aruh, "Mini tüp bebek, yumurta rezervinin azalmasından dolayı şansı çok düşük olan durumlarda, normal tüp bebek uygulamalarına göre komplikasyon oranı ve uygulama maliyeti çok düşük bir yöntem. Gebelik ihtimalini artırdığı için uygulanıyor ve çok başarılı sonuçlar alıyoruz" dedi.

Dr. Aruh, tedavinin temelinde, düzenli adet gören kadınların her ay ürettikleri yumurtaların, normal tüp bebek yönteminde kullanılan ilaçlar nedeniyle yüksek dozda hormona maruz kalan yumurtalara göre daha kaliteli olduğu mantığının yattığını söyledi.

Bu yöntemde tedavide gerekli yumurtanın doğal olarak elde edilmesinin amaçlandığını kaydeden Dr. Aruh, şu bilgileri verdi:
"Amaç, düzenli adet görüp, FSH hormonu (Folikül Stimulan Hormon) yüksek diye tüp bebek deneme şansı bulamayan veya defalarca denemelerine rağmen embriyo elde edilemeyen ya da kötü kalite embriyolara sahip olmuş olgularda daha iyi kalitede embriyolar elde edilebilmektedir. Bu da bu tür umudu çok düşük hastalar için gebelik şansı yaratmaktadır. Bu tip vakalarda bir diğer yaklaşım da arka arkaya yapılan mini tüp bebek denemeleriyle elde edilen embriyonları dondurup biriktirmektir. Bu, zamana karşı yarışan düşük rezervli hastaların zaman kaybını engeller."

Haberin Devamı

Dr. Aruh, bu yöntemde normal tüp bebek yöntemine göre çok az ilaç verildiğini, amacın yumurta sayısını artırmak değil, var olan yumurtaları korumak olduğunu belirterek, "Bu yöntemin maliyeti normal tüp bebek uygulamasına göre 5’te bir, 6’da bir daha ucuz" dedi.

-ÜÇÜNCÜ TEDAVİDE HAMİLE KALDI-

Hastanede mini tüp bebek tedavisi ilk kez uygulanarak başarılı sonuç alınan ve şu anda hamileliğinin 28. haftasında bulunan Derya Barlak (39), daha önce iki farklı merkezde normal tüp bebek tedavisi gördüğünü ancak ikisinden de sonuç alınamadığını anlatarak, "Umudu kesmiştik. Mucize gibi. Hocamıza çok güvendik ve bu yöntem için iki yıl bekledik. Çünkü FSH hormonu çok yüksekti, düşmesini bekledik" dedi.

Haberin Devamı

Bodrum’da esnaf olduğunu ifade eden Sıtkı Barlak da (42), beş yıl önce evlendiklerini, doğal yollarla bebek sahibi olamadıklarını görünce tüp bebek denediklerini, sonuç alamayınca da Dr. İsrael Aruh’a başvurduklarını anlattı.

Sıtkı Barlak, "Artık umudu öyle kesmiştim ki eşimi sırf morali düzelsin diye tedaviye gönderir olmuştum. Bu yeni yöntemi öğrendiğimizde ise hemen kabul ettik. Şimdi mutluluğumuzu ifade edecek kelime bulamıyoruz" diye konuştu.