Serra Ababay Çocuk ve terör
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk ve terör

Haberin Devamı

Ne zaman ve nerede olacağı bilinmeyen terör saldırıları, hayata dair kısıtlı bilgisi olan çocuklar için daha kafa karıştırıcı ve korkutucudur. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

HABER KAYNAKLARINDAN ÇOCUĞU UZAK TUTUN

● Çocuğunuza güvende olduğunu sık sık dile getirin. Çocuğun sizin onu koruyacağınızı duymaya ihtiyacı vardır.
● Çocuğu haber kaynaklarından uzak tutun ve olayları yanında konuşmayın.
● Çocuğunuz korktuğu için sık sık sizinle konuşmak isteyebilir. Bu ihtiyacı asla geri çevirmeyin. Her zaman ulaşılabilir olun.
● Hayatın normal akışının sekteye uğradığı bu dönemde, çocukların rutinlerinin (okul, yemek, uyku) bozulmaması büyük önem taşır.

BİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ DAVRANMAYIN


● Yetişkinler, sakin ve kendinden emin konuşarak, olaylarla baş etme konusunda çocuklara örnek olabilir.
● Çocuklarla konuşmadan önce ne kadar bilgiye sahip oldukları öğrenilmelidir. Eğer olayları duyduğundan eminseniz, “Ülkede çok üzücü bir olay yaşandı. Bu olay ile ilgili bazı şeyler duymuş olabilirsin. Neler duyduğunu merak ediyorum” diyebilirsiniz.
● Duymadığını düşünüyorsanız, “Günün nasıl geçti, ilginç bir olay oldu mu? Konuşmak istediğin bir şey var mı?” diyebilirsiniz.
● O üzülmesin diye bir şey olmamış gibi davranmayın. Yaşına uygun ama net bilgiler verin. Bu olaylara onun gibi, sizin de üzüldüğünüzü söyleyebilirsiniz.
● Bu durumun “olağan dışı” olduğunu ve bu nedenle etrafta, haberlerde çok konuşulduğunu vurgulayın.

Çocuk ve terör

5 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN DURUM FARKLIDIR


● 5 yaşından küçük çocuklar için, durumu daha basit tutmak gereklidir. “Herkesi üzen kötü bir olay yaşandı ve zarar görenler oldu. Doktorlar yaralananlarla, polisler de olayları yapanlarla ilgileniyorlar” diyerek sadece sorduğu kadarıyla devam edebilirsiniz. Ayrıntılı olarak sorarsa, izleyen açıklamayı ona da yapabilirsiniz.
● 5 yaşından büyük çocuklarda, “Herkesi çok üzen bir olay yaşandı. Bazı kişiler, istedikleri olmadığı için çok kızar ve başkalarına zarar vermek gibi kötü davranışlarda bulunurlar. İşte bu olay da, istedikleri olmayanların çıkardığı bir kavga gibi aslında. onlar etrafa zarar vermek gibi yanlış bir karar verdikleri için, etraftaki kişiler de zarar gördü. Yaralananlar ve ölenler oldu. Yaralananları iyileştirmekle doktorlar, bu olayı çıkaranlarla da polisler ilgileniyor” diyebilirsiniz.
● Olaylardan dolayı etrafta olan polisleri veya ambulansları göstererek, bizi korumak için çalıştıklarını anlatabilir, çocuğa somut bir güven sunabilirsiniz.

DAVRANIŞLARI YAKINDAN İZLENMELİ

● Bu dönemde çocukların uyku ve yeme alışkanlıkları, korkuları, isteksizlikleri ve endişeleri yakından izlenmelidir.
● Terör olaylarına bire bir şahit olmuş çocuklarda, yukarıdaki adımlar yeterli değildir. Bu çocuklar için bir uzmandan hiç vakit geçirmeden destek alınmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder