Yaşam Çocukken az uyuyan büyüyünce şişmanlıyor!

Çocukken az uyuyan büyüyünce şişmanlıyor!

Paylaş
Çocukken az uyuyan büyüyünce şişmanlıyor!

ABD’deki Ohio State Üniversitesi’nden bilim insanları, çocukların düzenli uyku saatinin fazla kilolu olmalarını engelleyebileceğini ortaya koydu.

Çocukların geçmiş yıllara nazaran daha fazla kilo almaya meyilli olduğunu fark etmişsinizdir. İşte bunun olası sebeplerinden biri de uyku düzeni…

Bilim insanları 2000 ile 2002 yılları arasında doğan yaklaşık 11 bin İngiliz çocuğun alışkanlıklarını incelerken günlük rutinleri, duygu durumları ve kiloları arasında bir bağ buldu. Sonuçları Uluslararası Obezite Dergisi’nde yayımlanan araştırma, erken çocukluk dönemi rutinleriyle kilo sorunları arasındaki potansiyel ilişkiyi araştıran ilk çalışma.

Bu araştırma kapsamında bilim insanları, üç yaşındaki çocukların günlük üç rutinini değerlendirdi: Düzenli uyku süresi, düzenli yemek saatleri ve ebeveynlerin günlük en fazla bir saat boyunca televizyon veya video izlemelerine izin vermesi.

OBEZ OLMA RİSKİ ARTIYOR

Bu üç durum çocuğun sinirli ya da heyecanlı hale geldiğinin bir ölçütü olan duygusal özdenetimle ilişkilendirildi. Çalışmaya göre, daha az duygusal düzenlemeye sahip çocukların ilerleyen yıllarda obez olma ihtimali daha yüksekti. Ohio State Kamu Sağlığı Koleji’nden Dr. Sarah Anderson “Üç yaşındayken duygu yönetiminde zorlanan çocukların 11 yaşında obez olma eğiliminde olduğunu tespit ettik” dedi.

Araştırmacılar “Uyku, özellikle çocuklar için çok önemli. Uykunun metabolizmayı nasıl etkilediği konusunda bilinmeyen çok şey olmasına rağmen, araştırmalar obezite ve az uyku arasında daha çok bağlantı buluyor” diyor.

Haberin Devamı