Yaşam Çocukken sahip olamadığı oyuncağın koleksiyonunu yapıyor

Çocukken sahip olamadığı oyuncağın koleksiyonunu yapıyor

Paylaş
Çocukken sahip olamadığı oyuncağın koleksiyonunu yapıyor

Antalya'da yaşayan "yoyo" koleksiyoncusu 50 yaşındaki Akın Aybak, çocukluğunda maddi imkansızlıklar nedeniyle sahip olamadığı bu oyuncakları evinin özel bir bölümünde sergiliyor

Antalya'da yaşayan "yoyo" koleksiyoncusu 50 yaşındaki Akın Aybak, bir dingil ile birleştirilmiş iki disk ve bunun etrafına sarılan ipten oluşan "yoyo" adı verilen oyuncakları 22 yıldır topluyor. Parmağa takılan ip ile oynanan yoyonun Aybak için çok ayrı bir önemi var.

Çocukken maddi imkansızlıklar nedeniyle sahip olamadığı oyuncağın farklı çeşitlerini toplayan Aybak, 500 parçalık koleksiyonuyla mutlu oluyor.

Aybak, çocukluğunda oynama imkanı bulamadığı oyuncağa sahip olmanın içinde büyük bir ukde olarak kaldığını söyledi.

Oyuncağın profesyonel olarak üretilmeye başlamasıyla çocukluk günlerinin aklına geldiğini aktaran Aybak, yaşı ilerlediğinde bunun koleksiyonunu yapmaya karar verdiğini belirtti.

Bu fikrin bir arkadaşının yoyo hediye etmesi üzerine doğduğunu anlatan Aybak, "Hediyeden çok etkilendim. O günden sonra bu oyuncağın koleksiyonunu yapmaya karar verdim. Her yerde bulamadım. İlerleyen süreçte koleksiyonumu genişlettim. Sosyal medyadan yurt dışındaki koleksiyoncular ile tanıştım." dedi.

Daha sonra yoyo koleksiyonu yapanlarla tanıştığını ifade eden Aybak, bu konudaki bilgi birikimini artırıp yeni oyuncaklar edindiğini kaydetti.

"Sen çocuk musun diyenler de oynuyor"


Aybak, çok fazla eski dönem oyuncakları bulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yoyo topladığımı bilen arkadaşlarımın hediye ettikleriyle koleksiyonum genişledi. Koleksiyonumda çeşit olarak tekerlek, top ve oval yoyolar bulunuyor. Yarı profesyonel ve amatör yoyo biriktirmeye çalıştım. Oyuncak kalitesine göre 20 ile 750 lira arasında satılıyor. Türkiye'de bu oyuncağın koleksiyonunu yapan başka bir koleksiyoncuya henüz rastlamadım. Özellikle Avrupa ülkelerinde bu koleksiyon türü oldukça yaygın. Yoyo müzeleri bile bulunuyor. Koleksiyonum yaklaşık 500 önemli parçadan oluşuyor. Evimin özel bir bölümünde yoyoların bir bölümünü teşhir ediyorum. Koleksiyonu görenlerden bazıları, 'Niye bunları topluyorsun, başka koleksiyon yapacak bir şey bulamadın mı' diyor. 'Sen çocuk musun' diyenler bir süre sonra yoyo oynamaya başlıyor. Birlikte çocukluğumuzu doyasıya yaşıyoruz."

AA

Haberin Devamı