Cumartesi Postası Çocukla tatilin tadını çıkartın

Çocukla tatilin tadını çıkartın

Paylaş
Çocukla tatilin tadını çıkartın

Tatil telaşı başladı. Peki yanımıza bebeğimizi de almak istersek?

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’den Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun, çocukla tatile çıkarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı:

Tatile çıkmadan önce neler yapmalı? Öncelikle nasıl bir tatil yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Yanınızda çocuğunuz varken onun ihtiyaçlarını gidermek ve sıcakta fazla tutmamak için sık sık kapalı ortamlara ihtiyacınız olacak. Bu nedenle çocuğunuzla birlikte tatile gidecekseniz rahat ve güvenli ortamı olan tesisler tercih edilmelidir.

Bunun için de en uygun yerler genellikle tatil köyleridir. Özellikle çocuklara uygun aktiviteleri ve çocuk kulüpleri olan tatil köyleri arasından seçim yapılmalıdır. Çocuğunuzun yaşıtları ile koşup onayabileceği bir yer tercih edilmelidir. Tatile çıkmadan önce yapılması gereken bir diğer önemli iş ise hem yolda hem de tatilinizi geçireceğiniz yerde ihtiyacınız olacak eşyaların bir listesini yapmaktır.

Bol su içirilmeli

Çocuğunuz için parmaklıkları olan uygun bir yatak yoksa park yatağınızı yanınıza alabilirsiniz. Çocuğunuzun alışkın olduğu düzene tatilde de devam etmelisiniz. Yani yemek saati, uyku saati ve oyun saatinin fazla şaşmamasına dikkat etmelisiniz. Tatilde en büyük sıkıntı yemektir. Açık büfe yemeklerde yemek seçimi çocuğun inisiyatifine bırakılmamalıdır. Çocuğun besin ihtiyacını karşılayamayacak, çocuk için zararlı olan ve çabuk bozulma ihtimali olan gıdalar tercih edilmemelidir. Hazır gıdalar tüketilmemelidir. Çocuğun bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Saat 10.00-16.00 güneş ışınları açısından en tehlikeli saatlerdir. Bunun dışındaki saatlerde ise mutlaka yüksek koruma faktörlü bir güneş ürünü kullanılmalıdır.

Direkt güneşe maruz kalmasa, açık havada olsa bile 2-3 saatte bir güneş ürünü tekrar sürülmelidir. Çocuklar 20 dakikadan fazla güneş altında kalmamalıdır. Çocuğun oynaması ve serinlemesi için havuzdan ziyade deniz tercih edilmelidir. Asla havuzda ve denizde tek başına bırakılmamalıdır. Havuz ve deniz kenarında oynarken bile can yeleği giydirmelisiniz. Kayıp düşmemesi için kaymayan bir sandaleti olsun. Çocuğunuzun ateşi, ishali ya da kusması olduğunda kendiliğinden düzelmesini beklemeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. Çocuğun bol miktarda sıvı tüketmesine özen göstermeliyiz. Sıcakta gıdalar çabuk bozulur.

Tatile çıkarken ne götürelim?

- Yolculuk sırasında ve tatilde iken ihtiyaçlarınızın listesini yapmalısınız.

- Yolculuk sırasında çocuğunuzun acıkmasına ve susamasına karşı yanınıza su ve çocuğun yiyebileceği gıdaları (bisküvi, kek, sandviç, meyve gibi) almanız şarttır.

- Bezlenen çocukları olanların çantasında mutlaka yedek çocuk bezi bulunmalıdır.

- Sıkıldığında onu oyalayabilecek, çocuğun yaşına uygun birkaç tane oyuncak çantanızda bulunmalıdır.

İhtiyacınız olacak eşyalar

- Çocuğunuzun sağlık sigortası ile ilgili bilgile

- En az 30 faktörlü bir güneş ürünü

- Ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar

- Pişik ve yanık kremleri

- Alerji ilacı (doktorunuza danışarak)

- Her ihtimale karşı çocuğunuzun nevresim takımı ve havluları

- Bezlenen bebekler için yeteri kadar bebek bezi

- Çocuğunuzun sevdiği oyuncaklar

- Çocuğunuzun sabunu, şampuanı, tırnak makası, diş fırçası, diş macunu

- Diş çıkaran bebekler için çiğneme lastiği

- Şapka, güneş gözlüğü ve pamuklu kumaştan kıyafetler

- Sandalet

- Kollukları ve can yeleği.

2

Haberin Devamı