Yaşam Çocuklar bu süte hayır diyemeyecek

Çocuklar bu süte hayır diyemeyecek

Paylaş
Çocuklar bu süte hayır diyemeyecek

AKÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde hazırlanan proje çerçevesinde süt, renk, aroma, koku bakımından değiştirilip kalsiyum değeri artırılarak çocuklar için ilgi çekici bir hale dönüştürüldü

Gelişme dönemindeki çocukların, kokusu ve renginden dolayı içmekten çekindiği süt, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yürütülen projeyle ilgi çekici bir hale getirildi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişmekte olan çocukların kalsiyum ihtiyacının sütten karşılandığını, bu gıda maddesinin yararlılığını artırma düşüncesiyle son sınıf öğrencilerinden Nermin Özge Bilge’nin "Biyoyararlılığı Artırılmış Süt Projesi"ni hayata geçirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kalsiyum bakımından zengin keçiboynuzu gibi bitkisel tozlarla karıştırılmasıyla mineraller ve vitaminler bakımından mükemmel bir içme sütü elde edildiğini dile getiren Çağlar, hedeflerinin sağlıklı yeni nesiller geliştirebilmek olduğunu belirtti.

Elde edilen ürünün, gelişmekte olan çocuklara daha fazla yarar sağlayacağını aktaran Çağlar, şöyle konuştu: "Buradaki hedef; çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmesini, sadece vücut olarak değil beyin ve ruhsal olarak da gelişmesini sağlamak, geleceğimizi sağlıklı bir şekilde kurmaktır. Hedeflenen amaca ulaşmak için de ’keçiboynuzlu süt projesi’ni hayata geçiren öğrencimiz Nermin Özge Bilge’yi kutluyorum. Öğrencimiz, İstanbul Teknik Üniversitesinin düzenlediği Ar-Ge Fikirleri Yarışmasında da ilk 10’a girdi. Fikir açısından basit gibi görünse de gelecek için çok büyük yarar sağlayan proje."

Haberin Devamı

"Destek verilmesi halinde üretime geçmek istiyoruz"

Bilge ise çocukların genellikle sütün rengi ve kokusunu beğenmediğini, projeyle bu sorunu aşmak istediklerini anlattı. Süte ilave ettiği bitkisel tozların, bu gıda maddesinin rengi, tadı ve aromasını güzelleştirdiğini vurgulayan Bilge, "Sütün içine hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden bu işlem gerçekleştirildi. Maliyeti düşük ve uygulanabilir. Projem, anne ve babalardan oldukça ilgi gördü. Destek verilmesi halinde üretime geçmek istiyoruz" ifadesini kullandı. Söz konusu uygulamanın ardından kakaolu süt görünümü elde edildiğini dile getiren Bilge, çocukların da bunu ilgiyle tükettiğini sözlerine ekledi.