Serra Ababay Çocuklar ve sınırlar
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar ve sınırlar

Haberin Devamı

Çocuğunuza sınır koymanız, onun gelişimi için değerlidir. Elbette içerikleri, sayıları ve hepsinden önemlisi uygulanış şekilleri çocuğun gelişim seviyesine uygun olduğunda.

Çocuklar konulan sınırlar sayesinde kendilerini güvende hisseder, çevreyi keşfeder, onaylanan davranışları ve ilişki kurmayı öğrenir. Sınırları uygulamak, onlara karar vermek kadar kolay değildir.

Bazı ebeveynler çok katı sınırlar koyarken bazıları da aksine çok daha yumuşak sınırlar koyar. Fakat bu iki yaklaşımın sonucunda da çoğu zaman istenilen davranış sergilenmez.

Çocukların ihtiyaç duydukları ne katı cezalar ne de sınırsız özgürlüktür. İhtiyaç duyulan; tutarlı ve net mesajlar, hem sözler hem de davranışların kullanıldığı etkili müdahaledir.

Bazı sık kullanılan sınır koyma denemeleri çocuklara sınır koymada etkisiz kalmakta veya kaygı yaratmaktadır. Bu davranışları şöyle sıralayabilirim:

● “Bak polis amca geliyor, bize ceza verir”: Ebeveyn otoritesi yerine, otoriteye dışardaki birine vermek, ebeveynlerin gücünü ve güvenini sorgulatır. Sınır koyarken bahane edilen “amcalar” ise çocuk için bir korku unsuru olabilir.

● Nasihatler ve nutuklar: Çocuklar net açıklamaları ve müdahaleler ile öğrenirler, uzun açıklamalarla değil.

● “Bir kere doğru yapsan şaşarım zaten”: Bunun gibi cesaret kırıcı ve utandıran mesajlar alan çocuğunuz ona duyduğunuz inancı sorgular. İşbirliğine yaklaşması için bir nedeni olmaz.

● “Küserim, konuşmam seninle”: Yetişkin sevgisi koşullara bağlı olmamalıdır. Çocuklar sınırlara çevreyi, ilişkileri tanımak ve güvende hissetmek için uymalıdırlar, sevginizi kaybetme kaygısından dolayı değil.

● Yanlış davranışı görmezden gelmek: Sınırlar tutarlı olmalıdır. Bazen sınır koyup, bazen koymamak çocuklara beklentiyi öğretemez.

● “Buna izin vermiyorum. Ama babam veriyor!”: Ebeveynler arasındaki tutarsızlık çocukların net bir kuralı öğrenmesini ve uygulamasını engeller. Bu durum diğer ebeveynin otoritesini sorgulatır.

● Sık tekrarlama ve hatırlatma: Sürekli aynı kuralı tekrarlama ve bu konuda sözel uyarı dışında bir müdahale yapmamak etkisiz kalacak, davranış devam edecektir.

● Ödül, rüşvet kullanmak: Ödül için sınırlarda kalan çocuk, kendi kendini motive etmek yerine, dışsal bir motivasyona tutunur İçsel motivasyonu öğrenmemiş çocuktan ödül olmadığında olumlu davranış bekleyemeyiz.

● Çocuğun yapmasını istediğiniz davranışı, onun yerine yapmak: Beklediğiniz davranışı onun yerine siz yaptığınızda, çocuğunuzun davranışı değiştirmek için bir sebebi yoktur. Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder