Sağlık Çocuklarda göz tembelliğine dikkat!

Çocuklarda göz tembelliğine dikkat!

Paylaş
Çocuklarda göz tembelliğine dikkat!

Gediz Üniversitesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Safiye Yılmaz, anne ve babaları göz tembelliğine karşı uyardı

Gediz Üniversitesi Optisyenlik Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Safiye Yılmaz, anne ve babalara önemli bir uyarıda bulundu. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz, bir görme bozukluğu olan göz tembelliğinin çocuk, hatta bebek yaşlarda ortaya çıktığına, tek gözde geliştiğinde ise pek fark edilemediğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Yılmaz, bu yüzden genellikle ilkokul çağında anlaşıldığını, zamanında teşhis ve tedavi edilemediği için de geç kalındığını hatırlattı:

"Konuşmayı öğrendiğimiz gibi görmeyi de öğreniyoruz. Doğduğumuzda çok yakın mesafeyi seçebilecek kadar görebiliyoruz, görme duyumuz sonrasında gelişiyor. Bu süreçte göz tembelliği gibi sorunlar yaşanabiliyor. Ancak çocuklar ya da anne ve babalar fark edemeyebiliyor. Özellikle tek gözde olduğunda, diğer gözün tam görmesi nedeniyle anlaşılması zorlaşıyor. Çocukların görme bozuklukları genellikle okula başladıklarında tahtayı göremediklerini ifade etmeleriyle ortaya çıkıyor. Fakat göz tembelliği, görsel sistemin geliştiği erken yaşlarda tedaviyi gerektiriyor."

Haberin Devamı

Prof. Dr. Safiye Yılmaz, göz tembelliği gibi görme bozukluklarının erken teşhisi ve tedavisi için 1 yaşından itibaren göz kontrolünün şart olduğuna işaret etti. Yılmaz "Tedavi edilmezse ileride daha büyük görme sorunlarına yol açan, kişinin meslek hayatını olumsuz etkiyebilen göz tembelliği asla ihmal edilmemeli. Burada en büyük sorumluluk anne ve babalarda, çocuklarını 1 yaşından itibaren mutlaka düzenli göz kontrolüne götürsünler. Anne ve babalardan sonra anaokulu ve ilkokul öğretmenlerine de görev düşüyor. Öğretmenler, öğrencilerinde görme sorunu olduğundan şüphelendiklerinde doktor kontrolüne götürülmelerini sağlasınlar" dedi.