Dr. Cihan Avaroğlu Çocuklarda korku
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda korku

Haberin Devamı

Çocuk davranışlarının önemli bir kısmını korkular şekillendirir. Aslında korku, canlıların, görünen veya görünmeyen tehlikeler karşısında gösterdikleri doğal bir tepki ve savunma mekanizmasıdır. Korku karşısında oluşan eylem ise kaçmak, saklanmak ya da saldırmak şeklinde olabilir.

Çocukta durum nedir?

Yeni ve bilinmeyen her şey ürkütücüdür. Çocuklar ise yaşamın ilk yıllarında hem güçsüz, hem de bilgisizdir. Böyle bir durumda bebeklerin gürültülü sesten, yabancı bir yüzden korkması kadar doğal bir davranış olamaz. 2-3 yaşa gelindiğinde gök gürültüsü korkutucu olurken, 3-4 yaşlarında ise karanlık, hırsız, polis, öcü korku nedeni olarak karşımıza çıkar.

Korku neden pekişir

Düşünün, ormana piknik yapmaya gittiğinizi, yürüyüş yaptığınızı ve bir süre sonra yolunuzu kaybettiğinizi, erişkin bir birey olarak bile korkmaya başlarsınız. Bir çocuk ise çarşı, pazar, alışveriş merkezi gibi bir yerde yanında anne, babasını göremediğinde korku ile ağlamaya başlar. Bu durumu anne, baba herhangi bir şey için tutturan çocuğa, “Seni burada bırakır, giderim’’ diye silah olarak kullanırsa çocuğun korkusunu pekiştirmiş olursunuz.

Endişe de etkiliyor

Bu basit örnekten de anlaşılacağı gibi, çocukların davranışlarını, endişe veya korkularını oluşturan biz ebeveynleriz. ‘’Yemeğini yemezsen doktor amcana söyleriz, yaramazlık yaparsan seni doktora götürürüz iğne yapar’’ denilen bir çocuğun doktordan korkmasından doğal daha ne olabilir. Korku sadece tehditle pekişmez, kedi veya köpek gibi hayvandan korkan ve tepki gösteren annenin çocuğu da bu korkuyu yaşayacaktır. Aile içi şiddetin olduğu durumlarda çocuk sürekli korkuyla yaşar ya da hep endişeliyseniz, bir şey olur korkunuz varsa bu davranış çocuğunuza da yansıyacak, ürkek ve korkak olmasına neden olacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder