Derya Özel Çocuklarda toparlanabilme becerisi
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda toparlanabilme becerisi

Haberin Devamı

Zor gündemlerden geçtiğimiz şu günlerde, yetişkinler olarak bizlerin bile travmayla başa çıkma ya da stres sonrası toparlanıp normal hayata adapte olma süreçlerimiz değişir. Olumsuzluklara karşı hazırlıklı olma, stres ve travmayla başa çıkabilme, zor koşullara uyum sağlama, yıkıcı deneyimlerden bir şeyler öğrenerek gelişme kapasitesine ‘rezilyans’ deniyor.

Çabuk iyileşme becerisi doğuştan belli miktarda herkeste mevcut. Çocukluk sürecinde bu durum iyi gözlemlenir ve üzerinde durulursa, yetişkinlikte en ufağından en büyüğüne kadar tüm problemlerle başa çıkabilen bireyler yetiştirebiliriz. ‘Çocukta Rezilyans’ kitabını başucu kitaplarımdan biri yaptım. Okurken kendi stresle baş etme becerilerimin nasıl oluştuğunu ve çocuklarımın durumunu analiz etme fırsatı yakaladım.

Kitabın yazarları Dr. Şirin Seçkin ve Dr. Alper Hasanoğlu her anne babanın okuması gereken şahane bir kitap yazmışlar. Çocukların problemleri kendi başlarına çözebilmelerine izin verilmesi gerektiğinin altını da özellikle çizmişler.

Etrafımda o kadar çok pervane ebeveyn görüyorum ki; her birine bu kitabı alıp hediye edesim geliyor. ‘Çocuklar büyürken hiçbir hayal kırıklığı ve stresle karşılaşmazlarsa güçlü olmayı öğrenemezler. Zorluklarla karşılaştıkları zaman olaylara meydan okuyarak onlarla başa çıkabildiklerini deneyimledikçe tatmin olurlar. Zorlukların üstesinden gelebilme becerisi, ileride ayaklarının üzerinde sağlam durabilmelerinin ve başarılı olmalarının temelidir’ diyor uzman yazarlar. Bence ‘Çocukta Rezilyans’, her anne babanın baş ucu kitabı olmalı!

TAVSİYE EDİYORUM

Sinema yazarı Burak Göral’ın bloğundaki ‘Çocuğunuzun 12 yaşına basmadan önce izlemesi gereken 60 film’ yazısına mutlaka bir göz atın. ‘Zamane çocukları listedeki bütün filmleri gayet anlayarak ve mesajlarını doğru algılayarak izleyebilme kapasitesine sahip’ diyor Burak Göral. Kızlarımla listeden 5 filmi şimdiden izledik bile. www.birfilmsevdim.blogspot.com.tr adresinden listeye ulaşabilirsiniz.

Bize ilham veren çocuklar

Anne olunca gelen ilham o kadar kuvvetli ki; kendinizi birden tüm çocukların annesi gibi hissedip, onlar için de bir şeyler yapmaya adayabiliyorsunuz. İBS Fuar’ın kurucusu Seçil Fida da işte tam böyle bir anne. Kızının doğumundan sonra tüm anne babalar için ortak bir şey yapma fikriyle 5 yıldır şahane bir fuara ev sahipliği yapıyor.

Her yıl katıldığım söyleşilerle de içinde yer aldığım fuarda gördüklerimin çoğu, girişimci annelerden oluşuyor.

Çocuklarımızın bize ne kadar ilham verdiğini kendimden biliyorum. Daha pratik düşünen, yoktan var edebilen, imkansızı başaran süper kahramanlara dönüştüğümüzü görmek, başka annelerle bunları paylaşmak müthiş bir duygu. Kendi bebeği kolik olduğu için onu uyutabilsin diye stüdyoya girerek kolik albümü yapan, bu dertten mustarip tüm ebeveynlerle bu albümü paylaşan babalar da tanıyorum, haksızlık etmeyeyim...

İBS FUARINI ZİYARET EDİN!

16-17-18 Aralık’ta başlayacak olan İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı’nda ben de hem ‘İkizlerle Hayat’ kitabımı Destek Yayınları standında imzalayacağım, hem de masalların çocuklar üzerindeki etkileri üzerine Arbil Yuca ile birlikte Yaprak Yapsan moderatörlüğünde bir söyleşiye katılacağım. Sizlerle 16 Aralık Cuma saat 13:00 Destek Yayınları standında imzada, 17 Aralık Cumartesi saat 13:30-14:30 Prima standında söyleşide ve İBS alanında ‘Bir hikayemiz var’ başlıklı söyleşide görüşmeyi umuyorum.

Bana ilham veren çocuklarım sayesinde, başka annelere dokunabildiğim, onların çocukları için de güzel şeyler yapabildiğim için dünyanın en şanslı insanıyım!

Etkinlik Kuşu

İstanbul


Can Bora tarafından 2012’de kurulan Berika Tiyatro&Dans’ın yeni yapımı ‘Oyunbazlar İstanbul’da’ müzikli çocuk oyunu sezon boyunca her pazar, 14.00’te Maçka G-Mall TOY Sahnesi’nde izleyicileri bekliyor. Animasyon ve video görüntü gibi güncel araçları da içinde barındıran ‘Oyunbazlar İstanbul’da’, çocuklara hayallerine inanmalarını ve onların peşinden gitmelerini öğütlüyor. Tel: (0 212) 970 28 69

Ankara

‘Ben Kukla Değilim’ adlı çocuk oyununda, şehrin en güçlü ve en eski tiyatrosu son zamanlarda yaşanan seyirci azlığı nedeniyle kapanma aşamasına gelmiştir. Tiyatronun sahibi personeliyle toplantı yapar ve gösterilerdeki seyirci düşüşüyle ilgili oyuncuların fikrini alır.

Onlar komşuları olan tiyatronun yenilikler yaptığını ve Paris’ten kukla tiyatrosu getirdiklerini söyler. Patron kukla tiyatrosu fikrine sıcak bakar. Ve oyuncular tiyatroya geldiğinde sahnede bir kukla tiyatrosuyla karşılaşır... Başkent Tiyatroları Ankara. Tel: 0 312 309 18 37

Bursa

Tiyatro oyunu ‘Tom ve Jerry’de, Jerry kimsenin oturmadığı bir evde hayatını sürdüren bir faredir. Evin yeni sahiplerinin yakında geleceğinden haberi yoktur. Evi, bir kadın kiralamıştır. Ve bu kadının Tom adında bir kedisi vardır.

Tom uyumayı ve yemek yemeyi seven uyuşuk bir kedidir. Sahibi Jerry’yi evden çıkartma işini Tom’a bırakır. Eğer 1 saat içerisinde bu fareden kurtulmazsa Tom’u evden göndereceğini söyler... Nazım Hikmet Kültür Evi Bursa.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder