Sağlık Çocuklarına aşı yaptırmayanlara ceza geliyor

Çocuklarına aşı yaptırmayanlara ceza geliyor

Paylaş
Çocuklarına aşı yaptırmayanlara ceza geliyor

İtalya'da hükümet 6 yaş öncesi çocuklara aşı yaptırılmasını zorunlu hale getirdi

Bakanlar Kurulu'nun dün onayladığı kararnameyle, aralarında çocuk felci, kızamık, difteri, tetanoz, menenjit, kabakulak, su çiçeğinin de bulunduğu 12 aşı mecburi hale geldi.


7500 EURO'YA KADAR PARA CEZASI


6 yaştan küçük çocuklarına bu aşıları yaptırmayan ebeveynlere 7500 Euro'ya kadar para cezası verilecek. Aşısız çocuklar devlete ait anaokullarına kabul edilmeyecek.

Başbakan Paolo Gentiloni, aşılarla ilgili "bilimsel olmayan teorilerin yayılması" nedeniyle bir kararnameyle müdahale etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

OTİZME YOL AÇIYOR İDDASI


İtalya'da, aralarında muhalefetteki siyasi oluşum 5 Yıldız Hareketi'nin yer aldığı bazı kesimler aşı karşıtı komplo teorilerini yaymakla suçlanıyordu. Aşı karşıtları, aşıların ilaç şirketleri tarafından çıkar amacıyla kullanılan yararsız ve riskli müdahaleler olduğundan, kızamık aşısının otizme yol açtığına kadar bir dizi iddia öne sürüyordu.


SON 1 YILDA VAKALAR 3 KATINA ÇIKTI


İtalya'da bu teorilerin güç kazanması nedeniyle kızamık aşısı yaptıranların sayısının düştüğü ve bu nedenle son bir yılda kızamık vakalarının 3 katına çıktığı belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü nüfusun en az yüzde 95'inin kızamık aşısı yaptırması gerektiğini belirtirken İtalya'da bu oran yüzde 80'in altına inmiş durumda.

Örgüt ayrıca, geçtiğimiz Mart ayında yaptığı bir açıklamada, kızamık hastalığının Avrupa'da yayıldığı uyarısında bulunmuş ve hastalığın en çok görüldüğü ülkelerin İtalya ve Romanya olduğunu duyurmuştu.

Haberin Devamı