Ekonomi Çocuklarınıza para yönetmeyi öğretmek için bunları yapın

Çocuklarınıza para yönetmeyi öğretmek için bunları yapın

Paylaş
Çocuklarınıza para yönetmeyi öğretmek için bunları yapın

Bilinçli tüketim için para yönetimi eğitiminin küçük yaşlardan itibaren başlaması gerekiyor...

Para, kredi, kredi kartları ve diğer maddi araçlar korkulacak şeyler değil. Akıllıca kullanıldığı zaman bunlar sayesinde istediklerimizi alabiliyoruz. Çoğumuz para yönetimi, borç yönetimi ya da kredi kartı yönetimi gibi dersler almadığımızdan dolayı birçoğuyla problem yaşıyoruz. Gelin çocuklarımızı para konusunda bilinçlendirelim.


MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ


Öncelikli olarak çocuklarımıza para kazanmanın yöntemlerinden bahsedelim. İnsanların iş yaptıkça para kazandığı bu nedenle bir meslek seçmelerinin önemini anlatalım.

Harçlığa ek olarak para kazanmak istiyorsa ona evde bir hedef koyalım. Mesela çocuğunuzun kendi odasını temizlemesine ekstra para vermeyin fakat bahçeyi temizlemesine bir nakit ödül koyabilirsiniz. Böylece para kazanmanın emek istediğini bilir. Bu kazandığı paranın değerini bilmesini sağlayacaktır ve böylece parayı harcarken de dikkatli olacaktır.


BÜTÇESİNİ AYARLATIN


Ona arada ufak borçlar verin. Bu noktada dikkatli olun ve ona ödeyemeyeceği borçlar yüklemeyin. Şöyle yapabilirsiniz; haftalık harçlığı 50 lira ise ve almak istediği şey 60 liraysa, 10 lirayı borç olarak verdiğinizi ve önümüzdeki iki harçlığın 45 lira olacağını söyleyin. Böylece bütçesini buna göre düzenleyecektir.

Eğer yaşı biraz daha büyükse limiti iyi ayarlanmış bir kredi kartı da verebilirsiniz. Burada limit kısmı tıpkı büyüklerin kredi kartında olduğu gibi önemli. Kredi ürününü tanımalı, kullanmalı ama ona bağımlı olmamalı.


BİRİKİM HEDEFİ


Her zaman bir biriktirme hedefi koymayı da unutmayın. Çocuğunuzun parasını ister kumbarada isterseniz de bir banka hesabında biriktirebilirsiniz. Baba param kaç lira olmuş, anne ne kadar param oldu bisiklet için ne kadar kaldı dediğini duyabilirsiniz...

Çocuklara öğretebileceğiniz en önemli şey ise tasarruf. Gereksiz masraflardan kaçınarak para arttırabileceğini görmek, onu bir ömür parasını yönetebilen biri yapacaktır. (Para Durumu)

TÜRKİYE'DE EN ÇOK KAZANDIRAN MESLEKLER

Haberin Devamı