Cumartesi Postası Çocuklu tatilde sabrınız bol olmalı

Çocuklu tatilde sabrınız bol olmalı

Paylaş
Çocuklu tatilde sabrınız bol olmalı

Tatil başladı. Çocuklar deniz, kum ve güneşin hayalini kuruyor. Anne babaların tatilde çok dikkatli olması gerek. Tatil yeri seçiminden, yolculuğa kadar her şeyi çocukları düşünerek planlamak şart

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, çocuklarla sağlıklı tatil için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

Uçak yolculuğu yapacaksanız...

- Uçağa binmeden çocuğunuzun yemek, tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayın.

- Çocuğu ile yalnız yolculuk eden ebeveyn için koridor yanındaki koltuk, idealdir.

- Yanınızda yiyecek ve içecek bulundurmanız gerekebilir. Uçakta üşüme ihtimaline karşı çantanızda giyecek bulundurabilir ya da uçaktaki görevlilerden battaniye isteyebilirsiniz.

- Kalkış ve inişte çocuğunuzun kulaklarında ağrı gelişebilir. Bu sırada su içme, sakız çiğneme, dış kulağa havlu uygulaması, burnu parmaklarla kapatıp dışarı hava vermeye çalışmak gibi uygulamalar rahatlama sağlayabilir.

Haberin Devamı

Araba yolculuğu yapacaksanız...

Çocuklarla çıkılacak tatilde araba koltuğu şarttır. Araba koltuğu arabaya, çocuğunuz ise araba koltuğuna sabitlenmeli. Yolculukta mola vermek ve çocuğunuzun isteklerini dikkate almak önemlidir. Yolculuk saatlerini, çocuğunuzun uykusunu hesaplayarak ayarlayın. Kusması ihtimaline karşı, arabada kağıt havlu, torba bulundurun.

Tren yolculuğu yapacaksanız...

Rezervasyonlarınızı erkenden yapın, biletlerinizi önceden alın. Çocuğunuz için uygun yemek koşulları var mı araştırın. Mümkünse trenin çok kalabalık olmayacağı saatlerde seyahat edin. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak bir çantanın yanınızda olmasında fayda var. Bebek bezi, ıslak mendil, fazladan giysi gibi eşyalar da yanınızda olsun.

Midesi bulanırsa...

Doktorunuza yolculuk öncesi danışın, bazı ilaçlar faydalı olabilir. Bileğe takılan ve akupunktur etkisiyle mide bulantısını önleyen bilezikler var. Aç karınla yola çıkmayın. Sık ve az beslenme, yolculuk için de uygun. Asitli meyve sularından ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Temiz hava sağlayın. Çocuğunuzu pencere yanında oturtup uzaklara bakmasını sağlamanız mide bulantısını azaltır. Oyunlar, oyuncaklar, müzik ve şarkı söylemek gibi eylemler de yardımcı olur. Ama yine de torbanız hazırda bulunsun.

Tatil yeri seçerken...

Haberin Devamı

- Tatil köyleri: Tek varış noktası, hazır yemekler, sürekli aktivite ve çocuklarınıza bakabilecek birimler sayesinde tatil için ideal mekanlar.

- Oteller: Mutfak hizmeti alabilme durumunuzu, havuz-oyun odası gibi eğlence koşullarını, çocuk bakıcısı varlığını ve çamaşır yıkama olanağını sorgulayın.

- Sezonluk kiralık evler, devremülkler: Kiralamadan önce iyi araştırın. Evin şehre, doktora, lokantaya, markete yakın olmasına dikkat edin. Havuzlu veya denize yakın evlerde boğulmaya karşı çok dikkatli olmanız gerekir.

- Kamp kurmak: Bu konuda da çok dikkat etmelisiniz. Kamp yaptığınız yere yakın bir otelin olmasında fayda var.

Bavul hazırlarken...

Yolculuk için bol gıda almayı unutmayın. Yolculuğun en zorlu anlarında yeni bir oyuncağın sunulması genelde çok güzel ve sakinleştirici etki sağlar. Çocuğunuzun ona uygun bir sırt çantası takması kendisini önemli hissettirecektir. Bebek, araba, battaniye gibi çocuğunuzu rahatlatan bir eşyası varsa mutlaka yanınıza alın. Müzik ve hikaye kitapları da yolculukta kurtarıcıdır. Giysiler kolay yıkanan ve gideceğiniz yörenin hava koşullarına göre ayarlanmalıdır. Beklenmedik koşulları da göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Haberin Devamı

(18.06.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)