Tamer Heper Çok çalışmışsınız
HABERİ PAYLAŞ

Çok çalışmışsınız

İki arkadaş güvenlik görevlisiyiz, günde 12 saat çalışıyoruz. Bu beş yıldır böyle. Haftalık tatil yok, çalışmamız da seksen dört saati buluyor. Buna karşın fazla mesai vermiyorlar. Ücretimizi elden ödüyorken ücretimiz asgari ücretin üstündeydi, şimdi bankaya asgari ücret olarak yatıyor. Ne yapabiliriz? S.K.

Size fazla mesai yaptırıyorlar diyeceğim ama bu fazla mesaiyi de geçmiş. Bir kere fazla mesai yapacak işçi buna muvafakat etmelidir. Zorla fazla mesai olmaz. Haftalık mesai kırkbeş saattir. Bu, günde onbir saat olmak üzere günlere bölünebilir. Bunun dışındaki çalışma saatleri fazla mesaidir ve yukarıda dediğim gibi çalışanın kabulüne bağlıdır. Çalışılan her fazla mesai saati için normal ücretin yüzde elli zamlı rakamı ödenir. Fazla çalışma süresinin toplamı senede iki yüz yetmiş saatten fazla olamaz. Oysa sizinki senede bin sekiz yüz yetmiş gibi rakamlara ulaşıyor. Peki ne yapılabilir? Öncelikle fazla mesailerinizi isteyeceksiniz. Sonra eskiden aldığınız maaşın indirilmeden ödenmesini isteyeceksiniz. Daha sonra fazla mesailerin yasal sınırlara çekilmesini isteyeceksiniz. Bunlar karşılanmazsa da isterseniz sözleşmenizi haklı nedenlerle bitirip bütün bunları iş mahkemesinde talep edeceksiniz. Seçim sizin.

Haberin Devamı

Tanığa ihtiyaç var

Oturduğumuz blokta çocuklarımızın kavgalı oluşu nedeni ile aramız açık olan bir kişi, iki arkadaşını alıp eşimi dövdü. Bu dövüş sırasında dövenlerden birinin yüzü çizilmiş. Bu kişi gidip eşimi şikayet etmiş ve kavgaya katılan diğer iki kişi de tanık olmuş. Şimdi eşim durumunu nasıl anlatır? Ceza görür mü? S.K.

Bu anlattığınız olay sadece sizin başınızda değil. Bu öyle yaygın ki aklınızın almayacağı yerlerde uygulanan bir tuzaktır. Aksini ispat ancak tanıkla olur. Tanık yoksa haklı olunan hallerde insan haksızlığa uğrayabilir. Hakim ancak yasal delillere bakarak karar verir. Ancak mahkemelerde herkes kendini haklı gösterecek biçimde konuşur. Hele ahlattığınız türde insanlar rol yapmayı da iyi bilir. Peki şayet eşiniz iddianın aksini ispatlayamazsa ne olur? Doğrusu ceza görür. Cezanın ne seviyede olacağını söylemem mümkün değil. Çünkü bunun adı hukukta müessir fiildir ve karşı tarafa verilen zararla orantılı olarak ceza artar. Bu nedenle durumu hakim tayin eder. Benim tavsiyem bulunduğunuz sitede veya blokta olaya tanık olanları bulup mahkemede tanıklık yapmalarını sağlamaktır. Hani bir laf var “Adalet yerini bulur” derler ya, hayır yeterli delil bulamazsanız adalet yerini bulmaz, hedef şaşırır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder