Gündem Çok çalıştay lazım çok!

Çok çalıştay lazım çok!

Paylaş
Çok çalıştay lazım çok!

Hükümetin Alevilerin beklentilerini öğrenmek ve sorunlarını çözmek için başlattığı Alevi Çalıştayları'nın sonunda hazırlanan rapor Başbakan Erdoğan'a sunuldu

BOŞUNA ÇALIŞMIŞLAR

Hükümet, Alevilerin beklentilerini öğrenmek ve sorunlarını çözmek için geçen Haziran’da Alevi Çalıştay’ı başlatmıştı. 9 ayda düzenlenen 7 ayrı çalıştayda Aleviler cemevlerine ibadethane statüsü verilmesini, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapısının değiştirilmesini, okullardaki zorunlu din dersinin kaldırılmasını, Sivas’da 1993’de yakılarak 37 aydına mezar olan Madımak Oteli’nin müze yapılması yönündeki taleplerini tekrarlamıştı. Sonuncusu 30 Ocak’ta tamamlanan çalıştayların ardından 400 katılımcının görüşleri doğrultusunda Devlet Bakanlığı’nca hazırlanan rapor Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunuldu.

‘DİYANET LAĞVEDİLEMEZ’

Çalıştay’dan çıkan 7 maddelik rapor Alevilerin hiçbir beklentisine yanıt vermiyor. Çalıştaylarda katılımcılar arasında sadece Aleviliğin tanımı konusunda tam bir uzlaşma çıktı. Buna göre Alevilik, ‘İslam üst başlığı altında “Hak-Muhammed-Ali” kavramları etrafında oluşan bir inanç ve erkan yoludur’ denildi. Alevilerin “Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilsin” talebi de karşılık görmedi. Raporda “Bu talep rasyonel değil. Bunun yerine Diyanet, İslam’ın tüm yorumlarını içine alacak şekilde özerk bir yapıya kavuşmalıdır” denildi.

DİNİ EĞİTİME ALEVİ ÖĞRETMEN

Zorunlu din dersinin kaldırılması konusunda ise “Alevi ve Sünni vatandaşlarımız kendi inanç ve ritüelleriyle ilgili devletten eğitim alabilecek. Alevilerin isteğe bağlı derslerden yararlanması için mutlaka Alevi öğretmenlerin sürece dahil edilmeleri gerekir” sonucuna varıldı.

MÜZE TEHLİKELİ PARK OLSUN

Alevilerin Madımak’ın müzeye dönüştürülmesi yönündeki teklifi ise “Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi fikrinin tehlike ürettiği düşünülmüş, bunun yerine binanın yıkılarak bir parka dönüştürülmesini katılımcıların büyük çoğunluğu desteklemiştir” diye değerlendirildi. Alevi dedelerine inanç önderi statüsüyle maaş bağlanması talebi ise “Dedelere hizmet içi eğitim verilmeli. Yasalar dedeliğin misyonunun sürdürülmesine izin vermiyor” diye geçiştirildi.

CEMEVLERİ İBADETHANE OLSUN

Rapora katılanların bir kısmı “Cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanması İslam içinde bölünmeye yol açabilir. Bunun yerine Aleviler cemevi ifadesiyle yetinmeli” dedi. Bazıları da “Cemevlerinin ne sayılıp ne sayılmayacağına Aleviler karar vermeli” dedi. Raporda “Cemevlerine ‘ibadethane’ denmesin. Ancak dernek ve vakıflarına imkan tanınsın, kamu düzenini bozmadıkça bu kurumlara yerel yönetimler yardımcı olsun” görüşü yer aldı.

2