Hakan Çelik Çok kritik 6 gün
HABERİ PAYLAŞ

Çok kritik 6 gün

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 günlük Çin ve ABD ziyareti için dün sabah saatlerinde Ankara’dan hareket ettik. Erdoğan daha önce eşine rastlanmamış uzunlukta bir uçuş programıyla dünyayı bir baştan diğerine kat etmiş olacak.

Yaklaşık 9 saatlik yolculuktan sonra ziyaretimizin ilk durağı olan Çin’in başkenti Pekin’e ulaştık. Erdoğan burada Kuşak ve Yol Forumu’na katılacak. Erdoğan Çin ve Rusya devlet başkanları ile üçlü zirvede bir araya gelecek. Bu foruma Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası başkanlarının yanı sıra 28 ülkenin devlet veya hükümet başkanları katılacak.

Rusya ile ilişkilerin nomalleşmesi için olağanüstü gayret gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan burada Soçi buluşmasının ardından tekrar Putin’le görüşmüş olacak. Üçlü zirveye Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de katılacak. İki küresel güç ve Türkiye’nin liderinin buluşmasından dünyayı ilgilendiren etkili kararlar çıkabilir. Erdoğan uzunca bir süredir Türkiye’nin Asya’daki ittifaklara daha fazla entegre olma arzusunu dile getiriyordu.

Erdoğan’ın heyetinde Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Berat Albayrak, Bekir Bozdağ, Tuğrul Türkeş, Mevlüt Çavuşoğlu, Fikri Işık, Nihat Zeybekci, Ahmet Arslan gibi önemli bakanların bulunuyor olması Çin-ABD ziyaretinin stratejik boyutunu gösteriyor.

Erdoğan Pekin’deki temaslarının ardından 15 mayıs günü yaklaşık 14 saatlik uçuşla Washington’a ulaşacak.

Çok kritik 6 gün

Devlet filosuna yeni katılan TCCAN kodlu Airbus A340, Çin-ABD ziyaretiyle ilk kez kullanılmış olacak. A330 tipindeki mevcut TCTUR uçağı uzun uçuşlarda kapasite ve menzil açısından güçlük yaratıyordu.



Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan çok kısa süre önce YPG’nin silahlandırılmasının risklerini anlatmak üzere Washington’daydı.

Trump yönetiminin Türkiye’yi rahatsız eden nihai kararını Erdoğan’ın ziyaretine günler kala alması diplomatik nezaketi ve Türkiye ile ABD arasındaki müttefiklik ilişkisinin derinliğini ayaklar altına alan bir davranış oldu.

Üstelik Amerika’nın hamlesi Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik unsurlarının PKK’ya karşı tarihi başarılar elde ettiği bir döneme rastlıyor.



Amerika’nın YPG’ye ağır silah vereceğini ilan etmesinden sonra Erdoğan’a bu ziyareti iptal edin çağrıları yapılmıştı. Ben her türlü sıkıntılı ortama rağmen Erdoğan’ın Trump ile görüşmek üzere Washington’a gitmesini doğru buluyorum.

Türkiye en üst düzeyde kaygılarını, uyarılarını muhataplarına iletmeli ve tarihe kayıt düşmelidir.

Bir terör örgütüne çok tehlikeli şekilde destek vererek istikrarsızlık ve kaosa kapı aralamaya kararlıysa bu artık ABD’nin bileceği birşey. Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’in söylediği gibi bu karar Türkiye açısından bir ihanettir.

Amerika’da Başkan Donald Trump ile yapılacak olan görüşmeden Türkiye beklediği sonuçları elde edemezse tek başına hareket etme seçeneğini masaya koyacaktır. Ankara’nın tercihi elbette bu değil.

Ancak söz konusu olan Türkiye’nin güvenliği ve toprak bütünlüğü. Erdoğan en kötü durum senaryosuna karşı hazır olunduğunu “Gerekirse Türkiye kendi göbeğini keser” sözüyle özetlemişti. Ankara’dan hareketinden önce söylediği “ABD Başkanı ile yapacağımız görüşme nokta mesafesinde olacak sözü” bu kararlılığı bütünüyle güçlendiriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder