Ramazan Çok önemli ramazan uyarısı: Sahur yapmadan oruç tutmayın

Çok önemli ramazan uyarısı: Sahur yapmadan oruç tutmayın

Paylaş
Çok önemli ramazan uyarısı: Sahur yapmadan oruç tutmayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal, ramazan ayında uzun süren açlık süresinin metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğunu belirterek sahur yapmadan oruç tutmanın yanlış olduğunu söyledi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal, ramazan ayı öncesinde yeterli ve dengeli beslenme konusunda uyarıda bulundu. Yapılan çalışma ve araştırmalar sonucu erkeklerin yüzde 51.4’ü, kadınların ise 42.7’sinin ramazan ayında kilo aldığını söyleyen Uysal, iftar sonrasında hareketin artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Sağlıklı bir beslenme programında verilen 3-4 öğün bu ramazan döneminde 2 öğüne düşer. Uzun süren açlık, sıcak havalar ve fiziksel aktivite düzeyinin düşmesi metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden hem metabolizma hızımızı yükseltmek hem de kilo artışına engel olmak için aktivite düzeyimizi artırmak gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sahur yapmadan oruç tutarsanız..

Protein içerikli gıdaların uzun süreli tok kalmaya ve kas kayıplarının önüne geçmeye fayda sağladığını belirten Uysal, "En çok yapılan yanlış, sahur yapmadan oruç tutulması. Açlık süresini daha da uzatarak metabolizmanın daha da yavaşlamasına, kan şekerinde düşüşe, kan basıncında da artış ya da azalmaya yol açabiliyor. Bu durum sonucunda halsizlik, uyku hali ve çabuk yorulma gibi şikayetler gözlemlenebiliyor. Bu yüzden sahur programında özellikle yumurta, süt, peynir gibi protein içerikli gıdaları tüketin" dedi.

'Bol bol çiğneyin'

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal, yağ, şeker ve tuz içerikli gıdalardan uzak durulduğunda susuzluk hissinin de azaldığını söyleyerek "İftar döneminden sahur vaktine kadar su içmeye özen göstermek, su ve mineral kaybımızı önlemeye, ayrıca yeterli su alınmamasının oluşturabileceği kabızlığa karşı yarar sağlar. En önemli sorun olan kabızlığı önlemek adına da ayrıca posa alımımızı arttırmalıyız. Orucunuzu açtıktan sonra çorba içip 15 dakika bekleyin, sonra ana yemeği ve diğer seçenekleri tüketin. Bu durum hem tıkanırcasına yememize engel olur hem de mide rahatsızlıklarından korur. Yavaş yavaş yiyerek bol bol çiğnemeye özen göstermek gerek" dedi.

Haberin Devamı

'YAĞLI YİYECEK VE AĞIR TATLILARI TÜKETMEYİN'

İftar yemeklerinde aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal, "Yatmadan 2-3 saat önceye kadar küçük küçük ara öğünlere yer vermek gerekir. Toz tarçın kan şekerimiz açısından fayda sağlar. Suyumuza attığımız kabuk tarçın da tatlı isteğimizin önüne geçmeye yardımcı olabilir. Ağır hamur tatlıları yerine daha hafif olan sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmelidir. Ramazanın bir parçası olan güllaç ise hafif bir tatlı olduğundan haftanın 1 günü tüketilebilir fakat yemek üzerine değil, 1-2 saat sonra yenilmesi uygundur. Ayrıca ramazanın diğer bir simgesi olan ramazan pidesinin de her zaman olmamak koşuluyla minimum yenilmesinde sakınca yoktur. Hiçbir zaman aşırıya kaçmayın. Etli pide, sucuk kızartma gibi bol yağlı yiyecekleri ve ağır tatlıları kesinlikle tüketmeyin" diye konuştu.

Haberin Devamı