Dünya Çok tanıdık bir sahne

Çok tanıdık bir sahne

Paylaş
Çok tanıdık bir sahne

Japonya'daki nükleer kâbus büyürken, Tokyo Valisi 'Suda radyasyon yok' demek için gazetecilerin önünde şebeke suyu içti

Tokyo Valisi “suda radyasyon yok” demek için gazetecilerin önünde şebeke suyunu içti. (Yanda)

26 Nisan 1986’daki Çernobil faciasının ardından, dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral da, 'Radyasyonlu çayları imha edin' önerisine karşılık canlı yayında çay içmişti. (Alttaki fotoğraf)




Haberin Devamı

Japonya'da nükleer kabus büyüyor. Bunun en önemli nedeni de radyasyonun yiyeceklere ve şebeke suyuna bulaşma olasılı. Deprem ve tsunami felaketi sonrası reaktörlerinde patlama yaşanan Fukuşima Nükleer Santralinin bulunduğu bölgede üretilen sütün yanısıra brokoli ve karnıbahar gibi sebzelerde de radyasyon tespit edildi. Singapur, Hong kong, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya,Japonya'dan sebze , deniz ürünü ve süt ihracatını yasakladı.

İçme ve deniz suyunda da radyasyon oranın normalin üzerine çıktığı belirtiliyor. Tokyo valisi Şintora İsihiara ise şebeke suyunun güvenliği olduğunu tanıdık bir yöntemle kanıtlamaya çalıştı. Isihiara, halka "tehlike yok" mesajı vermek için gazetecilerin önünde şebeke suyu içti.

Haberin Devamı

Ancak bu hareket Japonların endişelerini dindirmemiş görünüyor. Ülke çapında sebze satışlarında büyük düşüş yaşanırken, marketlerde su stoğu bitmiş durumda. (NTV)