Prof. Dr. Derin Kösebay Çok temizlik doğal yapıyı bozar
HABERİ PAYLAŞ

Çok temizlik doğal yapıyı bozar

Haberin Devamı

Vajinal akıntılar pek çok kadının sorunu. Bazı titiz kadınlar vajinayı daha da temiz tutmak için çeşitli şampuan ve spreyler kullanıyorlar. Bunlar cinsel organın doğal yapısını bozar, hastalık yapan bakteriler rahatça vajinada yerleşir. Kadın da sıkıntıya girer...

Gebe kalır mıyım?

26 yaşındayım, daha önce kürtaj yaptırmıştım. Eşimle korumadık ve bir ay 10 gündür adet görmüyorum. 3-4 kez ara kanamalarım oldu. İki kez test yaptırdım. Sonuçlar negatif çıktı. Sizce hamile olma riskim var mı? Kürtaj yaptırdığım için artık hamile kalamaz mıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, kürtaj yaptırdığınız için gebe kalamamanız ancak komplikasyon olduysa söz konusu. Ama ara kanamaların olması ve adetin uzun sürmesinin nedeni araştırlmalı. Bunun için doktorunuzla görüşün. Bahsettiğiniz şikayetler çok basit nedenlerden olabileceği gibi bazı ciddi hastalıklardan da olabilir.

Testlerimiz normal ama...

27 yaşında kadınım. 1.5 senedir korunumuyoruz. Doktora gittim, eşimden ve benden birçok test istediler. Smear testi normal, eşimin spermi iyi. Bütün sonuçlar olumlu olmasına rağmen çocuğumuz olmuyor. Sizce sebebi ne olabilir? Tek çare tüp bebek mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yazdıklarınızdan anladığım vajinal smear temiz ve eşinizin sperm testi normalmiş. Bunun dışında gebe kalmayı engelleyebilecek durumlar araştırıldı mı? (Rahim filmi, yumurtlama olup olmadığı gibi). Bütün tetkikler bitip tedavi sürecine geçildiği halde gebelik elde edilemiyorsa veya bütün araştırmalara rağmen bir neden bulunamıyorsa, belki o zaman yardımcı üreme metodlarına başvurmak gerekebilir. Eğer tüpler açık ise inseminasyon denen (Aşılama) yöntem denenebilir. Yumurtlatmayı arttıran ilaçlar denenebilir. Yani yapılacak çok şey var. Bütün bunlarla sonuç alınamazsa o zaman tüp bebekten yardım isteyebiliriz.

Akıntı niye tekrarlıyor?


34 yaşındayım ama sık sık iltihaplanma yaşıyorum. Doktorum birtakım fitiller ve kremler veriyor ama bir süre sonra akıntı yine tekrarlıyor. Her temizlediğimde ve ilişkide akıntı geliyor. Bu beni rahatsız ediyor. Acaba iltihap mıdır ve sürekli tekrarlamasının sebebi nedir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, vajinal akıntı pek çok kadının sorunudur. Bazı titiz kadınlar, normal sayılabilecek çok basit nemlenmeyi bile enfeksiyon diye düşünerek kendi kendilerine çeşitli fitiller kullanırlar veya daha temiz olmak adına vajinayı çeşitli antiseptik şampuan veya spreylerle temizlerler. Ama bu kadınların şikayeti hiç bitmez... Çünkü vajinanın normalde bir florası vardır (Asit-baz dengesinin belirli bir seviyede durması). Bunu vajinada bulunan döderlayn basilleri sağlar. Titiz kadınlar vajinayı çeşitli solüsyonlarla temizledikçe bu basiller yok olur. Vajinanın müdafa mekanizması çöker ve hastalık yapan bakteriler rahatlıkla vajinada yerleşebilir. Bu çok sık yapılan bir yanlıştır. Bir başka yanlış da, bir enfeksiyon varlığında sadece kadının tedavi edilmesidir. Halbuki doğru olan ve hastalığın tekrarlamaması için eşlerin beraberce tedaviye alınmalıdır. Doktorunuz ile tekrar görüşün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder