Tamer Heper ÇOK YAYGINDIR AMA SUÇTUR
HABERİ PAYLAŞ

ÇOK YAYGINDIR AMA SUÇTUR

Haberin Devamı

Bir firmaya borcum vardı. Bir süre ödedim sonra maddi imkansızlık nedeni ile ödeyemez duruma düştüm. Ancak ailemi arayıp “Hacize geliyoruz” diyorlarmış. Ben aradıkları aile fertlerimle birlikte oturmuyorum ama onlar endişe içinde yaşıyor. Buna hakları var mı? Böyle telefonla haciz olur mu? ● M.S.

Bakın yıllardır yazdığım birkaç husus var ki onlarda biri de borcun şahsi olduğu hususudur. Yani evladın borcu için ana-babaya gidilemez, ana-babanın borcu için evlat sorumlu tutulamaz. Tek şartla ki ortada bir kefillik durumu söz konusu olmasın. Şayet aile kefil değil ise sizin durumunuzda olan evladın borcundan aile fertleri sorumlu değildir. Dolayısı ile sizin borcunuz için ailenize başvurulamaz, hacze gelinemez.

Ancak son günlerde sizin başınıza gelen olay çok yaygınlaştı. Kurum vekilleri bazen esas borçluyu defalarca arayıp “Yarın hacze geleceğiz, hapise attıracağız, mallarını alıp gideceğiz” diye tehdit ederken bazıları da sizin olayınızda olduğu gibi borçla ilgisi bulunmayan aile fertlerini arayıp tehdit etmektedir. Önümde olan bir olayda ise gerçekte hiç borcu bulunmayan bir vatandaşın defalarca tehdit olayına muhatap olduğunu görüyorum. Bunlar suç mudur? Evet suçtur. Çünkü gerçekte borçlu bulunmayan biri için taciz söz konusu olup, gerçekte borçlu olan biri için ise içinde tehdit unsurları taşımaktadır. Dolayısı ile bunlar hakkında ilgili yerlere şikayette bulunulması gerekmektedir. Yine sık sık hatırlattığım bir hususu yinelemek istiyorum. Borç ödenmemek kaydı ile yapılmaz. Borç yapıldı ise ödenmelidir. Dolayısı ile en doğrusu bu olaylara muhatap olmadan borcu ödemektir ama alacaklının da davranışının hukuki sınırları vardır, bunlar aşılmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder