Artun Ünsal Coşkun Aral'dan Siirt mutfağı
HABERİ PAYLAŞ

Coşkun Aral'dan Siirt mutfağı

Haberin Devamı

Dünyanın dört bir köşesinde çektiği fotoğraflar ve yaptığı televizyon programlarından tanıdığınız usta gazeteci Coşkun Aral’la dostluğumuz köklüdür. 1983 yılında Lübnan ateşler içindeyken, o dönemde çalıştığım Hürriyet Gazetesi tarafından gönderildiğim Beyrut’ta ünlü fotoğraf ajansı Sipa Press’e çalışan Coşkun’la iki hafta boyunca aynı otel odasını paylaşmış, muhabirlik yapmış ve savaşın acılarına birlikte tanık olmuştuk.
Daha sonra Fransa’da süren arkadaşlığımız nedense Türkiye’ye dönünce biraz arızalandı; ‘işlerimizin yoğunluğundan’ desek mi? Ama geçenlerde, aslen Siirtli olan Coşkun’un elcağızıyla yaptığı memleket yemeklerinden tatmak fırsatını kaçırmadım. Humus, lebeniye, perde pilavı, kitel ve domates türlüsüne bayıldım! Coşkun’la muhabbet de cabası. Hotpoint ve Ariston’un katkılarıyla hazırladığı ‘Annemin Yemekleri’ kitabı da harika olmuş.
Ne yazık ki, bu şirin kitap piyasada bulunmuyor, ‘sponsor’lar ev hanımlarına bedelsiz dağıtıyormış. Bence, kitabevi raflarında da bulunması gereken ciddi bir yöresel mutfak kitabı. Tekrar tebrikler Coşkun’cuğum!

Ortaköy Mega Tarım
İşte size pırıl pırıl bir halk manavı: Sebze ve meyvelerin albenisinden geçilmiyor, fiyatları da çok hesaplı. Ortaköy’deki Mega Tarım’ın haftanın yedi günü açık tezgahları renk ve çeşit zengini. Sebze ve meyveler kaliteli, taptaze, ucuz: Kıvırcık, roka (1 TL); bütün ya da dilimlenmiş bal kabağı (kilosu 1.5); kabak, patlıcan (2.5 TL); Amasya elması, Trabzon hurması (3 TL); kiraz domates (4 TL). Ayrıca, Granny Smith elması (kilosu 4 TL), ananas (adedi 5 TL), pomelo (adedi 12 TL) ya da ithal istiridye mantarı (paketi 6 TL) gibi yabancı ürünleri ve daha nicelerini, örneğin; Bandırma köy yumurtası (adedi 30 kuruş), her zaman bulabilirsiniz.

Güler yüzlü ve efendi insan Kemal Boyalı yönetimindeki Mega Tarım’ın evlere servisi de var, bir telefon yeterli. (Dereboyu Cad. No : 58, Ortaköy-İstanbul Tel: 0212 259 89 11)

Swissotel Gaja
Swissotel’in muhteşem manzaralı restoranı Gaja’da yemek öncesi bir kokteyl iyi olur. Barmen Hakan Yolcu’nun sunduğu seçenekler arasından tercihinizi yapın, keyfinize bakın. Gaja’nın şık dekoru insana dinginlik veriyor. James Wilkins yönetimindeki mutfağı denemeye değer. Osman Cebe’nin önereceği Türk ve yabancı şaraplar yemeğinizi daha zevkli kılacaktır.
Tatlı babında ise, özellikle, Kinder’in sürpriz yumurtalarını andıran kahve, kakao, badem ve vanilyalı dondurma topunu çok sevdim! Beş yıldızlı oteldeyiz, kokteyller 25-30, yemek adam başı 100-110 TL. İçki fiyatları ise tercihe göre değişir. (Swissotel Bayıldım Cad. No: 2, Maçka, Beşiktaş-İstanbul Tel: 0212 326 11 00)

Pervari kara kovanı
Bal gerçek bir doğal lezzettir. Anzer balından çiçek balına, peteklisinden süzmesine, bendeniz balın her halini severim. Ne var ki, kara kovan balına özel bir düşkünlüğüm vardır.
Geçenlerde Metin Saka’nın ‘Arnavutköy Peynircisi’ne uğradığımda karşımda Pervari kara kovan peteklerini görünce, peyniri meyniri unutup anında bala odaklandım. Harika bir bal. Pek ucuz değil (kilosu 79 TL) ama değer. (Birinci Cadde No: 79, Arnavutköyİstanbul Tel: 0212 263 12 21)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder