Oral Çalışlar ‘Çözüm’e yeniden dönmek
HABERİ PAYLAŞ

‘Çözüm’e yeniden dönmek

Haberin Devamı

Oslo'dayız. Nobel Barış Merkezi'nin önündeyiz. 7 Ekim 2016'da, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, bu binada Nobel Barış Ödülü'nü almıştı. Santos, Kolombiya’daki Devrimci Silahlı Güçler’e (FARC) barış anlaşması imzalayarak 52 yıllık savaşa son vermişti. Kolombiya'daki çatışmalarda 220 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün (DPİ) davetiyle, "Türkiye'de zor zamanlarda kapsayıcı diyaloğu desteklemek" başlıklı yuvarlak masa toplantısındayız. Konumuz; "Çatışma çözümünde medyanın rolü..."

Konuşmacı üç gazeteci. Kargaşa ve gürültüden uzak, sakin bir şehirdeyiz. Kolombiya Devlet Başkanı Santos'un danışmanı gazeteci John Jairo Ocampo Nino, silahların nasıl sustuğunu, izlenen uzun ve yorucu çalışmaları, kırılmaları, geriye dönüşleri anlatıyor.

Bir başka deneyimli gazeteciden İrlanda'daki çatışmaların nasıl barışla noktalandığının öyküsüne tanıklık ediyoruz. Owen Bowcott, İngiliz The Guardian gazetesinin kıdemli muhabiri ve İrlanda temsilcisi. Çözüm döneminin İngiliz Başbakanı Tony Blair'e en yakın isimlerden.

Sarah Lister, uzun yıllar BBC'de çalışmış. Medyanın çözüm süreçlerindeki rolü üzerine tecrübe birikimine sahip. Afganistan, Libya gibi ülkelerde medyanın etkilerini incelemiş.

Bu deneyleri dinlerken, çatışmaların sonlandırılmasının ne büyük zorlukları aşmayı gerektiğini anlayabiliyoruz.

Barışı korumak

Kolombiyalı gazeteci Nino, Santos'un bir sözünü aktardı: "Barışı korumak, savaşı sürdürmekten daha zor..." Nino, 15 ay önce imzalanan barış antlaşmasını sürdürmenin, toplumun benimsemesini sağlamanın güçlüklerine dikkat çekti. Barışın benimsenmesinde ciddi güvensizlikler olduğunu ifade etti.

Bu deneylerden biz ne gibi dersler çıkarabiliriz?

Ne kadar uzağında görünsek de...

25 Haziran sabahı, kazanan kim olursa olsun, "çözüm meselesi"nin yeniden gündemimize geleceğini söyleyebiliriz.

DPİ Direktörü Kerim Yıldız umut ve beklentileri özetledi: "Çözüm sürecinde önemli kazanımlar elde edildi. Atılan her adımın kıymetini bilelim. Toplum bunları unutmadı. Yeniden başlamak için bir zemine ve bir geçmişe sahibiz. Çabalarımızdan vazgeçmeyelim. "

Oslo’da Duygu Asena’yı anmak

Bir kaç gün önce (19 Nisan) Duygu Asena'nın 72. yaşını kutlamıştık. Oslo'daki toplantının tercümanlarından Barış Yıldırım'la Duygu'yu andık. 12 yıl önce yitirdiğimiz kadın özgürlüğü mücadelesinin öncülerinden olan Duygu, aynı zamanda kararlı bir insan hakları savunucusuydu. Duygu, Barış'ın da içinde yer aldığı cezaevlerindeki ölüm oruçcularına (2001) sahip çıkmış, hayata dönmelerine katkıda bulunmuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder