Siyaset 'Çözümsüzlük çıkaranların karşılarına dikilmeliyiz'
Paylaş
'Çözümsüzlük çıkaranların karşılarına dikilmeliyiz'

BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gültan Kışanak; 'Çözümün karşısına çözümsüzlük çıkarmak isteyen birileri olursa onların karşısında hep beraber yek vücut tüm Türkiye halkı olarak dikilmeliyiz' dedi

Siirt'te önceli yıllarda güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda öldürülen PKK'lıların mezarlarını partililerle birlikte ziyaret eden BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, "Bu insanlar bu halkın en yüce değerleridir. 'Evladını, şehitlerini reddet, onları terk et' diyen bir çözüm yoktur. Çözüm sürecine sahip çıkmalıyız. Çözümün karşısına çözümsüzlük çıkarmak isteyen birileri olursa onların karşısında hep beraber yek vücut tüm Türkiye halkı olarak dikilmeliyiz" dedi.

Siirt Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, BDP'li il ve ilçe başkanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişilik bir grupla BDP Siirt il Başkanlığı önünde bir araya gelen Gültan Kışanak, kent merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Şeyh Musa mezarlığındaki, PKK'lıların kabrini ziyaret etti. Kürtçe "Şehitler ölmez" sloganları atan grupla birlikte yürüyerek mezarlığa kadar gelen Gültan Kışanak, burada kırsal kesimde güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda ölen PKK'lılar için dua etti. Mezarlıkta çözüm süreciyle ilgili açıklamada da bulunan Gültan Kışanak, ülkede yaşanan demokrasi ve insan hakları sorunlarının giderilmesi için birçok insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

'BEN KÜRDÜM' DİYEBİLMEK İÇİN YAŞAMLARINI YİTİRDİLER

Kürt sorunun çözümü ve Kürtlerin "Ben Kürdüm" diyebilmesi için binlerce insanın yaşamını yitirdiğini ifede eden Kışanak, "Kürt sorunu bir halkın kimlik sorunu, dil sorunu var olma sorunu. Binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki; 'Ben varım', 'Ben halkım', 'Benim dilim var, benim kimliğim var', 'ben Kürdüm, Kürtçe diye bir dilim var' diyebilmek için ve bunu kabul ettirebilmek için binlerce insan yaşamını heba etmek zorunda kaldı. Bu acı gerçek karşısında bugün gelinen aşamada Kürt sorununu konuşarak çözmeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar inkar, asimilasyon politikalarına direndik, bugün de büyük bir özveriyle büyük bir emek ve büyük bir çabayla müzakere sürecini ilerletmeye çalışıyoruz" dedi.

GELECEĞİMİZ İÇİN CANINI FEDA EDENLER YÜCE DEĞERLERİMİZDİR



Kürtlerin geleceği için yaşamlarını feda edenlerin kendilerinin en yüce değeri olduğunu dile getiren Kışanak, "Evet biz yaşıyoruz. Evimize gidiyoruz, çoluğumuzla çocuğumuzla birlikteyiz. Ancak hepimizin hakları, özgürlüğü geleceği için yaşamını feda eden ve bugün aramızda olmayan binlerce insan var. Bunlar halkın en yüce değerleridir. Hepimizin en yüce değerleridir. Biz buradan yaşamını yitiren herkesi bir kez daha tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, şükranla minnetle yad ediyoruz. Onlar topraklarında rahat uyusunlar yerleri cennet olsun. Ve bizler artık bir tek insanın dahi yaşamını yitirmemesi için, bir tek canımızın dahi toprağa düşmemesi için var gücümüzle çalışmalıyız. Elimizden geleni yapıyoruz demek yetmiyor daha fazlasını yapmalıyız" dedi.

SAVAŞA, ÇATIŞMA ORTAMINA FIRSAT VERMEYECEĞİZ


Çözümün karşısında duranlara karşı tüm Türkiye halkı olarak dikileceklerini de kaydeden Kışanak, "Çözümün karşısına çözümsüzlük çıkarmak isteyen birileri olursa onların karşısında hep beraber yek vücut tüm Türkiye halkı olarak dikilmeliyiz. Bir daha çatışma ortamına, savaşa fırsat verecek, zemin sunacak herhangi bir politikayı hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz. Kürt halkı olarak, tüm Türkiye halkı olarak savaş politikalarının, imha politikalarının, inkar politikalarının karşısında olacağız. İnsan olmak, vicdanlı olmak bunu gerektiriyor. Binlerce evladımıza, binlerce şehidimize duyacağımız saygının ölçütü bu olmalıdır. Ölçüsü barışı savunmaktır,ölçüsü çözümü savunmaktır, ölçüsü halkları, özgürlükleri savunmaktır" diye konuştu.

'EVLADINI, ŞEHİDİNİ REDDET' DİYE BİR ÇÖZÜM OLAMAZ

Türkiye'nin batısında da binlerce insanın mezarlıkları ziyaret ettiğini ve yitirdikleri için dualar okuduğunu ifade eden Kışanak şunları söyledi:

"Hep beraber artık bir tek insan dahi yaşamını yitirmesin diyorsak, bu insani duyguya sahipsek barışa sahip çıkmamız lazım. Çözüm sürecine sahip çıkmalıyız. Dünyanın her yerinde bu tür süreçler barışla, çözümle sonuçlandıktan sonra herkes kendi değeriyle, kendi değerleriyle birlikte kendisini geleceğe taşıyor. 'Evladını, şehitlerini reddet, onları terk et' diyen bir çözüm yoktur. Biz çözüm arıyorsak değerlerimizle birlikte kendimizi geleceğe taşımak için arıyoruz. Gerçek çözüm böyledir. Değerlerimize sahip çıkacağız. Şehitlerimizi saygıyla rahmetle anıyoruz. Bir kez daha Allah rahmet etsin yerleri cennet olsun. Bizler de hep beraber bundan sonra bir daha bir tek insanın yaşamını yitirmemesi için büyük bir gayretle, büyük bir özveriyle, büyük bir çabayla kendimizi ortaya koymalıyız."

Gültan Kışanak'ın konuşmasından sonra grup mezarlıktan çıkarak sessizce dağıldı.

DHA

2

Haberin Devamı