Magazin Çukur'da Mozart Türk Marşı! Mozart Türk Marşı hikayesini dinle

Çukur'da Mozart Türk Marşı! Mozart Türk Marşı hikayesini dinle

Paylaş
Çukur'da Mozart Türk Marşı! Mozart Türk Marşı hikayesini dinle

Güçlü kadrosuyla her bölümüyle izleyicinin nefesini kesen Çukur'un dün akşam yayınlanan 17. bölümünde diziye yeni katılan Komiser Emrah sahnesinde dikkat çeken bir olay vardı. Komiser Emrah Mozart'ın Türk Marşını dinliyordu. Peki Türklere özel bir ilgisi olduğu bilinen Mozart Türk marşını neden bestledi? Çukur'da Türk marşının yayınlanmasının sebebi ne oldu? İzlerken izleyicinin de ağzını açık bırak Mozart Türk marşı sahnesi haberimizde.

Mozart Türk Marşı Çukur dizisinde yayınlandı gündeme adeta bomba gibi düştü. Çukur 17. Bölüm'de Komiser Emrah'ın operasyona giderken Mozart Türk marşı dinlemesiydi. Şimdi çukur dizisi izleyicileri Mozart Türk Marşı'nı merak eder oldu. Mozart Türk Marşı'nın hikayesini, Mozart'ın neden bestelediğini, Mozart'ın the best of'larında Turkish March olarak yayınlanan Türk Marşı ile ilgili bilmeniz gerekenler haberimizin detayında yer almaktadır.


MOZART TÜRK MARŞI NASIL BESTELENDİ! HİKAYESİ NEDİR?

Türklere karşı ayrı bil ilgisi olan Mozart Türk Marşı'nı nasıl besteledi: Korsanlar tarafından kaçırılarak Osmanlı sarayına ya da paşa konağına satılan bir Avrupalı genç kızın vatanındaki sevgilisi tarafından bin türlü hile ve desiseye başvurularak kaçırılması temasını işleyen “Saraydan Kız Kaçırma” operası, Mozart’ın Türk müziği motiflerine ve harem hikâyelerine olan ilgisinin bir ürünüdür. Bu ünlü eser, Mozart’ın yeni yerleşik olduğuViyana’da kendisine duyulan hayranlığın artmasına, imparatorun gözüne girmesine ve Alman operasının İtalyan stilinin egemenliğinden bir ölçüde kurtulmasına yol açmıştır.

Mozart’ın Türk müziğinin ritmik, ezgisel ve tınısal özelliklerine duyduğu ilgi ve sevda sadece operalarla sınırlı kalmamıştır. Dünyanın “Türk Marşı” diye adlandırdığı ünlü eser, Mozart’ın en sevilen eserleri arasındaki yerini bu yüzyılımızda da korumaktadır. “Türk Marşı” aslında K.V. 331 La major piyano sonatının “Alla Turca” başlıklı son rondo bölümüdür.




Çukur son bölümde tepki çeken sahne (Çukur'un Emrah'ı Alperen Duymaz kimdir?)




MOZART KİMDİR?
Efsanevi müzisyen Mozart'ın hayat hikayesini sizler için araştırdık. Başırılarla dolu hayatı sizleri de etkileyecek...

Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756 yılında Avusturya'nın Salzburg kentinde doğmuştur. Babası Leopold Mozart, ablası ise Nannerl Mozart'tır. Babası Leopold Mozart, Salzburg Başpiskoposluğu Saray Orkestrası'nda keman çalan, bir çok besteler ve keman için bir metod yazan bir müzikçiydi. Mozart, henüz çocukken müzik dersleri almaya başladı. Hatta bu dönemde bazı eserler besteledi. Müzik otoriteleri Mozart'ın henüz çocukken bestelediği eserlerde bile müzikal dehasının izlerinin görüldüğünü belirtir.

Daha küçük yaşta kendiliğinden çaldığı piyanoda, parçaları babası dikkatle dinliyor, notalarını yazıyordu. Babası onun üstün kabiliyetini bütün dünyaya tanıtabilmek için Avrupa'nın baş kentlerinde uzun bir konser turnesine çıkardı. Dinleyiciler bu sakin tavırlı küçük çocuğun kabiliyetine hayran olmuşlardı. Mozart her gittiği yerde alkış topluyordu. Viyana'ya, Paris'e, Londra'ya gitti. Londra'dayken keman için 6 sonat besteledi. Ayrıca ilk senfonisini de tamamladı.

Haberin Devamı