Cumartesi Postası "45'lik"te nostalji tavan yapıyor

"45'lik"te nostalji tavan yapıyor

Paylaş
"45'lik"te nostalji tavan yapıyor

İstanbul-Beyoğlu'ndaki "45'lik" adlı nostalji mekanı 20. yılını kutluyor. Atmosferden etkilenmemek imkansız. Türk Sineması'nın yıldızları, Türk Müziği'nin ve popun devlerinin posterleri, afişleri, plakları sizi alıp geçmişe, çocukluğunuza götürüyor. Kavalyesiz girilemeyen 45'lik'in kurucusu ve işletmecisi Fuat Akyol ile ortama uygun bir sohbet gerçekleştirdik

Röportaj: Neslihan YAVUZCAN

Haberin Devamı

Mekanın adı neden 45’lik?

Plakların çalarken 45 devrinden dolayı 45’lik denir. Bir arkadaşım isim babası oldu, benim de çok hoşuma gitti. 22 sene önce ‘Harman’ adlı bir türkü barımız vardı. Kıymetli bir bardı ama onu devam ettiremedik. Türkçeyabancı karışımı nostalji çalan bir bar haline getirip adını 45’lik koyduk.

Nasıl tutuldunuz?

Bu devirde zor iş. Önce pop rock, rock ile başladık. Çok popüler olduk. Birçok oyuncu ve yönetmenin yolu buradan geçmiştir. Sonrasında Perşembe günleri kendim için sadece Türkçe nostalji parçaları çaldım. Herkes çok beğendi, müthiş bir talep patlaması ve katılım oldu. İşte o zaman her gün Türkçe çalmaya başladık. ‘Issız Adam’ filmi sayesinde de herkeste bir nostalji merakı başladı. Günde 10 kez ‘Anlamazdın’, 8 kez ‘Bana Yalan Söylediler’, ‘Yalnızım Ben’ gibi şarkılar istedi insanlar.

Haberin Devamı

'NOSTALJİ SABUN KÖPÜĞÜ DEĞİLDİR'

Eskiye bu rağbeti neye bağlıyorsun?

20 yıl önce nostalji bu kadar moda değildi, herkes bunun sabun köpüğü gibi gelip geçeceğini sandı. Biz farklı bir şey yaratmak istedik. Nostaljinin eğlencesinin ve hüznünün bir duygu toplamı olduğunu 20 yıldır anlatıyoruz.

Çok özel bir arşive sahipsin. Burası resmen müze. Bu merak nasıl başladı?

Türk filmleriyle büyüdüm. Ve bu, plaklar dahil, özel ilgi alanım. Hatırı sayılır arşivim sayesinde bugünlere geldik. Herşey kendiliğinden gelişti. Bir tarafta Türk filmleri, diğer tarafta şarkılar ve gelen sanatçıların olduğu bölüm.

Seni etkileyen şarkı ve film hangisidir?

Yeliz’in bir şarkısı ‘Hoşgeldin Bahar’. Ve Gülşen Bubikoğlu’nun oynadığı ‘Cici Kız’ filmi. Bunlar beni çok etkiler. Türk filmlerine baktığın zaman aile yapılarımızı, sevinçlerimizi, üzüntülerimizi görürsün. Babacan bir tavır vardır onlarda. Kendi ailenizin samimiyetini bulursunuz. İşte ben bunlardan etkileniyorum.

'ISSIZ ADAM’ FİLMİ TEZ KONUSU OLMALI'

Biz ne zaman ve nerede kaybettik bu duyguları sence?

80’lerde çıkan erotik filmlerle birlikte Türk Sineması’nın gerçek yüzünü kaybettik. 90’larda da sosyal içerikli, psikolojisi ağır filmler ortaya çıktı. İnsan değerinin çok ön planda olmadığı filmler yapılmaya başlandı. Bizim özlemlerimiz ise hep o döneme ait. Çünkü o zaman herşey daha doğal yaşanırdı.

Haberin Devamı

Büyüdükçe o doğallığı kaybettik. Bunu önce filmlerde gördük, sonra hayatın kendisinde de olduğunu yaşadık. ‘Issız Adam’ filminin bence üniversitelerde tez konusu olması lazım. Sadece film değil o, bir değer. Altında yatan insanları, özlemleri, geçmişe bunca düşkünlük var. Kırılma noktası oldu o film.

Sizin sektörde 20 yılı kutlamak büyük başarı. Bir Şamdan var, bir de siz. Geri kalan barlar bir var bir yok. Neye bağlıyorsun bunu?

Herkes ‘kısa süreli nasıl kazanırım?’ psikolojisinde. Bu düşünce empoze ediliyor maalesef. Mekanlar bu yüzden ayakta kalamıyor. Kalanlar da rüştünü ıspatlamış, hayatta belirli bir yeri ve tarzı olan yerler. Bu ülkenin yöneticisi olsam, mesela Asmalı’ya meyhane dışında bir şey açtırmam. Orası öyle özel ki. Nevizade de öyle. Doğallık ve güzellik var orada da.

“45’LİK ÇALMAK RUH İŞİ”

45’lik’in kuralları nedir?

Haberin Devamı

Buraya gelenler misafirimizdir. Aileden birileri gibidir. Buraya kavalyesiz giremezsiniz. İnsanları ayırmamak için getirdiğimiz bir kuraldır bu. Arada tanışıklık yoksa, masanızdan kalkıp başka bir masaya gitmenize izin veremeyiz. Herkes kendi masasında eğlenir. İnsanlar rahat olsunlar isteriz ama başkalarını rahatsız etmesinler. Hiçbir mekanımızda sigara kesinlikle içilmez. “Başka yerlerde içiyoruz” diyenler oluyor, bizim kuralımız kesin.

45’lik ruhunun ne olduğunu nasıl anlatabilirsin bize?

Eskiden yaşadıklarımız ve aslında olmak istediğimiz aşklar, aile, dostlar, yaşam şeklidir 45’lik ruhu.

DJ’lik yaparken duygu durumlarını nasıl takip ediyorsun?

Çalarken insanlarla aynı duyguları paylaşıyorum, yaşıyorum. Hangi şarkı bizi ne kadar ağlatır veya güldürür, hangi şarkıyı çalarsak günümüze geliriz... 45’lik çalmak zordur. Ruh işidir. Ve bizim bütün şarkılarımız iyidir.

'ARTIK ŞUBELERİMİZ VAR'

Şubeleriniz var değil mi?Kaç dükkan oldu?

Üç şubemiz var. Ankara, İstanbul-Bebek ve İstanbul-Beylikdüzü’nde. Büyümek ve kurumsallaşmak çok önemli bizim için ama 45’lik ruhunu kaybetmeden.

Haberin Devamı

Müşteri profiliniz nasıl?

18 yaşını doldurmuş gençlerden tut, şirket yöneticileri, aileler, sanatçılar, oyuncular, siyasetçiler... Yani herkes. Anneanneler de.

Bir sonraki proje ne?

Burada çalışan arkadaşlarımızla bir oyun sahneye koyacağız. Devrimleri anlatacak ve onların etkisini konu alacağız.

Bize ve okurlarımıza hangi parçayı gönderiyorsun buradan?

‘Hayat Bayram Olsa’. Bu mümkün. Anlayışla sağlayabiliriz. Hayatı bayram etmek istiyorsak birbirimizi sevelim.

'BURADA EVLENENLER OLDU'

45’likte kim bilir ne ilginç anılar vardır...

Burada çok sayıda evlenen oldu ya da burada tanıştığı kişiye evlilik teklif edenler var. Burada herkes kendine dönük yaşar duygularını. Ayrılık yaşayanı da anlıyorsun, mutlu olanı da. Şahsi anılarım arasında Ajda Pekkan ile tanışmak vardır. Oldum olası tanışmayı isterdim. Buraya geldi, birlikte şarkı söyledik.