Yaşam 'Kim Milyoner Olmak İster'in soru bankası

'Kim Milyoner Olmak İster'in soru bankası

Paylaş
'Kim Milyoner Olmak İster'in soru bankası

Meltem Kayalı (44) eski adıyla 'Kim 500 Milyar İster', yeni adıyla 'Kim Milyoner Olmak İster'in yapımcısı. Daha da önemlisi, Meltem Hanım 10 yaşında olan programın ilk bölümünden beri de 'soru bankası'. Kenan Işık sunuyor ama tüm sorular Meltem Kayalı'nın elinden geçiyor. Hatta çoğunu kendisi hazırlıyor. Aslında yarışmacıları da seçen gizli kahraman, o

Röportaj: Yasemin Yurtman
yyurtman@yahoo.com

Haberin Devamı

'Kim Milyoner Olmak İster’ yarışmasının sorularını tek başınıza mı hazırlıyorsunuz?

Ben sürekli soru hazırlıyorum ama öğretim üyeleri gibi toplumun iyi eğitimli bir kesimine mensup 150 kişiden de soru alıyorum. Kimi 300 soru hazırlıyor, kimi ayda bir soru gönderiyor. Benim ve editör ekibimin kontrolünden sonra o sorular yayına hazırlanıyor. Her soruyu devletlerin internet sitelerinden, resmi yerlerden kontrol ediyoruz.

Sürekli soru hazırlamak nasıl bir şey?

Çok keyifli bir iş yapıyor, üstüne de para kazanıyorum. Güzel bir soru gördüğümde çok heyecanlanıyor, soru ve cevaplarıyla yatıp kalkıyorum. Bir kafede otururken de, evimde olsam da de hep bu haldeyim. Örneğin burada sizi beklerken 10 tane soru yazdım. Bazen arkadaşlarım çok sıkılıyor, çünkü tam muhabbet anında biri ilginç bir bilgi verirse ortaya not defterim çıkıveriyor.

Haberin Devamı

Sorular bir yerlerde saklı olmalı.

İnternetle bağlantısı olmayan bilgisayarlarda saklıyoruz. Kimse giremez oraya. Bazen evdeki bilgisayarıma bazı saldırılar oluyor ama soruları ele geçirmeye çalışan hackerlardan mı geliyor bilemiyorum. Ama zaten soru bankalarımız evimizde değil.

Çok kafa yorarak hazırladığınız bir soruyu yarışmacı ‘şak’ diye bildiğinde moraliniz bozuluyor mu?

Aksine, “Helal olsun” diye destekliyorum. Ben soruları kimse bilemesin diye değil, düşünerek bulunsunlar diye hazırlıyorum. Örneğin ‘doktor’ kelimesinin kökeni, öğretmek ve öğretmen. Biz soruyu hazırlarken memleketin ileri gelen pek çok öğretim üyesi bile bunu bilmiyordu. Ama 20 yaşında bir çocuk çıktı ve “Bu kelime ‘doktora’dan gelir, bu da öğretmek demektir” diyerek ilk saniyelerde soruyu cevapladı. O çocuğa kızmak ne kelime, çok saygı duyuyorsun.

Hiçbir şey bilmeyen insanlar sıkıcı mı?

Hayır, bazen onlar da çok eğlenceli olabiliyor. Bir tür akıl oyunu oynuyoruz. Keşke insanların geneli bunu anlasa. Öyle soruları bilmeyen insanlar oluyor ki şaşırıyorsun. Sonra konuştuğumuzda anlıyoruz ki Kenan Işık’ın karşısında oturmaktan, kamera korkusundan bırakın sorunun cevabını bilmeyi, neredeyse heyecandan ölecek. Hatta ilk sorularda elenen yarışmacılardan biri bana “Aklım doğru cevabı söylerken, dilim başka bir şey söyledi. Aklımla dilim arasında bağlantı heyecandan koptu” demişti.

Haberin Devamı

‘Başvuru formunu dikkatli doldurun’

Yarışmacı seçerken hangi kriterlere bakılıyor?

Yarışmacıları seçerken tek bir kriterim yok. Son baktığımda 900 bin başvuru vardı. İki editörümüz bakıyor formlara. İlgilerini çeken insanları ayırıp mülakata çağırıyorlar. Mülakat sonrası beğenilenler son aşamada benim karşıma çıkıyor. Mesela ATV’nin sitesinden doldurulan formlara bakıyorsun, tek kelimelik cevaplar verilmiş. “Evet, hayır, bu parayla ev alacağım, kitap okumuyorum” gibi cevapları varsa yarışamaz. Katılmak isteyenlere önerim: Baştan savma doldurmayın ki yarışmak için şansınız olsun. Gerçi 10 dakikalık mülakat sırasında da çok elenen oluyor. Dünyanın en sıkıcı insanıysanız, derinliğiniz yoksa, yarışamazsanız. Çok bilgilileri ise ne olursa olsun kesinlikle yarıştırıyorum.

‘Kenan Işık’a soru da cevap da verilmiyor’

Haberin Devamı

Kenan Bey yarışmayı seviyor mu? Hoşlandığı yarışmacıları tekrar düşünmesi yönünde uyarması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Seviyor, çünkü öğrenmekten hoşlanıyor. Soruları kesinlikle görmüyor ama zeki bir adam olduğu için cevabı çözüyor. O da yarışmacıyla birlikte yarışıyor aslında. Yarışmacıya jokerlerini hatırlatıyor, bu durum ‘Herhalde yanlış cevap verdim, uyarıyor’ duygusunu yaşatabiliyor.

Çekip de yayınlamadığınız bölüm oldu mu?

Oldu. Bu rica, yarışmacıdan gelirse yayınlamıyoruz. Örneğin çekim sırasında eski eşiyle ilgili konuşan ya da ailesinin seyredeceğini unutup bir şeyler söyleyenler, sonradan gelip bana rica ediyorlar. Bu arada gereksiz ve baş ağrıtacak kadar konuşanların cümlelerini montajladığım oluyor.

Cevaplarken ezber mi mantık mı önemli?

İlk zamanlar klasik bilgi soruları soruyorduk. Zaman içinde “İnsanları daha fazla nasıl düşünmeye sevk edebiliriz?” dedik ve soruları hazırlayış biçimimiz değişti. Kimse her konuda her şeyi bilemez. Çok bilgili, pek çok bilgiyi ezberine almış insanın bu yarışmada çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Genel kültürü olup mantıkla sonuca ulaşmak çok değerli. Bu, senin ne kadar zeki olduğunun göstergesi.

Haberin Devamı

Gelen soruları nasıl araştırıyorsunuz?

Örneğin geçenlerde önüme bir soru geldi. Amerika’da, yüksek dereceli diplomatik görüşmelerin yapıldığı Camp David’i bilirsiniz. Soru Camp David’de uzun süreli olarak konuşulan İsrail-Filistin ilişkilerine dairdi. Neden oraya Camp David dendiğini merak ettim. Öğrendim ki, David aslında ABD eski başkanlarından Eisenhower’ın torununun ismi. Soruyu o hale getirdim ve mantıkla çözülebilir halde verdim. Meraklı yapım sayesinde o sorular çıkıyor.

( 04.08.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır)