Cumartesi Postası 'Milletçe ikiyüzlüyüz'

'Milletçe ikiyüzlüyüz'

Paylaş
'Milletçe ikiyüzlüyüz'

Aile komedisi olan 'Kaçma Birader' filmiyle gündeme gelen oyuncu Zafer Algöz ile konuştuk. İki fanatik olarak Beşiktaş'ı da tabii

Haberin Devamı

Elçin CAN GÜRBÜZER

Röportaj: elcin.can@posta.com.tr

Aile komedisi ‘Kaçma Birader’de Yozgatlı bir ailenin reisiydiniz. Yozgat’a daha önce gitmiş miydiniz?

20 yıl önce tiyatro turnesi için gitmiştim. Tekrar gittiğimde çok üzüldüm, onca zamanda hiç yatırım yapılmamış. Yozgatlılar maalesef hep göç etmişler.

Yozgat şiveniz çok güldürdü. Şiveleri nasıl bu kadar başarıyla konuşabiliyorsunuz?

İnsanda biraz müzik kulağı olursa dili çok çabuk kapıyor. Bir şiveyi ya çok iyi yapmalısınız ya da hiç yeltenmemelisiniz.

Taksim-İstiklal Caddesi’ndeki çekimler zor muydu?

Korkunçtu. Günde 2 milyon insan geçiyor İstiklal Caddesi’nden. Ekibin etrafını Arap turistler sardı. Kalabalık gruplar halinde gelip resim çektirmek istediler. Çok zordu. “Film yapma maliyeti en az 2 milyon TL”

Haberin Devamı

Son zamanlarda Türk komedilerinde Anadolu’ya bir rağbet var. Neden sizce?

Türkiye çok zengin hikayeleri olan bir coğrafya. İstanbul da Anadolu’nun bir karması. Anadolu insanlarının komedi filmleri bu yüzden cazip geliyor.

Neredeyse her hafta bir komedi giriyor vizyona. Sizce Türkler komedi mi seviyor?

Türkiye’de hangi filme gideceğini seçen izleyici yüzde 5’i geçmez. Sosyal ve ekonomik olarak sıkılan insanlar sinemaya eğlencelik bir durum olarak bakıyor. Bu yüzden de çoğunluk komedi istiyor. Festival filmleri bu sebeple rağbet görmüyor.

Ama bu filmlerin çoğu başarısız olmuyor mu?

Herkes şansını deniyor. Bir yılda 60-70 tane Türk filmi yapılıyor. Bir filmin yapım maliyeti 2 milyon. O da, her şeyi kısarsanız. Ancak 5-6’sı 1 milyon ve üzerinde seyirci yakalıyor. Kalanlar hüsran. Bu kötü bir gidişat. Sonuçta bu işe gönül vermiş 8-10 yapımcı kalacak, diğerleri silinecek.

“Yasak olan caziptir”

Komedilerde küfür bol oluyor. Küfürsüz komedi filmi çekilemez mi?

Yabancıların da filmlerinde çok küfür var. Ama biz ikiyüzlüyüz. Milletçe küfürlü konuşuyoruz, filmde olunca “Ay ne ayıp!” diyoruz. Yasak olan bir şey de insanlara cazip geliyor.

Bir film nasıl tutar?

Fısıltı gazetesiyle. İstediğiniz kadar tanıtım yapın, insanlar birbirine “Bu filme git” ya da “Gitme” der. Bu da bir filmin kaderini belirler. Sadece fragman izleyip de “Bu filme gitmem” diyenleri de anlamam.

Haberin Devamı

Cem Yılmaz her filminde sizinle çalışıyor. Sizce kendini tekrar etmiş olmuyor mu?

Olmuyor. Cem’in filmlerinin hiçbiri diğerine benzemiyor. Aynı kadro ile çalışmamızın çok artısı var. Olumsuz eleştiriler yapıyoruz, “Ay o bana kırılır mı?” derdi yok. Cem ile çalışmak bir ayrıcalık ve büyük zevk.

Cem Bey de Ertem Eğilmez’in yolunda ilerliyor.

Ertem Abi’nin aklı yok muydu, hep aynı oyuncularla çalışmış. Ertem Abi oyuncularının tiyatro kökenli olduğunu biliyordu. Her okuma provasında oyuncularının senaryoya katkısını not ettirirmiş.

Sizin senaryoya katkınız oluyor mu?

Bazı şeyler bizde tesadüfen oluyor. Afyon’daki Frigya Vadisi’nde ‘AROG’u çekerken filmin ortasında, Cem, benim oynadığım şerifin taklidini yaptı. Rahmetli Ali Şen gibi konuştu. “Böyle bir kovboy filmi yapsak ve kasabanın şerifi aynen Ali Şen gibi konuşsa” dedi. Bu tipi doğaçlama oynadım. Cem, Bodrum’da o yaz ‘Yahşi Batı’yı yazmış. Çünkü Cem önce hayalinde çekiyor filmi. “Önemli olan yüksek gişe değil”

Haberin Devamı

Cem Yılmaz ve ekibinin, komedinin formülünü çözdüğünü söyleyebilir miyiz?

Henüz onun formülünü çözen yok. Önemli olan yüksek gişe değil. İzlediğiniz bir filmin DVD’sini alıp yeniden izlemek isterseniz, o iyi bir filmdir.

Yeni dönemde dizi projeniz olacak mı?

Evet. Komedi türünde. Efsane dizi ‘Leyla ile Mecnun’un senaristi Burak Aksak yazdı hikayeyi. Adı ’50 Metrekare’. Kanalı belli değil. “Bu yıl şampiyonuz”

Sizi kim Beşiktaşlı yaptı?

Babam ve arkadaşları. Onun arkadaş çevresinde en komik olan adamlar Beşiktaşlıydı.

Fikret Orman yönetiminden memnun musunuz?

Bunalımlı bir dönemde Beşiktaş’ın başına geldi. Yöneticilik çok zor, kimseyi mutlu edemezsiniz. Kulüp ekonomik krizle uğraşırken yeni stadımız bitmek üzere. Fikret Orman ve ekibi takdir edilmesi gereken işler yaptı.

Bir gün Beşiktaş’ın yönetiminde yer almak ister misiniz?

“Basın danışmanımız ol” dediler ama ben oyunculuk yapıyorum. Hayatımın büyük bölümünü Beşiktaş’a adamam lazım. Çok yoğun çalıştığım için vaktim yok.

Haberin Devamı

Şampiyon olur muyuz? Buna yürekten inanıyorum. Yeni stadına Beşiktaş şampiyon olarak gelirse, iddia ediyorum, bir dünya markası olur.

Demba Ba’nın şarkınız yüzünden şımardığı söylendi.

Olacak şey değil. Adam İngiltere’de 8 takımda oynamış, Beşiktaş’ta kariyer rekoru kırdı, daha ne yapsın! Yaptığımız şarkı onun popülerliğini arttırdı sadece.

Sosyal medyada Beşiktaşlı duruşunuzdan dolayı saldırılara maruz kaldınız mı?

Maalesef. Ama herkese cevap vererek hayatımı geçiremem. Çekimdeyken ‘Yozgat’ta günbatımı’ diye bir fotoğraf paylaştım. Adam altına şunu yazmış; ‘Aman da ne gezdin ha’. Anlamıyorum gerçekten. Ben iş için gittim Yozgat’a.

'Cerrah olmak isterdi'

Kafa Dergisi’nde ve Haber1903.com sitesinde yazıyorsunuz. Kitap yazmak ister misiniz?

Kafa Dergisi anılarımı yazmamı istiyor. Hepsini telefonumda yazıyorum, çünkü bu konuda tembelim. Daha çok konuşan ve ukalalık yapan bir adamım. Kitap yazmam için birisi söylediklerimi yazıya dökmeli.

Oyuncu olmasaydınız ne olurdunuz?

Dünya çapında tanınan bir cerrah olmak isterdim. Çünkü çok kutsal bir iş. Birinin hayatını kurtarmak muhteşem bir duygu olsa gerek. Onlara saygı duyuyorum.