Yaşam 'Rüzgar nereye ben oraya'

'Rüzgar nereye ben oraya'

Paylaş
'Rüzgar nereye ben oraya'

Bilgisayar mühendisliği yaparken kite surf (uçurtma sörfü) ile tanıştı Kerem Balık (32). Bir daha da bırakamadı. Adrenalini yüksek spora tutkuyla bağlanınca yaşamını tamamen rüzgara göre şekillendirdi

Haber: Kadir Ecevit Özoğlu
kadirecevit@gmail.com


İşini, ailesini, ülkesini bıraktı, dünyanın değişik denizlerinde rüzgarın kendisini uçurmasına izin verdi. Son olarak da Güney Afrika’daki evini kapatıp Filipinler’e yerleşti. Türkiye’nin dört milli kite surf sporcusundan biri olan Kerem Balık, halen Filipinler’de hem antreman hem uluslararası eğitmenlik yapıyor. Dememiz o ki; bu röportajı mail’leşerek yaptık. Türkiye’ye selam gönderdi. Biz de buradan onu selamlıyoruz...



Kite surf şampiyonu Kerem Balık iflah olmaz bir rüzgar tutkunu


O aslında ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) mezunu bir bilgisayar mühendisiydi. Büyük kurumsal şirketlerin İstanbul ve Tokyo şubelerinde bilişim danışmanlığı yaptı. Ama deniz sporlarının gözdesi ‘kite surf’le tanışıp iflah olmaz bir rüzgar tutkunu olunca beş yıllık mühendislik kariyerini noktalayıp dünyanın değişik ülkelerinde heyecanlı yolculuklara çıkmaya başladı.

Daha önce Mısır, Tayland, Çin, Vietnam, Türkmenistan ve Güney Afrika’ya yerleşen Kerem Balık’ın son durağı Filipinler oldu. Kerem Balık’ın rüzgara göre şekillenen hayatı 2006 yılında İstanbul- Kilyos’ta başladı. Kite surf ile tanıştıktan sonra adrenalin tutkusuna yenik düşen milli sporcu, başlangıç dönemini şöyle anlatıyor;

‘Dalgayla boğuşmak en büyük tutkum’

“Bu ekstrem spora başlama amacım, çalışma hayatının stresini atacak bir hobi edinmekti. Bu sporu güvenli bir şekilde yapmak için önce temel eğitim aldım. Uçurtmayı ilk kez kontrol etmeye başladığım andan itibaren bu sporun büyüsüne kapıldım. Tüm gün ofiste çalıştıktan sonra ayaklarımın kumlara değmesi, yüzümde rüzgarı hissetmek ve dalgalarla boğuşmak kısa sürede bende vazgeçilmez bir tutku haline geldi. Eğitimini alıp uzmanı olduğum işimi yaparken plajdaki hayatı ve uçurtma sörfünü hayal ediyor, tüm izinli günlerimde bu sporu yapmaya çalışıyordum. İnsanın tutkularının peşinden gitmesinin, beraberinde mutluluğu ve başarıyı getirdiğini fark etmeye başladım.”

Kariyerini bıraktı eşyalarını dağıttı

Hiç hesapta olmayan bir kararla, ailesini ve arkadaşlarını şaşkına uğratarak bilgisayar mühendisliği kariyerine veda eden Kerem Balık, sonrasında ileri kite board teknikleri ve uluslararası hocalık eğitimi almak için Mısır’a gitti. “Mısır’da 6 ay boyunca hem antrenman yaptım hem de uluslararası kite board eğitmenliği sertifikası aldım. Yakın çevrem önceleri bu tercihimi anlamakta çok zorlandı. Senelerce yaşadığım evden çıkıp eşyalarımı arkadaşlarıma hediye ederek ülkeden ayrılmamdaki motivasyonu anlamaları kolay olmadı.

Zamanla bu sporun zihinsel gelişimime katkısına ve bana kazandırdığı yaşam stiline tanık oldukça, tepki göstermeyi bırakıp koşulsuz destek vermeye başladılar.” Birçok yakın arkadaşının kendisinin desteğiyle bu sporla tanıştığını, hatta bazılarının dünyanın farklı yerlerinde onunla birlikte uçmanın heyecanını yaşadığını anlatan Kerem Balık, katıldığı şampiyonaları şöyle anlatıyor:

“Şu ana kadar başta Türkiye olmak üzere Mısır, Filipinler, Tayland, Çin, Hong Kong, Vietnam, Türkmenistan, Güney Afrika’da çeşitli yarışmalara ve özel gösterilere katıldım. Bunun yanı sıra bin saatin üzerinde eğitim verdim. 2009-2010 yılında Türkiye Yelken Federasyonu’na bağlı ferdi sporcu Sedat Çelenk ile birlikte, Türkiye’nin ilk milli ‘kite board’cuları olarak Asya Kite Board Şampiyonası’na katıldık. Turnuvayı Asya beşincisi olarak tamamladım. 2009-2010 sezonunda toplam 12 yarışa katıldım ve 9 kere podyuma çıkmayı başardım. Türkiye Şampiyonası’nı ‘freestyle ve course race’ dallarında üçüncü olarak tamamladım. 2011-2012 sezonunda, Asya Kite Board Şampiyonası’nın Filipin ayağını, course race twintip klasmanında birincilikle bitirdim.”

“Anneme kite surf’çü olduğumu söylemeyin”


Doktor olan annesinin önceleri telefon açıp “Oğlum ne yaptığını hala tam olarak anlayamadım” diye kendisine sitem ettiğini anlatan Kerem Balık, hayatını bu sporun şekillendirdiğini söylüyor. “Benimkisi, alternatif yaşam tarzı. Dünyanın farklı yerlerinde farklı özgeçmişlere sahip binlerce sörfçü, birbirinden habersiz olarak yalnızca kite surf tutkusuyla plajlarda buluşuyor. Akşama kadar hayattaki farklı rollerinden sıyrılıp dalgalarla oynuyor, denizin üzerinde adeta uçuyor. Bu, tarif edilmesi zor bir tutku. Kite surf’un sporculara verdiği adrenalin, çok kısa sürede bağımlılık yaratıyor ve insanlar hayatlarını rüzgâra göre şekillendirmeye başlıyor.” Filipinler’de antrenman yaparak kendini geliştiren, profesyonelamatör kite surf’çülerle deneyimlerini paylaşan Kerem Balık, bu ayın sonunda Türkiye’ye dönecek. Sonra da deneyimlerini Türk kite surf tutkunlarıyla paylaşacak. Yaz aylarını, Alaçatı ve Gökova başta olmak üzere Ege kıyılarında geçirecek. Bu sürede temel eğitim almış kite surf’çülere ileri seviye eğitem verecek, Türkiye’deki ulusal ve uluslararası yarışlara katılacak.

“Eyvah bu beni uçurur!”



Eda Alan


Kite surf heyecanını yaşamak için dünyanın değişik denizlerini dolaşan Kerem Balık gibi gençler, hatta Türk kızları var. Bunlardan biri de moda tasarım bölümü mezunu Eda Alan. Eda, Kerem Balık’ın da öğrencisi. Kite surf’le 2009’da Gökova’da tanışan Eda Alan şöyle diyor; “Kite’ı ilk elime aldığımda ‘Eyvah, bu beni uçurur’ diye geçirmiştim aklımdan. Ama sonra ben onu uçurmaya başladım. Board’u ayağıma taktıktan sonra istediğim yere gidip gelince bu sporun ne kadar özgür ve heyecan verici olduğunu anladım. Spora bu kadar bağlanacağım hiç aklıma gelmezdi. Hatta Mısır, Filipinler ve Güney Afrika rotasını hayal bile edemezdim.” Geçen yaz Alaçatı’da asistan eğitmen olarak çalışan Eda Alan, sezonu da Ayvalık, Gökçeada ve Gökova’da kayarak geçirmiş. Bu yaz sezonunda da uluslararası eğitmen sertifikası alıp temel kite dersi vermeyi planlıyor. Eda şöyle noktalıyor sözlerini; “Eve döndüğümde annemin ‘Ah kızım, ne kadar zayıflamışsın’ ya da arkadaşlarımın ‘İncecik olmuşsun’ diye hayret etmelerinin sırrı, bu sporda.”

Nerede ve nasıl yapılır?


- Türkçeye ‘uçurtma sörfü’ olarak çevrilen ‘kite surf’, ‘kite board’ olarak bilinen ‘sörf tahtası’yla ve bele bağlanan güçlü bir uçurtmayla, su üzerinde rüzgar yardımıyla yapılan bir deniz sporu.
-Ayaklara sörf tahtası takılıyor. Uçurtma da gövdedeki trapizi 20-25 metre uzunluğunda bir iple bağlı. Uçurtmanın gücünü dengeleyerek gökyüzünde uçmanın keyfini ve heyecanını yaşıyorsunuz. Önemli olan rüzgarı, suyu ve vücudunuzu kontrol edebilmeniz.
-Uçurtma, sörfçüyü su yüzeyinden metrelerce kaldırıp havada süzülmesini sağlıyor. Ancak sporcunun, kendisine veya başkalarına zarar vermemek için temel bir eğitim alması şart.
-Dünyada ve Türkiye’de, uluslararası lisanslı eğitmenler eşliğinde 10 saatlik bir temel eğitim veriliyor. Rüzgâr şiddetine ve kiloya bağlı olarak büyüklüğü değişen uçurtmalar, trapez ve boardları okullar veriyor. Öğrencilere ise yüksek koruma faktörlü bir güneş kremiyle eğitime çıkmak kalıyor.
-Bu sporu yapabilmek için saatte en az 8-10 deniz mili rüzgâra, rüzgârın doğru yönden ve doğru şiddette estiği bir denize veya göle ihtiyaç var.
-Türkiye’de kite surf yapılabilecek birçok rüzgârlı kıyı bulunuyor: Alaçatı, Gökova, Urla, Gökçeada, Ayvalık, Didim...
-Kite surf malzemeleri bin ila 3 bin euro arası fiyatlara tamamlanabiliyor.
- 10-75 yaş arasındaki herkes bu sporu yapabilir. Dünyada profesyonel müsabakalarda yarışan kite surf’çülerin çoğu, 18 yaş altındaki gençler.

( 14.04.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı