Cumartesi Postası Bu heykeller çikolatadan...

Bu heykeller çikolatadan...

Paylaş
Bu heykeller çikolatadan...

Stefane Leroux dünya çapında ünlü bir isim. İşi, çikolatadan heykeller yapmak. Her şeyin heykelini yapabilen bol ödüllü Fransız usta, İstanbul'daydı; küçük bir şov gerçekleştirdi. Leroux'ya en sevdiği çikolata heykelini sorduk, “Çikolata anlık bir tüketim ürünü, dolayısıyla en beğendiğim heykeli bile kendime saklayamadım” dedi.

- Kendinizi tanıtır mısınız?

Haberin Devamı

Ecole de Paris des Mètiers de la Table’da eğitim aldım. 1985’de Paris, Lyon, Brüksel’deki şirketlerde başladım kariyerime. Daha sonra çikolata ve pastacılıkla ilgili birçok eğitim ve sivil toplum kuruluşunda teknik danışmanlık yaptım. Kurslar ve seminerler verdim. İlk ödülüm, Pascal Caffet Çikolata Yarışması’nda birincilik oldu.

Ardından Amerika-Las Vegas’ta düzenlenen Dünya Pastacılık Şampiyonası’nda iki kez çikolata dalında birincilik, pastacılıkta bronz madalya ve ikincilik ödülleri aldım. Fransa’nın en iyi pasta şefi ödülüm de var. Şu anda Puratos’un Belçika’daki Belcolade markası için çalışıyorum. Bir yandan da Amerika-Chicago’daki Fransız Pastacılık Devlet Yüksek Okulu’nda genç öğrencileri yetiştiriyorum. Fransa’da yaşıyorum.

Haberin Devamı

- Bu işe nasıl ve ne zaman gönül verdiniz?

Sonuçta çikolatayı herkes sever ama çikolatadan heykeller yapmaz. 6 yaşından itibaren pasta ve çikolataya karşı çok büyük ilgim vardı. 15 yaşıma geldiğimde eğitim almaya karar verdim. Başlangıçta çikolata, benim için bilinmeyen bir malzemeydi. 10 yıl önce çikolatanın farklı yönlerini keşfettim. Katıldığım yarışmalar, çikolatadan heykeller yapmak istememe, teknikleri öğrenmeme neden oldu.

- Şu ana kadar nasıl heykeller yaptınız?

Yani mesela Paris’in ünlü Eiffel Kulesi’ni ya da Amerika’nın Özgürlük Heykeli’ni çikolatadan yaptınız mı? Çikolatayla hemen her şeyi yapabilirim, benim için sınır yok. Bu, yaratıcılığıma kalıyor. Bu konuda iki önemli faktör var: Birincisi, doğru tekniklere sahip olmak. İkincisi çikolatayı yaptığınız ortamın koşulları. Doğru sıcaklık ve nem seviyesi, bu işi yaparken çok önemli.

- Nasıl yapıyorsunuz?

Önce yaratıcı fikir geliyor aklıma, sonra o fikri kafamda görselleştiriyorum. Ardından, yapacağım heykelle ilgili internetten veya kitaplardan doküman topluyorum. İşin özüne ulaşabilmeniz için esinlenilen nesneye yakın olmanız gerek. Çalışmanın özüne sahip olduğunuz zaman heykelin gerçekliği ortaya çıkıyor. Son olarak gerekli tüm elementlerle birlikte çalışmaya başlıyor ve zaman içinde ürünü ortaya çıkarıyorum.

Haberin Devamı

- Renk veren ürünler kullanıyor olmalısınız. Bunlar sağlığa zararlı değil mi?

Sadece pudra şekeri, tereyağı, çikolata (beyaz, sütlü ve bitter) ve renklendirici ürün kullanırım. Bu ürünlerin zararı yok. Yapay olmasına rağmen besleyici. Doğal renklendiriciler renklerini çabuk kaybediyor, güçlü ve parlak görüntü vermiyor.

- Bugüne kadar yaptığınız heykeller arasında özel olanı var mı?

Seçemiyorum. Zaten çikolata anlık bir tüketim ürünü. Dolayısıyla yaptığım hiçbir heykeli, çok beğensem de ne yazık ki kendime saklayamadım!

- Avrupa jet sosyetesinden sipariş kabul ediyor musunuz?

Ünlü müşterileriniz var mı? Yalnızca tek bir marka için çalışıyorum, bu yüzden şu anda dışarıdan sipariş alamıyorum.

(02.03.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)