Cumartesi Postası Çocuğunuza özgüven aşılayın

Çocuğunuza özgüven aşılayın

Paylaş
Çocuğunuza özgüven aşılayın

Güven duygusu kişilik gelişiminde önemli. Başarı ile doğru orantılı olan kendine güvenin aile tarafından aşılanması gerek. Reem Nöropsikiyatri Merkezi Kurucusu Dr. Mehmet Yavuz çocuklarda kişisel gelişim hakkında merak edilenleri anlattı...

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Her çocuk birey olurken davranışlarının önemsenmesini ister. Bu yüzden çocukları depresif durumlardan korumak adına çocuk yaşta benlik değerlerini kazandırın. Bunun da en etkili yöntemi, onları birey olarak görmektir.

- Çocukları yetişkinlerden farklı düşündükleri için küçümsemeyin. Sadece bedenen değil, ruhen de gelişen çocukların, ebeveynlerinden etkilenir.

- Anne-babanın aldığı aile eğitimi, çocuklarını yetiştirmeleriyle doğru orantılıdır. Fakat bireyler bu konuda onlara yapılan yanlış davranışları sürdürmek yerine, kendi çocuklarına daha olumlu davranarak onları zorluklara hazırlamalı.

- Çocuğun her istediğini yapmasına ya da her istediğine karşı çıkmak doğru değil. En iyisi çocuklara belli çerçevede kendi isteklerini dile getirebilecekleri, becerilerini ortaya çıkarabilecekleri, güvenli ve sıcak bir ortam sunmak.

Haberin Devamı

- Oyun oynayarak gelişen çocuklar daha yaratıcı ve mutludur. Çocuklar kendilerini yetişkinler kadar rahat ifade edemez. Oyun sırasında gerçek hayatta yapmak istediklerini ya da yapmaktan kaçındıkları şeyleri canlandırarak deneyimlemiş olurlar.

- Yakın birinin söylediği kırıcı söz ya da onları üzecek bir durum, oyunlarının teması olabilir. Yetişkinler, çocukların oyunlarını çok iyi takip etmeli. Çünkü çocuklar anlatmak istediklerini oyun yoluyla aktarır. Anne-babanın çocukla oynaması da çok önemlidir.

- Çocuklar, anne-babalarının sevgisini ve ilgisini kazanmak için çeşitli yollara başvurur. Kendilerini olumlu yolda ifade etmeleri için ödüllendirme yöntemini kullanın. Çocuğun yaptığı hoşunuza giden davranışı için ödül vermek yerine, belirli zamanlarda küçük sürprizlerle sevindirmek en iyisi. Böylece çocuk zevk alarak yaptığı aktiviteleri ödül değil, hoşuna gittiği için yapmaya devam eder.

- Çocukların sorularına basitçe ama ilgili bir şekilde cevap verin. “Şu anda işim var”, “Seninle uğraşamam” gibi cümleler çocuğu kırar, düşüncelerinin önemsenmediğini hissettirir.

- Söylediklerinizin içeriğine ve doğruluğuna dikkat edin. Verdiğiniz bilgiler doğru olmazsa, çocuklar gelecekte size güven duymayabilir.

Haberin Devamı

(01.01.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)