Cumartesi Postası İftar ve sahurda doğru bildiğimiz yanlışlar

İftar ve sahurda doğru bildiğimiz yanlışlar

Paylaş
İftar ve sahurda doğru bildiğimiz yanlışlar

Sağlık için kalori almayı kısıtlamak ama beslenme yetersizliğine yol açmamak şart. Bu kural, özellikle oruç tutanlar için daha da önemli. İbadet ederken hem kalori kısıtlaması yaparak formda kalmak hem de gerektiği gibi beslenmek için İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya'ya kulak verin

ZENGİN İFTARİYELİK TABAĞI SOFRANIN VAZGEÇİLMEZİ;YANLIŞ

İftariyelik tabağı olarak hazırlanan peynir, hurma, zeytin, salam, sosis, sucuk, pastırma, bal, kaymak ve tereyağını aynı anda sofraya koymayalım. Çünkü bu yiyeceklerin bir çoğu fazla tuz ve yağ içerir. Tuz yüzünden su ihtiyacımız artar, yağ ise haddinden fazla kalori içerir. Bu yiyeceklerin hepsinden bir lokma bile almak, vücuda ciddi oranda kalori girmesine neden olur. Doğru iftariyelik olarak; kişi başı 1 adet hurma, 1 tane zeytin, az tuzlu beyaz peynir, domates, salatalık ve yeşilliklerden oluşan bir tabak hazırlayalım. Başlangıç olarak çorba iyi bir seçim. Ama çorbamız krema ve yağdan fakir olsun. Et suyu ile yaptıysak çorbalara ekstra yağ koymayalım. Sebze, domates, yoğurt, mercimek çorbaları ve ezogelin ideal seçimler. Çorbanın içinde ayrıca et, kıyma veya tavuk olmaması da gerekiyor. Et yemeğini ayrıca yapabiliriz. Çorbada, porsiyon kontrolü yapmak önemli. Kadınlar için 1, erkekler için 2 kepçe çorba yeterlidir.

EN AZ 2 ÇEŞİT ETLİ ANA YEMEK OLMALI; YANLIŞ

Ana yemek olarak 1 çeşit et, tavuk veya balık içeren yemek yapılabilir. Bu et yemeği özellikle sebze ile birlikte yapılırsa vücudun lif ihtiyacına da cevap verecektir. Et ve sebze yemeğini ayrı yapacaksanız; et yemeklerini fırında, ızgara veya haşlama olarak tercih edin. Yanında tek çeşit az yağlı bir zeytinyağlı sebze yemeği olabilir. Kalori kısıtlaması olarak düşünürsek; kadınlar için bir avuç içi, erkekler için de iki avuç içi miktarında sebze yemeği uygun olur.

RAMAZAN DEMEK PİDE DEMEK; YANLIŞ

Ramazan’ın baştacı pideyi tahtından indirme zamanı geldi. Çünkü pide, beyaz undan yapıldığı için hem kan şekerini hızlı yükseltiyor hem de porsiyon kontrolü yapmak zorlaşıyor. O nedenle esmer undan yapılmış ekmeklerden vazgeçmeyelim. Eğer ekmek yiyorsak da aynı öğünde pilav, makarna veya börek tüketmemeye özen gösterelim. Mutlaka pide yiyenlerdenseniz bu tüketimi haftada bir kez ile sınırlayın. Porsiyon büyüklüğünü hesaplamayı da unutmayın: Kadınlar için bir avuç içi, erkekler için iki avuç içi kadar pide olabilir.

İFTARDA BÖREK PİLAV OLMAZSA OLMAZ; YANLIŞ

Oturduğunuz her sofrada börek, pilav veya makarna olmamalı. Bu tür yiyeceklerin karbonhidrat değeri çok yüksektir. Bunlar, çorba ve pideyle birleştiğinde vücuda yüksek oranda kalori girmesine yol açar. Yapacaksanız da, ya böreğin ya makarnanın ya da pilavın sadece bir çeşidini yapın. Elbette yanında ekmek, pide veya tatlı yemeyin.

TATLISIZ İFTAR OLMAZ; YANLIŞ

Adettir; iftar sofrasında çeşit çeşit tatlı olur. Hata. Bu bir ayı sadece ibadet değil, kalori kısıtlaması olarak da düşünenler tatlı yerine meyve yemeli. Ama yemekten bir-iki saat sonra. Böylece hem tatlı ihtiyacınızı karşılarsınız hem de vücudunuza bol miktarda lif girer.

İFTAR SONRASI ÇAY ŞART; YANLIŞ

Yemekten hemen sonra çay içmek, susuzluğunuzu derinleştirir. Özellikle kansızlığı olanlarda demir emilimini de önler. O nedenle ıhlamur, adaçayı, rezene gibi hafif bitki çayları içmek mideyi de bedeni de rahatlatır.

AKŞAMDAN KALAN YEMEKLER SAHURDA YENİR; YANLIŞ

Sahurda, iftar saatinden kalma yemeklerden vazgeçin. Akşamdan kalan yemek hem yağlı hem tuzlu olur. İdeali, sahurda kahvaltı yapmak. Kahvaltıda mutlaka haşlanmış yumurta, 1 dilim az yağlı peynir, domates, bol salatalık, 1-2 dilim ekmek, 1 bardak yoğurt ve 2 tane kuru hurma tüketin. Yoğurt, peynir ve yumurta tok tutar. Domates ve salatalık su ihtiyacınıza cevap verir. Hurma da lif içeriği nedeni ile tokluk verir, daha tahammüllü oruç tutmanızı sağlar.

SAHURDA ÇAY İÇİLMEZSE ORUÇ TUTMAK ZORLAŞIR; YANLIŞ

Sadece iftarda değil, sahurda da çay ve kahve içmekten vazgeçin. Bu içecekler vücuttan su atar ve daha çok susamanıza neden olur. Sahurda 4 bardak kadar su içmeye özen gösterin.

SALATASIZ DA ORUÇ AÇILIR; YANLIŞ

Yemekte mutlaka az yağlı bir mevsim salatanız olsun.

GAZ YAPAN YOĞURDU İFTARDA YEMEMEK GEREK; YANLIŞ

Yoğurt, cacık veya ayrandan vazgeçmeyin. Bu yiyecekler hem protein açısından hem kalsiyum açısından zengindir. Metabolizmayı çalıştırır, harereti dindirir. Gaz yapmaması için yemeklerde kimyon kullanabiliriz.

DR. AYÇA KAYA İDEAL İFTAR VE SAHUR SOFRASI ÖRNEĞİ DE VERDİ:

İFTAR: 1 tane hurma, 1 bardak su, 1 kepçe çorba, 1 dilim az yağlı peynir, domates, 5-6 yemek kaşığı kıymalı kabak yemeği, 1 dilim esmer ekmek, 1 kase cacık ve salata. Yemekten iki saat sonra 1 tane şeftali veya 15 tane kiraz. Yatana kadar 6-7 bardak su.

SAHUR: 2 tane hurma, 1 tane haşlanmış yumurta (kolesterol problemi olanlar her gün yerine haftada 3 kez yiyebilir), 1 dilim az yağlı peynir, domates, salatalık, 1-2 dilim esmer ekmek, 1 bardak yoğurt veya ayran, 3-4 bardak su. Sıcak içecek olarak; rezene, ıhlamur veya adaçayı.

(28.06.2014 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı