Cumartesi Postası Kalbe giden yol bu lezzetlerden geçiyor

Kalbe giden yol bu lezzetlerden geçiyor

Paylaş
Kalbe giden yol bu lezzetlerden geçiyor

Sevgililer Günü'ne çeyrek kala sevdiğinizle baş başa romantik bir akşam yemeği yemek istiyor ama “Nerede ve ne yiyeceğiz?” diyorsanız, işte size İstanbul, Ankara, Kapadokya ve Antalya'dan şık mekanlar, menüler, hatta özel tarifler... Nehir ÇAĞRI

HABER: Nehir ÇAĞRI

Haberin Devamı

SEVGİLİLER İÇİN AŞKOLATA

Mövenpick Hotel Ankara, aşkınızı tatlı bir sürprizle şımartmanız için menüsünde aşkolata tatlısına yer veriyor. Muhteşem bir yemekten sonra otelin Mutfak Şefi Ercan Yılmaz’ın bu tatlısını yemek hoş olacaktır. İşte tarifi: Malzeme:

- Çikolata kubbesi için: 120 gram İsviçre çikolatası, 3 adet 24 ayar yaprak yenilebilir altın varak.

- Kestane kreması için: 100 gram krema, 125 gram bitter çikolata, 120 gram çırpılmış krema, 60 gram kestane şekeri, 1 tane yaprak jelatin.

- Kek için: 3 tane yumurta beyazı, 25 gram toz şeker, 150 gram toz badem, 60 gram toz fındık, 60 gram un. Yapılışı: İsviçre çikolatası maksimum 40 derecede benmari usulü eritilir ve dikkatli bir şekilde kubbe kalıba yayılır, donması beklenir. 100 gram krema ocakta kaynatıldıktan sonra bitter çikolata ilave edilip karıştırılır. Önceden mikserde çırpılan krema da bu karışıma ilave edilir.

Haberin Devamı

Son olarak hafif ezilmiş kestane şekeri eklenir, yaprak jelatin de ilave edilerek kestane kreması tamamlanır, dondurulmuş kubbenin içine dökülür. Kek için yumurtaların beyazı toz şekerle çırpılarak kar haline gelmesi sağlanır. Ayrı bir kapta toz badem, toz fındık ve un karıştırılıp yumurtaya eklenir. Yağlı kağıt serilerek 180 derecelik fırında 20 dakika kontrollü olarak pişirilir. Soğuduğunda kubbenin tabanına uyacak şekilde yuvarlak bir kalıp ile kesilip tabana monte edilir. Bu şekilde dolapta birkaç saat tutulur, 24 ayar yenilebilir altın varak ile kaplanıp servise sunulur.

İtalyanca aşk dile geliyor

İtalyan mutfağının en özel lezzetlerinin sunulduğu Bodrum Marina Yacht Club bünyesindeki Vespa Cafe & Restaurant’ta ünlü aşçı Hasan Hüseyin Erdem tarafından hazırlanan Sevgililer Günü menüsü aşıklara romantizmi yaşatacak. Menünün dikkat çeken yemeği dana Robespiyer.

Malzeme: 180 gram yağsız dana bonfile, 6 cl. soya sosu, 2 gram şeker, 10 cl. zeytinyağı, rozmari, 2 gram tane karabiber, bir diş sarımsak, 6 gram Akdeniz yeşilliği, 10 gram parmezan.

Yapılışı: Soya sosu, şeker, zeytinyağı, rozmari, tane karabiber ve sarımsakla sos hazırlanır. Bonfile 1 santim kalınlığında kesilerek tabağa dizilir. Üzerine hazırlanan sos ilave edilir ve salamandıra fırında pişirilir. Akdeniz yeşilliği ve parmezan ile birlikte servis edilir.

Haberin Devamı

Sevgililere teriyaki soslu dana kaburga

Yalısı’nda butik otel ve restoran olarak hizmet veren A’jia, sizi olağanüstü bir manzara eşliğinde keyifli bir menüyle karşılıyor. Restoran, aşıklar için de teriyaki soslu dana kaburga tarifini verdi.

Malzeme: 600 gram dana kaburga, 2 tane karabiber, 2 diş sarımsak, 5 gram zeytinyağı, toz karabiber, 2 tane havuç, 3 tane soğan, taze kekik, rozmari, 3 cl. beyaz şarap.

Yapılışı: Kaburgayı, tüm malzemelerle birlikte 80 derecelik fırına koyun. Yemek buharda 12 saat boyunca pişsin. O pişerken üzerine dökülecek teriyaki sos, beşamel sos ve polenta yapımına başlayın

TERİYAKİ SOS İÇİN: Malzeme: 25 gram sarımsak, 5 gram susam yağı, 50 gram şeker, 1 gram dolmalık biber, 40 gram soya sos, 60 ml. süt. Yapılışı: Sarımsakları üç kez sütle kaynatıp soteleyin. Diğer taraftan kalan malzemeleri tencereye koyup bir taşım kaynatın ve sarımsaklara ekleyin. Birkaç dakika daha kaynatıp blender’da çekin.

Haberin Devamı

BEŞAMEL SOS İÇİN: Malzeme: 200 ml. süt, 14 gram tereyağı, tuz, muskat, simotu. Yapılışı: Tereyağı ve unu kavurun, süt ilave edin ve topaklaşmaması için çırpma teliyle sürekli karıştırın. Tuz, karabiber ve muskat ile tatlandırıp ocaktan alın, simotu ekleyerek servis edin.

POLENTA İÇİN: Malzeme: 30 gram polenta, 5 gram zeytinyağı, 100 ml. et suyu, çok az tel safran, 4 gram tuz, 2 gram tane karabiber. Yapılışı: Kaynayan safranlı suya polentayı boşaltın, etsuyu ekleyin ve yaklaşık 30 dakika pişirin. Daha sonra ocaktan alın.

Levrek fileto eşliğinde ROMANTİZM

Antalya Dedeman’da Executive Chef Ali Doğan’ın elinden çıkacak levrek fileto yemeye ne dersiniz? Aynı lezzeti evinde yapmak isteyenler için tarif:

Malzeme: 1 adet levrek balığı fileto, 75 gram taze patates, 50 gram taze rezene, 100 gram taze ıspanak, 40 gram kurutulmuş domates, 10 gram tereyağ, 10 gram tarhana, 50 gram ortaboy karides, 20 gram krema, 5 gram tuz, 5 gram karabiber, 5 gram fesleğen, 5 gram taze kekik, 15 gram kuru soğan, 10 gram tereyağ, 10 gram zeytinyağ, 15 gram pırasa.

Haberin Devamı

Yapılışı: Fileto şeklinde açılmış bütün balığın bir tarafını derisinden ayırarak makinada kıyma yapılır. Çekilen balık kıyması tuz ve biber ile tatlandırıldıktan sonra diğer filetonun üzerine ince bir tabaka halinde sürülür. Üzerine de önceden doğranmış karidesler dizilir. Patatesler 5 dakika kadar hafif haşlanıp ikiye kesilir ve 175 derecelik fırında 10 dakika süreyle kızartılır.

Üzerine soğan ve sarı kurutulmuş domatesler bir miktar suda haşlanır, başka bir kapta suyla yumuşatılmış tarhana ile kıvamı koyulaştırılır ve blender’da çekilir. Krema, tuz ve toz biberle tatlandırılır. Son olarak, ince doğranmış pırasa unlanır, kızgın yağda kızartılır ve servis edilir.

TARiHE ROMANTiK YOLCULUK

Kapadokya’yı Sevgililer Günü bahanesiyle keşfetmeye ne dersiniz? Eh, oraya gitmişken de rotanızı Lykia Kapadokya Otel’e çevirmeli ve otelin sevgililere özel ılık çikolata şelalesinin tadına bakmalısınız.

Malzeme: 250 gram tereyağ, 250 gram bitter kuvertür, 60 gram un, 5 tane yumurta, 150 gram toz şeker.

Yapılışı: Tereyağ eritilip kuvertür ilave edilir. Yumurtaların sarısı ve beyazı ayrılıp sadece beyazı çırpılır. Sonra şeker ve yumurta sarıları buna ilave edilir. Un ilave edilip mikserde çırpılır. Karışım, tereyağ ile yağlanmış kalıplara doldurulup 200 derecelik fırında 10 dakika pişirilir. Dondurma ve meyve eşliğinde sıcak servis edilir.

Aşıklara gül kokulu kurabiye yakışır

Keyifli atmosferi ve şubat ayına özel ‘aşk’ dolu sürprizleriyle Big Chefs’ler, romantik ortamında aşıkları ağırlıyor. Mekanın spesyali gülsuyu ile harmanlanmış güllü kurabiyesi. Tarifini sizin için aldık.

Malzeme: 1 kilo un, 700 gram tereyağ, 300 gram pudra şekeri, 40 gram gülsuyu, 10 gram kırmızı gıda boyası.

Yapılışı: Pudra şekeri mikserde yavaş devirde çalıştırılır. Gülsuyu ve gıda boyası eklenerek yavaş devirde çalıştırmaya devam edilir. Sonra karışıma un ilave edilir. Homojen bir hamur olana kadar aynı devirde karıştırılır. Hamur merdaneyle açılır, kalp şeklindeki kalıplarla kesilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dakika pişirilir.

(09.02.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)