Cumartesi Postası Kış hastalıklarına çelme takın

Kış hastalıklarına çelme takın

Paylaş
Kış hastalıklarına çelme takın

Hava soğudu, yağışlar başladı, kış hastalıkları gündeme geldi... Peki kışın hasta olmak kader midir?

Mevsimsel özelliklere dikkat etmek ve basit birkaç öneriye kulak vermekle kışı sağlıklı geçirmek mümkün. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Görgülü gereken püf noktaları hakkında bilgi verdi.

Virüs enfeksiyonları kış geldiğinde start alır. Grip, bu hastalıkların en sık görülen formu. Yanı sıra nezle ve soğuk algınlığı da sıklaşır. Bu tip solunum yolu enfeksiyonları çok çabuk bulaştığı için salgına dönüşür. Ama “Enfeksiyon” deyip geçmemek gerek. Hafif soğuk algınlığı bir yana, çok ağır solunum yetersizliği de başgösterebilir.

Sözgelimi virüs enfeksiyonu sonrası yüksek ateş, aşırı halsizlik, öksürük, kas ağrıları ve krampları, şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı, hatta solunum yetersizliği görülebilir. Hatta bu tip enfeksiyonlar zatürre, bronşit ve menenjit gibi hastalıklara yol açabilir. Son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bu enfeksiyonların önlenmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerek.

Aşının önemi

Tüm viral solunum yolu hastalıklarında, bronşit ve zatürrenin önlenmesinde aşılanma çok önemli. Zamanında ve uygun aralıkta yapılan aşı, hastalığın oluşmasını engeller ya da rahatsızlığın daha hafif atlatılmasını sağlar.

Sentetik değil, pamuklu giysiler

Mevsim şartlarına uygun giyinmek şart. Çok sıkı, kalın, terletecek naylon içerikli ya da üşütecek kadar ince giysilerden kaçınmalı. Pamuklu ya da yünlü, vücuda hava aldıran, gereğinde çıkarılıp giyilebilecek kıyafetler tercih edilmeli.

Camlara özgürlük

Zorunlu olmadıkça kalabalık yerlerde ve kapalı yerlerde kalmamalı, kapalı ortamlar sık havalandırılmalı.

Meyve-sebze şifa kaynağı

Taze meyve ve sebzenin ölçülü tüketimi büyük önem taşıyor. İyi beslenemeyen kişilere, hamile, çocuk, yaşlı ve bazı kronik hastalığı olanlara vitamin takviyesi yapılmalı.

Susuz olmaz

Kışın, yaz mevsimine oranla su tüketimi düşer. Ancak vücut için suyun gerekliliği unutulmamalı ve yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli.

Düzenli egzersiz

Mevsime uygun egzersizler yapmak, bağışıklığı güçlendirir, hastalıklardan korur. Salon egzersizleri, yüzme, koşu, yürüyüş uygun seçenekler.

İhtiyaca göre uyku

Uykusuzluk vücut direncini düşürerek hastalığa davetiye çıkarır. Uyku düzeni yaş, günlük aktivite yoğunluğu ve süresi gibi etkenlere göre ayarlanmalı.

Kalabalığa dikkat!

Yabancılarla temasın ardından, özellikle de toplu taşıma araçlarından indikten sonra ellerinizi yıkayın ya da steril mendille temizleyin. Öksüren, ateşli kişilerden de uzak durmaya özen gösterin.

Erken tedavi

Önlemlere rağmen hastalanan kişi için erken tedavi çok önemlidir. Erken dönemde ve hafif enfeksiyonlarda yatak istirahati, iyi uyku, vitamin kullanımı, beslenme yeterli olabilir. Balgamlı öksürük, ateş, nefes darlığı gibi durumlar ise uzmana görünmeyi gerekli kılar.

(04.12.2010 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı