Cumartesi Postası Lanetli elmas

Lanetli elmas

Paylaş
Lanetli elmas

Değerli taş elmasın 3 milyon yıllık bir geçmişi vardır. Büyülü özelliklere sahip olduğu düşünülen elmas öylesine serttir ki içine sadece ışık girebilir. Kadınlar sever elması ve elmaslı takıları. Ama bir Mavi Elmas var ki evlere şenlik! Bu taş, bazen broş bazen kolye olarak insanların hayatına girmiş, yıllar içinde tek başına adeta katliam gerçekleştirmiş...

HABER: Mehmet Çelik

Haberin Devamı

Dünyanın en değerli ve en büyük mavi elması olarak bilinen Hope, yani Umut Elması, 1600’lerde Hindistan’daki bir tapınaktan, kötülükle savaşan Tanrıça Şiva’nın heykelinden çalındı. Tanrıçanın alnındaki üçüncü gözü olan 112 karatlık mavi elmas, maceraperest ve değerli taş tüccarı Jean Baptiste Tavernier’nin eline geçti. 1631-1668 arasında Hindistan’a altı kez gelip giden ve mücevher alıp satan Jean Baptiste Tavernier, aralarında başka değerli taşların bulunduğu bir hazineyi Fransa Kralı 14. Louis’ye sattı. Bu değerli hazineyi önce krala getirdiği için kendisine baron unvanı verildi ama kutsal olduğu söylenen taşın ilk kurbanı da bu Fransız oldu. Jean Baptiste Tavernier, bir süre sonra değerli taşlar aramak üzere gittiği Rusya’da köpeklerin saldırısına uğrayıp öldü. Kral 14. Louis, 1673’te daha çok parlaması için elmasın yeniden kesilmesini istedi, bu işlemden sonra mavi elmas 67 karata düştü. Fransa kralı 14. Louis, davetlere, bir kurdeleyle boynuna astığı mavi elmasla katılıyordu. Kral’ın mavi elması taşımaya başlamasından sonra oğlu, erkek kardeşi, torunu ve torununun eşi ardı ardına öldü.

Haberin Devamı

GÖSTERİŞTEN GİYOTİNE...

15. Louis bu elması takmak istemedi. Bir ara devlet nişanı yapılması yolunda bir proje düşünüldü fakat gerçekleşmedi. 15. Louis öldükten sonra elmasın varisi 16. Louis ve Kraliçe Marie Antoinette oldu. Mavi elmasa ve gösterişli hayata çok düşkün olan bu çift, 1789’daki Fransız Devrimi’nden sonra ülkeden kaçmaya çalışırken yakalanıp giyotinle idam edildi. Mavi elmas 1792’de kraliyete ait diğer mücevherlerle birlikte çalındı. Hazinenin bir kısmı daha sonra bulunduysa da mavi elmas uzun süre görünmedi. Nihayet, 1839’da İngiltere’de ortaya çıktı. Amsterdamlı bir elmasçının oğlu Hendriks Fals’ın malıydı. Elması babasından çalan Hendriks Fals, birkaç ay sonra intihar etti. 1901’de Henry Philip Hope’un değerli taş koleksiyonunda “Hope Elması” diye anılan bir elmas kayıtlara geçti. Elmasın, bu tarihten sonraki adı bu olacaktı. Ama İngilizce “umut” anlamındaki Hope elması, Hope Ailesi’ne de uğursuzluk getirdi.

Haberin Devamı

II. ABDÜLHAMİT’İN ELMASLA SINAVI

Yaşanan mali felaketlerden sonra Hope Ailesi’nin elinden çıkardığı taşın yeni sahibi Fransız Jacques Calot da elması satın aldıktan hemen sonra intihar etti. Ünlü elmas bu kez bir dansözün, Matmazel Landre’nin boynunda görüldü. Paha biçilemeyen mücevheri bir Rus prensinden armağan alan güzel dansöz, kıskanç bir âşığı tarafından öldürüldü. Mücevher düşkünü II. Abdülhamit, 1908’de yarım milyon dolara, methini duyduğu Hope Elması’nı satın aldı. Ancak ertesi yıl tahttan indirildi. Mavi elması Osmanlı sultanına veren Rum kuyumcu da bir kazada hayatını kaybetti. O dönemde “İkinci Abdülhamit’in Elması” diyerek satışa çıkarılan mavi elmasın bir sonraki sahibi, ünlü mücevherci Pierre Cartier oldu. Cartier, mücevherin sahibi olmak değil satmak istedi. 1910 yılında Evalyn Walsh McLean isimli zengin bir Amerikalı kadına uğursuz takıyı sattı. Evalyn Walsh McLean isimli zengin Amerikalı kadın mavi elmasın büyüsüne kapıldığında yıl 1910’du. Genç kadın, elmastan bir an bile ayrı kalamıyordu. Mavi elmasın şans getirdiğine öyle inanıyordu ki guatr ameliyatı için boynundan çıkarması gerektiğine zor ikna edilmişti.

Haberin Devamı

KAZA, İNTİHAR, DELİLİK...

Mavi elmas korkunç ışıltılar saçmaya devam ediyordu. Evalyn Walsh McLean’ın büyük oğlu Vinson henüz 9 yaşındayken bir aracın altında kalarak öldü. Arkasından 25 yaşındaki kızı intihar etti. Eşi ise, bir süre sonra akıl hastanesine kapatıldı ve 1941’de orada öldü. Mavi elmas, Evalyn Walsh McLean’in ölümünden iki yıl sonra borçlarının ödenmesi için satıldı. Düzenlenen açık arttırmada Yorklu ünlü mücevherci Harry Wiston talip oldu. Winston, elmasın lanetine son vermek için taşı Washington’daki Smithsonian Enstitüsü’ne bağışladı. Elmas, 1958’in 10 Kasımı’nda açık kahverengi bir kutunun içinde, iadeli taahhütlü olarak Smithsonian Enstitüsü’ne ulaştı. Halen de orada duruyor.