Cumartesi Postası Mutfağında mürekkep ve defter üreten çılgın Türk

Mutfağında mürekkep ve defter üreten çılgın Türk

Paylaş
Mutfağında mürekkep ve defter üreten çılgın Türk

Dünya üzerinde 4-5 kişi var arşivlik mürekkep üreten. Biri de Göcek'te yaşayan mühendis Ali İkizkaya. Türkiye'de sadece kırmızı, siyah ve mavi mürekkep bulunması canına 'tak' ettiği için evinde defter ve mürekkep üretmeye başlamış

Mürekkep ve kalemlere ilginiz ne zaman başladı?

Haberin Devamı

10-11 yaşındaydım. O zaman özel kâğıtlar ve kalemler yoktu. Eniştemin getirdiği veya bankaların yılbaşı hediyesi diye verdiği defterler vardı. En sevdiğim; mühendislerin kullandığı kareli defterlerdi.

Yazmak Keyiftir’ adlı blogunuz var. Orada yazı araç gereçlerini ve püf noktaları anlatıyorsunuz. Blog tutma amacınız ne?

Blog; dolmakalem, kâğıt, defter, yazı, mürekkep ya da yazma eylemini kucaklayan her türlü malzeme hakkında biriktirdiklerimi ikram ettiğim yer. Bahsettiğim malzemeler hakkında adına bilgi kırıntıları diyebileceğimiz şeyler vardı aklımın kıvrımları arasında. Sanallıktan ibaret dünyadan göçüp gitmeden bildiklerim zapturapt altına girsin, güzel Türkçemizde var olmayan yazım gereçleri hakkında, ileride bir sözlük olabilecek bir metinler bütünü kalsın istedim. Bu yüzden yazmaya başladım.

Haberin Devamı

“Benim ürünlerim çok özel ve güzel”

Defter üretmeye nasıl karar verdiniz peki?

Bir dolmakalemsever dostum, kağıt olmadan dolmakalem ve mürekkebin anlamsız olduğunu söyledi. Kaleme uygun iyi bir kâğıtla defter yapma konusunda beni teşvik etti. Yurtdışından yüzlerce tipte kâğıt getirttim, dolmakalem ve mürekkeplerle bu kâğıtları test ettim. En uygun kâğıdı belirleyip kapak kâğıdını buldum. Defterlerimi dostuma ve okurlarıma gönderdim test etsinler diye. Herkes fikir vererek en iyi dolmakalem defterini yapmama yardım etti.

Ürettiğiniz defter ve mürekkeplerin kırtasiyelerde satılanlardan farkı ne?

Kullanılan kâğıtlar, öyle ha deyince bulunan cinsten değil. Her yıl belirli bir miktar üretiliyor zaten. Üreticisi 250-270 yıl arasında ömür veriyor kâğıtlara. Bildik kırtasiyelerde satılmıyor. Mürekkebe gelince: Dünya üzerinde, ben dahil 4-5 kişi arşivlik mürekkep yapıyor. Almanya’da mesela, elle tutulan arşiv kayıtlarında bu mürekkepler kullanılıyor.

Ürettiğiniz defterler nasıl bir süreçten geçiyor?

Defter ve mürekkepleri evimde üretiyorum. Kâğıtlar genelde bobin olarak satılır ama benim kullandıklarım çok özel oldukları için tabaka halinde, sınırlı sayıda üretiliyor. Gelirken yolda hasar gören kâğıtları ayıklıyor, kâğıt yoluna ve yazma yüzeyine göre havalandırılıp diziyor, seyahatin etkisiyle strese giren liflerin düzelmesi için bir süre dinlendiriyorum. Belli ebatlarda kesilerek defter olmaya hazırlıyorum. Kapak ve iç sayfaları harmanladıktan sonra kırım, katlama, zımbalama ve sırt düzeltme işlemlerinden geçiriyorum. Belirli bir basınç altında biraz preste bekliyorlar. Son olarak, gerçek ebatlarına kesiyor, köşeleri yuvarlıyorum. Bu işlemleri makine kullanılmadan tamamen elde yapıyorum. “Defterlerim dünyanın en mükemmelidir” gibi bir iddiam olmadı. Ama dünyanın dolmakaleme en uygun kâğıdını içeren defterini yapıyorum.

Haberin Devamı

Sizden defter ve mürekkep alanlar arasında ünlü isimler var mı?

3 ay para biriktirip bir şişe mürekkep alandan holding CEO’larına kadar uzanan bir yelpazeye dağılıyor müşteri kitlem. Tanıdığınız iki-üç isim var ama isimlerini vermek benim tasarrufumda değil.

“Kağıt kaliteliyse defter de iyidir”

İyi bir defter nasıl anlaşılır?

Bana göre iyi bir defter, kâğıdının kalitesiyle başlar. Bu demek değildir ki, ağır gramajlı kâğıt iyidir. Çok düşük ağırlıkta, mükemmel ötesi Japon kâğıtları biliyorum, dokunmaya kıyamazsınız. Karakalem, suluboya ve dolmakalemle kullanacağınız kâğıt tipleri farklıdır. Öncelikle defterin kullanacağınız amaca yönelik kâğıdı olup olmadığına bakmalısınız. Defteri bulduğunuzda da gramaj, perdah, lif yönü, hamur düzgünlüğü, saflık, beyazlık seviyesi gibi ölçütlere bakabilirsiniz. Bundan sonrası sadece pürüzsüzlük. Defterin ciltleme tekniğine ve sırt sağlamlığına da bakılmalı. Bir gün, sıradan defterler kendiliğinden yok olacak. 15 yıl önce aldığım defterlerin çizgileri uçup gitmiş. Oysa elimde II. Dünya Savaşı’nı görmüş defterler var, hâlâ pırıl pırıl.

Haberin Devamı

Mürekkep alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Akıcı olması ve demir oksitleri içermemesi gerek. Mürekkebi seçmek için dolmakaleminizi iyi tanımalısınız. Her mürekkep her dolmakaleme konmayabilir. Amaca göre kaligrafik, arşivlik, divitlik gibi farklı tiplerde mürekkep var.

YAZININ TAMAMI MÜREKKEPBALIĞI DERGİSİNDE...

Haberin Devamı