Cumartesi Postası Mutlu bir hamileliğin ve doğumun sırrı

Mutlu bir hamileliğin ve doğumun sırrı

Paylaş
Mutlu bir hamileliğin ve doğumun sırrı

Hamile misiniz? Yakın zamanda doğum mu yapacaksınız yoksa? Hamileliğinizin daha rahat, doğumunuzun daha güvenli geçmesini istemez misiniz? Elbette istersiniz.

ESRA ÖZÜBEK

eozubek@doganburda.com

Peki sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek sizi mutlu etmez mi? Kesinlikle eder. Bunları sağlamak için yoga yapmayı düşündünüz mü? Evet ya, uzmanlara ve yapılan araştırmalara göre hamile yogasından destek alan anne adayları, bu dönemi çok daha rahat geçiriyor. Bu konuyu, bu konuda uzman olan Hamile Yogası ve Yoga Terapi Uzmanı Dr. Neslihan İskit’le konuştuk. Neler öğrendik neler...

Egzersiz programının önemi çoktan anlaşıldı. Bu, kesin. Peki ya hamile olanlar?.. Gebe kadın egzersiz yapıp yapmayacağına karar veremez. Yapsın mı? Yoksa bebeğe ve kendine zararı olacağı için yapmasın mı?

İşte tam bu noktada yardıma yoga yetişiyor. Dr. Neslihan İskit’e göre duruşlar, nefes egzersizleri ve gevşeme teknikleri hem hamilelikte hem de doğum sonrasında güvenle uygulanacak bir program. Dr. İskit “Mutlu bir hamilelik geçirmenin ve doğru seçimler yapan anne-baba olmanın sırrı, yogada” diyor. Bu kadar da değil. Yoga, bebeğin fiziksel ve mental gelişimine de katkıda bulunuyor. Dr. İskit yoganın yararlarını şöyle özetliyor:

HAMİLELİKTE: Yoga, kendinizi ve içinde bulunduğunuz yeni durumu kabul etmedir. Kendinizi anneliğe hazırlamak, gerginlikleri gevşetmek, ruhunuzu güçlendirmek yolunda atacağınız bir adımdır. Gebelikte düzenli yapılan yoga, fiziksel kondüsyonu korur, duruş bozukluklarını en aza indirir, solunum ve dolaşım sistemini güçlendirir, bulantılar son bulur, doğum daha kolay ve hızlı olur. Ayrıca vücutta meydana gelen ödem (el ve ayaklardaki şişmeler) ve özellikle son aylarda sıkça hissedilen kramplar azalır. Karın kaslarını güçlendiren yoga, bağırsak hareketlerini rahatlatıp iştahı da frenler. Ayrıca yaşam enerjisini yükselterek daha sakin ve daha konsantre olmayı sağlar.

LOHUSALIKTA: Bu dönemde yenilenmek ve vücudu eskiye döndürmek için yoga şart. Böylece duruş bozuklukları düzelir, karın kasları ve rahim hızla toparlanır. Daha huzurlu, dayanıklı ve sabırlı olunur. Bebekle ilgili yersiz kaygılardan arınan anne, daha berrak düşünmeye başlar. Annenin, bazen bebeğiyle yapacağı yoga duruşları, yeni doğanın anneye güvenini geliştirir.

Meditasyon mucizesi

“Hamilelik süreci; değişen hormonlar, içinizde büyüyen başka bir beden ve vücudunuzun ona nasıl tepki vereceği duyguları arasında kalmış karmaşık bir zamandır. Meditasyon, kadının merkezi bulmasına yardım eder” diyen Dr. İskit devam ediyor; “Meditasyon; aklın durgunluk, dinlenme veya ilahi esin elde etmeye odaklanmasıdır. Bu yöntem hücresel travmayı giderir, kan basıncını azaltır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, iyi uyutur, korkularla baş etmeyi kolaylaştırır”.

Meditasyon sırasında nefes çok önemli. Özellikle doğumdan önce nefesini kullanmayı öğrenenler, sancılar başladığında, pratik yaptıkları güvenli bir yere gitmeyi başarıyorlar. Bu özel dönemde kullanılan sözler de çok önemli... “Doğum huzurlu ve doğaldır. Vücudum ne yapması gerektiğini bilir. Acı duymam gerekmez” gibi rahatlatan cümleler, nefes alıp verirken acıyı hafifletir. Doğum sonrası depresyonundan da meditasyonla korunmak mümkün. Emzirirken bile meditasyon yapılabiliyor. Ama o sırada ortama dikkat etmek gerek. Meditasyon sırasında huzurlu bir sessizlik sağlanmalı. O an, sadece anneye ve bebeğine ait olmalı.

5 ALTIN ANAHTAR

Yoga programı, hamile-lohusa kadına 5 altın anahtar vererek iki dönemi de sağlıklı ve huzurlu geçirmesini sağlıyor.

1- Yoga Asanaları: Hamileliğin ve sonrasının daha huzurlu geçmesi, doğumun daha rahat olabilmesi için hamile kadının bedenini bu yeni duruma hazırlar. Bebeğe giden kan akımını artırarak onun daha iyi beslenmesini sağlar.

2- Nefes ya da Pranayama: Bu teknikler hem annenin hem bebeğin daha iyi oksijen almasını, ikisinin de yaşam enerjisi ile dolmasını sağlar.

3- Mudra’lar ve Banda’lar: Bunların, üreme organları ve salgı bezleri üzerinde güçlü etkileri vardır.

4- Meditasyon: Hamilelikteki korkuları, endişeleri ve akıl karışıklığını gidermede harika bir yoldur. Kadının farkındalığını artırarak bebek ile iletişime geçmesini, onun neden hoşlanıp neden hoşlanmadığını anlamasına yardımcı olur.

5- Derin Gevşeme: Hamilelik, doğum ve sonrasınde, fiziksel-ruhsal gevşeme için etkili bir yoldur.

(08.01.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı