Cumartesi Postası Sokak ortasında cello ile konser

Sokak ortasında cello ile konser

Paylaş
Sokak ortasında cello ile konser

Gün ortasında Kadıköy-Bahariye'de yürürken uzaklardan çok güzel bir müzik sesinin caddeye yayıldığını duyabilirsiniz. O yöne ilerleyince çello çalan bir delikanlıyı görürsünüz. Rock, klasik müzik, Türk Sanat Müziği parçalarını dinleyenlerin önce yavaşladığı, sonra durup ilgiyle dinlediği dikkatinizi çeker.

Mini konser bittiğinde bu genç adama para verip vermemek size kalır. Biz, onun, sokakta kazandığı parayla geçinen ve konservatuvar sınavına hazırlanan bir sanatçı adayı olduğunu belirtmekle yetinelim.

Haberin Devamı

Yazı: Ali R. KARADAĞ

Sokaklarda çello çalan birini gördünüz mü? Biz gördük. Hayır, bir Fransız filminde değil, Kadıköy Bahariye’de, sokak ortasında. Bir delikanlı... Çellosuyla rock, Türk Sanat Müziği, klasik müzik ağırlıklı parçalar çalıyor. Duyan ve görenler yavaşlıyor, ilgiyle dinliyor, alkışlıyor, para atıyor... Mini konseri bitiyor, soruyoruz; “Siz ki “Bir gün, Taksim’de çalarken, bir sokak adamı karşıma geçip bana maestroluk yapmıştı. Parçanın yavaş bölümlerinde eliyle beni yönlendirdi. Hızlandıkça hem dans edip hem de eliyle bana komutlar veriyordu. Güzel bir sahneydi...” Genç müzisyen bazen başka gruplarla da çalıyor. Hem de yan yana bile gelmeden... “Mesela Taksim’de 20 metrede bir müzik yapanlar var. Biri çalarken diğeri eşlik ediyor, bir başkası kaldığı yerden devam ediyor... Birbirimizin müziğine katılıyoruz yani. Eğlenceli oluyor.” Aklınıza, müzisyenler arasında tatsızlık yaşanıp yaşanmadığı takılabilir. Bizim takıldı da. Bazen böyle şeyler oluyormuş. Biri gelip “Burası benim yerim, git buradan” diyebiliyormuş mesela.. Ama müzik yapan insanlardan zarar gelmeyeceğini söylüyor Şahin Karaçalan.

Haberin Devamı

‘Gece, akustik daha iyi’

Genç çellistin çalmak için tercih ettiği saatler, sokakların kalabalık olduğu zamanlar. En çok da çellonun sesinin daha iyi duyulduğu, müziğin sokaklara yayıldığı gecelerden hoşlanıyor. Akustik daha iyi oluyormuş o saatlerde. “Neden İstanbul’da yapıyorsun bu işi?” diye soracak oluyoruz, “İstanbul ruh halime iyi geliyor. Mutsuzsam, Galata Kulesi’nin altında müzik yapıyorum. Beşiktaş’ta, sahilde çalarken içimin güzelleştiğini hissediyorum. Kız Kulesi’ne bakarken çalıyorsam notalar daha bir güzel çıkıyor...” cevabını veriyor. Şahin Karaçalan’ın tek şikayeti belediyeler. Kadıköy’de hiçbir sorun yaşamamış bugüne kadar. Ama Beyoğlu o kadar rahat değilmiş. İki ay önce belediye görevlileri sokak müzisyenlerine müdahale etmiş, çalgılarına el koymuş. “Belediyeler bu işe saygı duyarsa daha güzel müzik performansları çıkar” diyor.

(29 MART 2014 TARİHLİ CUMARTESİ POSTASI'NDAN ALINMIŞTIR)

Haberin Devamı