Dr. Cihan Avaroğlu 'Zika Virüsü'ne Dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

'Zika Virüsü'ne Dikkat!

Zika, son günlerde popülaritesi ve bilinirliği artan bir virüs. Çok değil, 2015 yılı öncesinde Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifik Adaları’nda görülürken 2015 yılı Mayıs ayında Brezilya’ da ilk vakaya rastlandı. Bugün, ilk görülen bölgelere ek olarak, özellikle Güney ve Orta Amerika’ya olan seyahatlerde de dikkatli olunması gerekmektedir.

Hastalık nasıl bulaşır?

Zika virüsü, Aedes türü enfekte sivrisineklerin genellikle gündüzleri ısırması sonucu insanlara bulaşır. Hamilelik döneminde anneden bebeğe geçebilir. Ancak emzirme ile bebeğe geçen vaka rapor edilmemiştir. Bu da emzirme ve anne sütünün ne kadar değerli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. İnsandan insana bulaşma da söz konusudur. Geçiş kan transfüzyonu ve cinsel yolla olabilmektedir. Kuluçka süresi 3-12 gün arasındadır.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir?

En yaygın belirtileri, ateş, döküntü, eklem ağrısı, konjuktivit (kırmızı göz), kas ağrısı ve baş ağrısıdır. Belirtiler birkaç günden bir haftaya kadar devam edebilir. Sık olmasa da hastane tedavisine gerek görülen vakalar olabilir, ölüm ise nadir görülür. Brezilya’da Guillain-Barre Hastalığı, yenidoğan bebeklerde sorunlar ve özellikle mikrosefali rapor edilmiştir.

Ne yapabiliriz?

Hastalığa özgü bir tedavi yoktur, en iyi tedavi dinlenmedir. Ayrıca sıvı kaybını engellemek için sıvı alımına dikkat etmek gerekir. Baş ağrısı ve ateş için parasetamol kullanılabilirken aspirin, ibuprofen, naproxen gibi kortizonsuz antiinflamatuar ilaçların kullanılmaması gerekir. Bir ilaç kullanılacaksa eğer mutlak surette doktorunuzun bilgisi dahilinde alınması gerektiği de unutulmamalı elbette. Zika’dan korunmak için, sivrisinek ısırmasına engel olmak gerekir. Hastalık bulaşmış kişiyi ısıran sivrisinek, yumurtalarını su kaplarına, vazolara, saksı altlarına, durağan sulara bırakır ve bulaşma yeniden ısırma ile yayılmaya devam eder.

Korunmak için...

Güvenli sinek kovucuları kullanın. Ayrıca limon-okaliptüs yağı uzun süreli koruma sağlar. 3 yaşın altında çocuğunuz varsa doktorunuzun önerisi olmadan herhangi bir ilaç kullanılmaması gerektiğini de unutmamalısınız. Güneş koruyucu ve sinek kovucuların birlikte kullanılması gerekiyorsa önce güneş koruyucu, ardından sinek kovucuların sürülmesi gerekir. Uzun kollu, cildi açıkta bırakmayan ve permetrin ile işlem görmüş giysiler giymelisiniz. Özellikle hamilelerin hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat planları varsa, ertelenmesi önerilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder