Dr. Cihan Avaroğlu Anne sütünü arttırmak için...
HABERİ PAYLAŞ

Anne sütünü arttırmak için...

Tanrı’nın en büyük hediyesidir, anne sütü. İlk altı ay boyunca değişmez ve tek besin kaynağı. Ya, annenin sütü yeterli değilse? Emzirmeye başlanılan ilk günlerde bu endişe oldukça doğaldır. Annenin bebeğinin gereksinimlerini karşılamak için sütün yetip, yetmediği ve süt salınımını arttırmak için yapılacakları düşünmesi de.

* Çemen tohumu:

Çay olarak içilebileceği gibi birçok sebze ve et yemeklerinin içine de konabilir. Demir, kalsiyum, vitamin ve minerallerden zengindir. Ancak, orta derecede idrar söktürücü özelliği ile vücuttan sıvı kaybına yol açacağından içilen miktara dikkat edilmelidir.

Haberin Devamı

* Rezene tohumu:

Sebze, pilav ve tatlılara katılsa da yaygın olarak çayı tüketilir. C vitamininden yana zengindir. Ağız içine ferahlık verirken, sindirimi de rahatlatır, bebeğin gaz ağrılarına da etkili olur.

* Sarımsak:

Mükemmel bir süt arttırıcıdır. İki-üç diş sarımsak ince olarak rendelendikten sonra, 1 bardak su, 3/4’ üne ininceye kadar kaynatılıp üzerine bir bardak kaynamış süt eklenir ve bir taşım kaynatılır. Ocaktan indirdikten sonra yarım tatlı kaşığı bal veya marmelat eklenerek sabah içildiğinde anne sütünü arttırıcı etkisi görülür. Aşağıdaki gıdalar için bilimsel olarak herhangi bir çalışma olmamasına rağmen sütü arttırdığına inanılır.

* Kimyon tohumu:

Süt arttırıcı etkisinin yanı sıra sindirim düzenleyici, kabızlık giderici, asit ve şişkinlik azaltıcı olarak kullanılır. İyi bir demir kaynağı olup yiyeceklerin içine konabileceği gibi, çay olarak da içilebilir.

* Siyah susam tohumu:

Kalsiyum ve bakırdan zengindir. Yiyecekler pişerken veya sonrasında üzerine serpilerek tüketilebilir.

* Fesleğen:

K vitamininden zengindir. Süt arttırıcı, iştah açıcı, sakinleştirici, bağırsak ritmini arttırıcı etkiye sahiptir. Sebze çorbasına, salataya eklenebilir veya kaynatılarak çayı yapılabilir.

* Dereotu:

Demir, manganez ve iyi bir kalsiyum kaynağıdır. İdrar söktürücü özelliği olduğundan dikkatli kullanılmalıdır. Salata ve bazı sebze yemeklerinin üzerine konulur, çay olarak içilebilir.

* Yeşil sebzeler ve su kabağı:

Haberin Devamı

Vitamin ve minerallerden yana zengindir.

* Bakliyatlar:

Demir ve lif içeriği zengindir.

* Kırmızı Sebzeler:

Beta karoten ve demir yönünden zengindir. Anne sütünü arttırırken, karaciğeri de korur.

* Kuruyemiş ve kuru meyveler.

* Yulaf: Demir, kalsiyum ve liften yana zengin bir anne sütü arttırıcıdır.

* Yağlar:

Zeytin yağı, keten tohumu yağı, susam yağı gibi yağlar emzirmeye yardımcıdır. Bitkiler her ne kadar anne sütü arttırıcı olarak yüzyıllardır, geleneksel olarak kullanılsa da, nasıl bir etkisinin olacağını önermek için yeterli bir kanıt değildir. Anne ve bebekte yan etkilerinin olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder