İnci Tulpar Basketbol boy uzatır mı?
HABERİ PAYLAŞ

Basketbol boy uzatır mı?

LeBron James’in babasının boyu 1 metre 70 cm imiş. Annesinin boyu ise 1 metre 65 cm. Kendisi NBA’de basketbol oynuyor ve boyu 2 metre 3 cm! Bunun gibi pek çok örnek var. Evet, boy uzunluğu genetik bir faktör ama insan genetiğine etki eden başka faktörler de var mı? Yurtdışında ve ülkemizde yapılan pek çok araştırma ‘esneme ve sıçrama’ sporları ile uğraşan çocuklarda, kemiklerin ucunda bulunan büyüme plaklarının olumlu etkilendiğini anlatıyor.

8 yaş altı çocuklar için jimnastik ve yüzmenin önemine değinilirken ortalama bir erkek bireyin 1.72 cm boy uzunluğuna sahip olduğu ülkemizde, çocuklarının daha uzun olmasını isteyen aileler özellikle basketbol ve voleybol gibi sporlara ilgi gösteriyor. Peki, basketbol boy uzatır mı? Sıçramalı sporların olumlu etkisinden bahsetmiştik. Ancak, spordan daha önemli bir faktör var; beslenme.

Haberin Devamı

Genel vücut sağlığı ve proteinkalsiyum içeren bir beslenme programı, ergenliğe giren ve büyüme hormonları etkinleşen erkek çocukl

AHH TEOG VAH TEOG

TEOG sınavının ilk aşaması yapıldı. Öğrencilerin değerlendirmeleri, özellikle fen bilimleri dersi üzerinde yoğunlaştı. Müfredatta 2 ay boyunca biyoloji işlendiğini söyleyen öğrenciler, son iki haftada geçtikleri ‘kaldırma kuvveti’ konusundan 10 taneden fazla soru çıkmasına tepki gösterdi. İngilizce sorularının da zorluk derecesinin, özellikle ülkemizin doğusunda boş geçen İngilizce dersleri göz önüne alındığında, eğitim eşitliğine aykırı olduğunu yazan veliler mesaj kutumu doldurdu. Ama asıl kıyamet, Antalya’da yapılan 1. Eğitim Kongresi’nde yapılan kesinleşmemiş sohbetlerin basına yansıması ile yaşandı!

Resmi okulların kayıtlarının rahatlatılması ve kontenjan açığı kalmaması için, özel okul kayıtlarının 1 hafta ile sınırlandırılabileceğini duyan velilerden şikâyet yağdı! 1 milyon 287 bin öğrencinin girdiği bir sınavda, özellikle İstanbul’da, özel okul ve devlet okulları kayıtları birbiri ile sıkı etkileşim içinde. Özel okul maliyetlerini karşılayamayacak veliler, çocuklarını iyi bir Anadolu/Fen lisesine yerleştirmek istiyor. Bu nedenle aslında mantıklı olan, DEVLET OKULLARI kayıtlarının önce yapılması!

Haberin Devamı

Devlet okulları kayıtları kesinleştikten sonra da özel okulların, devlet okulu taban puanlamalarından da fikir alarak taban puan açıklaması. Bu noktada taban puan açıklama, yani yerleştirme sisteminden de bahsetmek zorundayız. TEOG birinci aşama bittiği halde bu sene sınava girecek öğrenciler, hangi özel okulun, hangi derslerin puanları ile öğrenci alacağını hâlâ bilmiyor!

Temmuz ayında yayınlanan genelge sonrası; her özel okul, almak istediği puanlama sistemini bakanlığa onaylatmak zorunda! Henüz onaylar alınmadı-verilmedi! Devlet okulları tüm derslerin dahil olduğu bir ortak TEOG puanı ile öğrenci alırken çeşitli özel okullar 6 dersten 3-4 tanesini baz alabilir. Bu durumda; Türkiye Özel Okullar sıralaması diye merkezi bir sıralama yapılamayacak!

Her okul, kendi sitesinde, bir puan hesaplama sistemi ve temel puan açıklayacak. Puan hesaplamanız bu taban puanın üzerinde ise; bahçede kayıt sırası bekleyeceksiniz! Diyelim ki 800 kadar öğrenci taban puan üzerinde; bunların ancak 100-120’sine kayıt sırası gelecek; kalanlar listedeki diğer okulun bahçesine doğru hızlı bir koşu tutturacak!

Haberin Devamı

Bunun adı; KAOS’tur! Bu olumsuzlukların üzerine; sınavın ‘seçici’ olma özelliğini kaybetmiş olması nedeni ile çok sayıda tam yapılması faktörünü de ekleyince ortaya çıkan sonuç şu: Çocuğunuz tüm derslerden tam çıkarsa bile; istediği okula kayıt yaptıramama riski var!

Puanların çok yakın olması nedeni ile çocuklar üzerinde doğan ‘Tam çıkarmalıyım’ baskısının korkunçluğu ise başka bir yazı konusu olsun. Ama bilin ki 1 veya 2 yanlış yapmış öğrenciler 1 haftadır ağlıyor! ‘Ah TEOG vah TEOG!’ diyor ve uygulamadaki aksaklıkların acilen düzeltilmesini diliyoruz!

YILBAŞI HEDİYESİ KİTAP OKUYUCU

Büyük konuşmuşum. ‘Kitabı, kitaptan okurum; kağıt kokusu, cilt dokusu...’ diye yazmıştım. Şu yaşıma dek, her daim çantamda 2 kitap taşıdım. Ta ki, boynumda 3 tane fıtık çıkana dek. Önce kollarım uyuşmaya başladı, sonra omzum tutulmaya... Doktorlar ağır taşımamamı, çantamı hafifletmemi söylediğinde de kitaplar çantadan çıktı.

İşte tam bu sırada, artık Türkçe kitapları da okuyabileceğimiz bir elektronik kitap okuyucu olduğunu fark ettim. Calibro kitap okuyucu ile, Babil.com sitesi üzerinden hem Türkçe hem İngilizce kitap indirilebiliyor. 188 gram ağırlığı ile okurken kullanabileceğiniz sözlük aplikasyonu ile, en önemlisi uzun şarj süresi ile; Calibro benim için iyi bir çözüm oldu. Yılbaşı yaklaşırken, kalıcı ve uygun fiyatlı hediye arayanlara bir bakın derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder