www.posta.com.tr
  • Açılış sayfam yap
  • Üye Girişi
  • Canlı Skor
  • RSS
  • Mobil
  • ALTIN89,2840 %-0,28
  • BIST72399 %-0,05
  • EURO2,9515 %-0,17
  • USD2,1345 %-0,23

Bebek ne zaman bal yemeli?

24 Ağustos 2013
Yazı Boyutu:

Biz çocuk doktorları, bebek anne sütünden ek gıdaya geçerken adım adım tarifler verir, “1 yaşından önce sakın bal vermeyin” deyip kestirip atarız. Ama bir yaştan önce bal verilirse dünyanın sonu mu gelir, nedense açıklamayız. İşte nedenleri...

Bal, Clostridium Botulinum adlı bakterinin tohumlarını içerir. Bu bakteriler, çoğalmanın uzun süre olamayacağı ortamlarda bulunduklarında ‘spor’ adı verilen tohumlara dönüşerek kendilerini koruma altına alırlar.

Sporlar; toprak, su, bal gibi ortamlarda ısı, radyasyon, kimyasallardan etkilenmeden uzun süre canlılığını sürdürürler ve insana, hayvana geçtiğinde yeniden bakteri haline dönerler. O zaman da toksin salgılamaya başlarlar.

Toksinlerin çok az miktarı bile kuvvetli zehir özelliğindedir ve botulizm denilen hastalığa yol açar. Bir yaşın altındaki çocukların sindirim sistemi bu bakteri sporlarını kontrol eden ve toksin salınmasını önleyen yararlı bakterilere sahip değildir.

Bu yüzden bebeğe bir yaşından önce bal verilmemesi gerekir. Evde, uygun kaynatma yapılmadan hazırlanan konserveler de botulizm hastalığına yol açar. Bundan sadece bebekler değil, erişkinler de etkilenebilir.

Ayrıca toprakta, bazı hayvanların dışkısında, çiğ ette, meyve-sebzelerin kirli yüzeyinde de bu bakteri bulunabilir.

Botulizmin belirtileri

Belirtiler yenildikten sonra 12-36 saat arasında belirmeye başlar:

-İnatçı kabızlık

-Tükürük salgısında azalma

-Halsizlik, aktivitede azalma

-Ağlamanın cılız olması

-Kol, bacak ve boyunda gevşeklik

-Emme ve beslenmenin bozulması

-Sinir sisteminin etkilenmesi sonucu felç

-Göz kapaklarında düşme (pitozis)

-Göz bebeklerinde büyüme (midriazis)

-Solunum kaslarının felci sonucu ölüm...

Korunma yolları

-Bir kez daha tekrar edelim: Bir yaşından önce bebeklere kesinlikle bal verilmemeli.

-Yiyecekleri hijyen kurallarına uygun hazırlamalı.

-Konserve gıdalar tüketilmeden önce kapağında bombe oluşmadığı kontrol edilmeli.

-Evde hazırlanan konserveler tam anlamıyla mikroptan arındırılmalı, uygun şekilde kaynatılmalı

-Her türlü konserve, yenmeden önce en az 15 dakika kaynatılmalı

-Kuşku duyulan besinlerin asla tadına bakılmamalı, bir fasulye tanesinin bile ölüme neden olabileceği unutulmamalı.

(17.08.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

BU HABERİ PAYLAŞ