Dr. Cihan Avaroğlu Cocuğunuz ödevini yapıyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Cocuğunuz ödevini yapıyor mu?

Okullar açıldı. Derslerin başlaması ile ne kadar karşı çıkılırsa çıkılsın, ödevler gündeme gelmeye başladı bile. İlköğretim birinci sınıf çocukları yaşamlarında yeni bir döneme başlarken, eski alışkanlıklarının yerini yeni öğretilerin alması ile bir süre bocalayabilir.

Diğer çocuklar ise uzun bir yaz tatilinin rehavetini üzerlerinden hemen atamayabilirler

Bazı çocuklar bir uyarı veya teşvike gerek olmadan ödevlerini yapmaya başlarken, bazıları ise sürekli uyarılarla mental olarak ödev yapmaya hazırlanabilir. Her çocuk için farklı bir ödev anlayışı ve sorumluluğu varken, bazı anne babalar sürekli kurallarla çocuğu ödev yapmaya zorlar.

Haberin Devamı

Örneğin, iki saat ders çalışacaksın, sonra bilgisayar oyunu oynayabilirsin gibi kural koyabilir. Bazı anne, babalar ise hemen çocuğuyla çalışma masasına oturup birlikte ödev yapmaya başlayabilirler.

Oyuna da zaman bırakılmalı

Çocukların ev ödevlerini zamanında yapmasını beklemek için ilk kural, uygun zaman ve uygun ortamın sağlanmış olmasıdır. Okuldan yorgun argın gelen çocuğa, eve gelir gelmez ödevini sorup hemen yapmasını beklemek hatadır.

Dinlenip günlük stresinden arınması, küçük atıştırmalıklarla açlığının yatıştırılması gerekir. Ayrıca günün nasıl geçtiğinin sohbetinin yapılması da duygusal ortamın sağlanması açısından şarttır.

Okul çocuğuna iyi çalışma ve ödev yapma alışkanlığı kazandırmak için sağlıklı, sosyal, duygusal, fiziksel büyüme, gelişme kadar oyun da çok önemlidir. Bütün gün okulda kapalı kalan çocuk için dinlenmenin bir yolu da oyun oynamasıdır.

Nasıl yapılırsa yapılsın öğretmenin verdiği ödevin anlamı gerek aile, gerekse çocuk tarafından iyi anlaşılmalıdır. Ödev hiçbir zaman aileyi test etmek amaçlı değildir, ödevden beklenen ailenin çocuğa sorumluluğu verip işin sonunda da kontrolünün yapılacağının bilinmesi gerektiğidir.

Ailenin yardımı ise yol göstermekten fazla olmamalıdır.

Ödevin amacı nedir?

Planlı ve programlı olmayı öğretmek.

Verilen görevi özenle ve zamanında bitirme alışkanlığı kazandırmak.

Çeşitli kaynakları doğru kullanmayı öğretmek.

Haberin Devamı

Kendisini geliştirmesini sağlamak.

İletişim kurabilme yeteneğini geliştirmek.

İş birliği yapmasını sağlamak.

Konulara değişik açıdan bakabilmeyi öğretmek.

Bilmediği konuları araştırıp, öğrenme alışkanlığı kazandırmak.

Öz disiplin, organizasyon ve çalışma becerilerinin gelişmesine yardımcı olmak

Uygun ders çalışma ortamı nasıl olmalı?

Sessiz olmalı.

Yaşam alanı olmamalı.

İyi aydınlatılmış olmalı.

Çalışması için gerekli malzemeler eksiksiz olmalı.

Dikkat dağıtacak, ilgi çekecek objeler olmamalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder