Ferhan Kaya Poroy Çocuklar ve sosyal ortamlar
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar ve sosyal ortamlar

Haberin Devamı

Evet, bu bir çılgınlık. Zannetmeyin ki bu çılgınlığın içinde ben yokum. Ben ve kızlarım da bu çılgınlığın tam ortasındayız. Teknoloji çılgınlığının birebir parçasıyız. Evet, tablet, telefon, televizyon evde aynı anda kullanılabiliyor zaman zaman. Evet restoranda oturduğumuzda kimimiz iş, kimimiz haberleşme, kimimiz de tamamen keyif amaçlı telefonlarımıza bakabiliyoruz. Bir evet daha söylemem gerekirse, bu durumdan hiç memnun değilim ve aynı masada dördümüz de telefonumuza bakıyorsak ben utanıp telefonumu kaldırıyorum.

Ama şöyle bir durumumuz da var; asla çocukların odasına televizyon almadım. Evde televizyonda ne seyredilecekse ailece birlikte seyrederiz. Film üzerine, dizi üzerine yorum yaparız. Tabii filmle birlikte cep telefonundan sosyalleşme de var. Olmasa iyi ama olmadan da olmuyor maalesef. Neyse, sonuç olarak durumun hoş olmadığının farkındayım ama hayatın gerisinde kalmanın da pek doğru olmadığı düşüncesindeyim. Amacım ‘kararında’ seviyesini tutturmak. Peki ama kararı ne? Bunu da psikiyatrist Yankı Yazgan’ın bir yazısında buldum. Sizlerle paylaşmak istedim. Hiç değiştirmeden...

Çocukların medya kullanımını düzenlemek için bazı ilkeler

Medya, teknoloji ve çocuk üzerine gün boyu süren bir sunumu nisan ayında İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji Sempozyumu için YDY Danışmanlık ile yapmıştık. Geçtiğimiz hafta İzmir’deki pediatri kongresinde bir panelde benzer içerikte bir sunum yaptım. Bu sunumlardaki notlarımdan özellikle anne-babalara öneriler niteliğindeki derleme önerileri paylaşıyorum. Her öneride olduğu gibi akıl süzgecinizden geçirmeyi ihmal etmeyin. Bu alanda elimizde kesin yol gösterici nitelikte henüz çok az veri var. Diğer yandan, 2-3 yaşın altında ekran ile karşılaşmama ve çocuk yatak odasında TV/tablet bulundurmama önerileri daha fazla kanıt beklemeksizin uygulamak çocuğun gelişimi açısından önemli.

- Ebeveynler önce kendileri doğru kullanmalı, örnek olmalı. (sofrada, ailenin etkileşimine fırsat verilmesi gereken anlarda kullanmaktan kaçınarak)
- Diş fırçalamayı öğretir gibi teknolojik cihazların doğru kullanımını öğretmeli.
- 3 yaş öncesi çocuklar elektronik medya ile tanıştırılmamalı. (TV, bilgisayar/ tablet, cep tel...)
- 3-5 yaş arası 1 saat/gün, 5 yaş sonrası 2 saat/gün aşılmamalı.
- Belirgin kurallar getirmeli. “Yemek sırasında telefon kullanmaya izin yok”, “Uykudan 1 saat önce kullanıma izin yok” gibi.
- Odasında TV ve bilgisayar bulunmamalı.
-Telefon, ipad gibi taşınabilir cihazlar uyuduğu oda dışında tutulmalı.
- Aile üyeleriyle birlikte etkinlikler düzenlemeli. (konuşmak, şarkı söylemek, sinemaya gitmek,kitap okumak, birlikte spor yapma vb.)
- Hobi edinmesi özendirilmeli.
- Teknolojik cihazların kullanımı “ödül” olmamalı.
- Sosyal medya hesaplarını (erişkinlerin tacizinden ve diğer çocukların zorbalığından korumak amaçlı) kontrol etmeli. (13 yaş altı için geçerli)
-Oynadığı oyunlar hakkında bilgi sahibi olmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder