Dr. Cihan Avaroğlu Hamilelik ve beslenme
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelik ve beslenme

Hamilelik sırasında diyet ne anlama gelir? Bizler diyet derken, hiçbir zaman kalori kısıtlaması veya kilo kaybını kastetmeyip, bebeğin sağlıklı gelişimini sağlayacak, anne için de yeterli olacak diyetleri teşvik ediyoruz.

Hamilelik diyetinin olmazsa olmazları

Meyve ve sebze, özellikle hamileler için çok önemli olan C vitamini ve folik asitten zengindir.

Hamileler, domates, brokoli, Brüksel lahanası, portakal, greyfurt gibi C vitamini kaynaklarından günde 70 mg. C vitamini almalıdır.

Nöral tüp hasarlarını önlemek için ise alınması gereken folik asit miktarı günlük 0.4 mg.’dır. Folik asit kaynaklarına örnek olarak koyu yeşil yapraklı sebzeler, bakliyat, bezelye, bamya, yeşil soya fasülyesi, enginar, şalgam, brokoli, kuşkonmaz, hindiba, pancar, patates (özellikle kabuğu ile), avokado, papaya, portakal suyu, ay çekirdeği, yer fıstığı, ekmek, dana eti ve karaciğer ilk akla gelenlerdir.

Haberin Devamı

Günlük olarak meyve iki, dört porsiyon, sebze ise dört veya daha fazla porsiyon olarak tüketilmelidir.

Ekmek ve tahıl, gebelik için gerekli enerji karbonhidratlar ile sağlanmaktadır. Kilo ve beslenme gereksinimlerine göre günlük, 6-11 dilim tüketilebilir.

Demir çok önemli

Protein, özellikle ikinci ve üçüncü, üç aylık dönemde gelişmekte olan bebek için çok önemlidir. Protein, B vitaminleri ve demir içerir. Demir, büyüyen bebeğe oksijen taşırken, anne adayında da oluşacak yorgunluk, halsizlik, sinirlilik ve depresyonu önlemeye yardımcı olmak için kaslara oksijen taşır. Günlük 27 mg. ve üç porsiyon protein alınmalıdır. Yağsız sığır, dana, kuzu,tavuk ve hindi eti, karaciğer hayvansal protein kaynakları olarak sıralanabilir.

Haftada 3 kez balık yenmeli

Balık ve deniz kabukluları ise düşük yağ oranı, yüksek protein ve kalsiyum miktarı ile hamileler için mükemmel bir gıdadır ama tüketirken kurallara dikkat etmek gerekir. Hızla kirlenen nehir, göl ve denizler ağır metal içerikleri ile tehlike oluşturur.

Ağır metaller, gelişen bebeğin sinir sistemini olumsuz etkileyeceği için hamilelik ve emzirme döneminde yerel yetkililerden deniz ürünlerindeki ağır metal oranı öğrenilemezse, haftada en fazla 180 gram tüketilmelidir.

Haberin Devamı

Ağır metal ile ilgili kuşku yoksa, haftada iki, üç kere, 250 gram balık veya kabuklu deniz ürünü tüketilmesi gerekir. Deniz ürünlerini tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da çok iyi pişirilmesi gerektiğidir.

Süt ürünleri, önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Anne adayı 20 yaşın altında ise günlük 1300 mg., 20 yaşın üstünde ise 1000 mg. kalsiyuma gereksinim duymaktadır.

Bebeğin kemik, diş gelişimi, sinir, kas fonksiyonlarını oluşturma, normal kan pıhtılaşmasını sağlama görevinin yanı sıra, annenin gelecekte osteoporoz olma riskini de azaltmaktadır. Diyetle yeterince kalsiyum alınmadığında, gerekli olan kalsiyumun kemiklerden çekileceğini unutmamak gerekir.

Kalsiyum kaynakları

Süt

Peynir

Lor

Yoğurt

Dondurma

Sütlü tatlılar

Sardalya

Somon

Karides

Tere

Brokoli

Lahana

Kara lahana

Yeşil soya fasulyesi

Kuru fasulye

Nohut

Barbunya

Portakal

MACERA DOLU GÜNLER

Çocukları bilgisayardan koparamamak en büyük sorunumuz. Onun koşacağı, tırmanacağı bir yer arıyorsanız onu Maslak’taki Unig İstanbul’da açılan Xtrem Aventures’a götürebilirsiniz.

Haberin Devamı

Maslak’taki Uniq İstanbul’da açılan macera alanında 4-8 yaş grubu çocuklar koruyucu ağ ile çevrilmiş ilk yüksek ip parkurunda 20 oyun oynayabiliyor.

8 yaş üstü ve yetişkinler için ise 3 yüksek ip parkuru bulunuyor.

8000 metrekarelik orman içinde bulanan ip parkurlarıyla çocuklar ve yetişkinler hem doğanın tadını çıkarıyor hem de stres atıyor.

Ayrıca burada bir de ‘Yüzüklerin Efendisi’nin sevimli Hobbit Köyü var.

Ağaç evlerden köprülere kadar her şeyin bulunduğu Xtrem pazartesi hariç her gün çocukları bekliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder