Ferhan Kaya Poroy Karakter eğitimi
HABERİ PAYLAŞ

Karakter eğitimi

Halen sıcak günler yaşasak da Ağustos’un ortasını geçince Eylül’ün ayak sesleri duyulmaya başlıyor. Eylül deyince de okul geliyor aklımıza.

Bu darma duman eğitim sistemi içinde yolunu bulmaya çalışan çocuklar ve o sistemin içinde çocukları iyi bir eğitim alsın diye koşuşturan veliler...

Her yıl farklılıklaşan sınav ve eğitim sistemi içinde bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete. Madem ne olursa olsun bu sistemin içinde yuvarlanmaya mecburuz, o zaman ne yapabiliriz ki çocuklarımız için?

Bu konuda benim kafam da karışık ama artık eğitim işini kurcalamaktan bıktım. Çünkü deneme tahtası eğitim sisteminde belirli bir kalitede çocuk yetiştirmek zor. O zaman biz veliler olarak ne yapalım?

Haberin Devamı

Çocuğumuzu vereceğimiz okullarda ne gibi ayrıcalıklar ve özellikler arayalım?

Görüyorum ki şu yeni sınav sistemi gereği her okul, müfredatı aynen uygulamak ve çocukları birebir kitapta yazanlara göre yetiştirmek zorunda. “Bir konuyu önce işleyeyim, diğerini sonra işlerim.

Dört işlemi öğretirken değişik bir metod kullanayım” deme hakkı yok. Çünkü o zaman çocuk belki de çok daha bilgili olmasına rağmen Türkiye genelinde yapılan sınavlarda başarısız oluyor.

Yani bunu geçiyoruz, eğitim standart. Peki ama nasıl fark yaratılabilir? Bence fark artık iki kategoride ortaya çıkıyor.

1- Yabancı dil eğitimi: Bizimki de dahil birçok okul müfredatın çok üzerinde bir dil eğitimi veriyor. Çocuk orta öğretimi bitirdiğinde rahatça İngilizce konuşur ve yazar hale geliyor.

2- Karakter eğitimi: Çocuğunuzu vereceğiniz okulun onun karakter eğitimine ne kadar destek olduğuna bakın.

Tabii ki çocuğun karakter eğitimi en başta aile ortamında şekilleniyor ama çocuklarımız aile ortamından çıktıkları anda günün en büyük ve en önemli zamanını okulda geçiriyor.

Bu nedenle okul, akademik eğitimle sınırlı kalmamalı. Nedir karakter eğitimi?

Yaşam becerileri edinmek

Marmara Koleji’nin çok değerli Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı, Uzman Klinik Psikolog Özer Öztürk bakın bu sistemi nasıl özetliyor: Karakter eğitimi bir değerler eğitimidir.

Haberin Devamı

Okul olarak temel amaç çocukların akademik beceriler kadar, yaşam becerileriyle de farklı ve özel bireyler yetiştirmek olmalı.

Her yıl belirlenen farklı değerlerle; öğrencilere kişilik gelişimlerini desteklemeyi ve onların iyi özelliklere sahip bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunulmalı.

Yaşam becerileri olarak tanımladığımız bu özelliklerin başında şunlar geliyor;

Çocuklarımızın birey olarak kendilerini tanımaları ve iyi ifade edebilmeleri,

Sorumluluk alabilmeleri ve yerine getirebilmeleri,

Cesur, dürüst ve adil davranabilmeleri,

Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, çevresine ve dünyaya duyarlı olmaları,

Sevgi, hoşgörü ve saygıya önem vermeleri,

Karşılaştıkları sorunları çözebilme becerilerine sahip olmaları.

Özetle, madem eğitim sistemine müdahale edemiyoruz, en azından insan yetiştirmeye odaklanabiliriz.

Herkese iyi hafta sonları.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder