Dr. Cihan Avaroğlu Kış enfeksiyonu: Bronşiyolit
HABERİ PAYLAŞ

Kış enfeksiyonu: Bronşiyolit

Kış etkisini gösterdi. Çocuklar, özellikle de 1 yaş altındakiler için bugünlerin bir önemi de bronşiyolit hastalığının görülme sıklığının artıyor olması. Nedir bu hastalık ve nasıl tedavi edilir?

Bronşiyolit nedir?

2 yaş altındaki çocukların yaklaşık yüzde 20’sinde, kışın görülen alt solunum yolu hastalığıdır. Bronş ağacının en minik hava yolu olan bronşiyollerin iltihaplanarak şişmesi, mukus ile dolması ve sonucunda zorlu nefes alma ile seyreder. Nedeni virüslerdir ve tahmin edeceğiniz gibi antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Erkek çocuklarda daha sık görülür. Anne sütü almayan, kalabalık ortamda bulunan, sigara dumanına maruz kalan çocuklar daha fazla risk altındadır.

Haberin Devamı

Belirtileri:

Başlangıçta soğuk algınlığı belirtileri olan burun akıntısı, hafif ateş ve öksürükken, bir- iki gün içerisinde solunum sayısı ve öksürük artar.

Hışırtılı solunum, göğüs kafesinde çekilme, burun kanatlarında açılma gibi zorlu solunum belirtileri tabloya eklenir, kalp atım hızı artar. Geç kalındığında morarma ve solunum durmasına bile neden olabilir.

Genellikle hastalık hafif veya orta şiddette seyreder. 1-2 günde şiddeti artarken, 10 gün içinde belirtiler azalır, ancak öksürük haftalarca sürebilir. Bazı çocukların yoğun bakım tedavisine gereksinim duyabileceği, hatta komplikasyon gelişebileceğini de unutmayın.Prematüre bebeklerde ise risk daha fazladır.

Tedavide:

İyi beslenme, oksijen ve sıvı desteği tedavinin önemli bir parçasıdır. Bronşiyolit’in evde değil, hastanede tedavi edilmesi gerekir.

Korunma:

* Anne sütüyle beslenme altın standarttır.

* Bebek ve çocuk olan evde sigara içilmesine izin verilmemeli, balkonda bile içilen sigaranın çocukları etkilediği unutulmamalıdır.

* Genel hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Bu mevsimde bebek ve çocuklarla kapalı ve kalabalık alanlara gidilmemelidir.

* Ev sık sık havalandırılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder