Ferhan Kaya Poroy Neden sinirli olurlar?
HABERİ PAYLAŞ

Neden sinirli olurlar?

Kimler dememize bile gerek yok. Tabii ki ergenler. Hiç yoktan hır çıkarma... Anında iki kardeş birbirine girme... İyilikle söylediğin bir sözün tam tersinden anlaşılıp size tokat gibi geri gelmesi...

İşte ergen ebeveynlerinin kabusu...

Peki bu dönemde ergenler neden sinirli? Ergenlerin sinirli olması şu değişimlerden dolayıdır.

Fiziksel değişim: Çocukluk döneminde fiziksel değişimleri az yaşayan çocuk ergenlik dönemi ile birlikte fiziksel olarak gelişir. Boy, cinsiyet özellikleri, vücut kılları, sivilceler ve hormonal değişimler sonucu ortaya çıkan istekler çocuğun davranış ve tutumlarında büyük bir etki bırakır.

Haberin Devamı

Özellikle dış görünümde yaşanan gelişmeler kişiyi fazlaca etkileyebilir. Bu fiziksel değişimler, bunu fark eden bireylerin söylemleri ile çocuğu etkiler ve devamında çocuğun tepkilerini getirir.

Fiziksel olarak değişen çocuk bunlar ile alay edilmesine, fazlaca dillendirilmesine sinirlenir. Bunu açıkça söyleyemez ve başka şeylerde patlak verir. Ama siz onu her şeye sinirlenir sanırsınız. Bunun için çocuğunuza yardımcı olun ve onun değişimlerini uluorta söz konusu yapmayın.

Hormonal değişim: Vücuttaki hormonal değişimler fiziksel değişimi ve davranışları etkiler. Hormonal değişimler sonucu çocukta oluşan birey hissi, çevreden gelen davranışlara karşı kendini koruma duvarı oluşturur. Hormonların hareketliliği sonucu oluşan davranışlar da ergende sinirlilik yaratabilir.

Psikolojik değişim: Ergenlikte sinirin en büyük nedeni psikolojik değişimlerdir. Hormonal, fiziksel değişimler ergeni psikolojik olarak etkileyerek sinirlenmesini sağlar. Böyle dönemlerde ergenin kişiliği oturmaya başlamıştır ve toplumsal gruplara aidiyet hissi duyar.

Kişiliğin belirlendiği bu dönemde ergenin söz söyleme hakkı susturulmamalı, aile tarafından verilen öğütler ergenle anlaşabilir şekilde verilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder