Dr. Cihan Avaroğlu Süt hakkında bilinmesi gereken her şey...
HABERİ PAYLAŞ

Süt hakkında bilinmesi gereken her şey...

Özellikle bebek ve çocuklar için süt ve süt ürünlerinin kullanımında sokak sütçüsünden temin edilen sütlere ilgi artmış durumda. Bu sütler gerçekten güvenli mi, temiz mi, uygun koşullarda toplanıp, saklanıyor mu? Dünya Süt Günü’ne yaklaştığımız şu günlerde çocuklarımıza sağlıklı süt ve süt ürünleri sunmak için bir takım sorulara yanıt vermek zorundayız.

Çiğ süt güvenli midir?

En çok bilinen E. Coli başta olmak üzere, hastalık yapma potansiyeline sahip birçok ajanı barındırdığı için güvenli değildir.

Haberin Devamı

Çiğ süte bağlı ortaya çıkan hastalıklar öldürücü olabilir mi?

Hastalıklar, salgın ve ölümlere neden olabilir.

Çiğ süt tüketmekten kaynaklanan hastalıkların belirtileri nelerdir?

Kusma, ishal, mide bulantısı, karın ağrısı, ateş, baş ve vücut ağrısı sıklıkla görülen belirtilerdir.

Çiğ süt içmenin herhangi bir yararı var mıdır? Çiğ süt tüketiminin beslenme ve sağlık yararları bilimsel olarak kanıtlanmış değilken, hastalık riskleri ise fazladır.

Çiğ süt satmak yasal mıdır?

Dünyada birçok ülkede ve ülkemizde kontrolsüz çiğ süt satışı yasaktır. Buna rağmen illegal olarak satış yapan sokak sütçüleri olduğu gibi, bunlara talep de epey fazladır.

Pastörizasyon nedir?

Sütü belirli sürede, belirli sıcaklığa getirmek sureti ile barındırdığı patojen bakterileri öldürme sürecidir.

Pastörizasyon sütün besin içeriğini etkiler mi?

Araştırmalar çiğ süt ile pastörize süt besin içeriği arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir.

Pastörize süt, süt alerjisini ortadan kaldırır mı? Süte duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olan süt proteinleri, hem çiğ süt, hem de pastörize sütte bulunur.

Laktoz intoleransı olanlar pastörize süt kullanabilir mi?

Laktoz intoleransı, süt şekeri olan laktozu parçalayan enzimin eksikliğinden kaynaklandığı için pastörize veya çiğ süt olması laktoz konsantrasyonunu etkilememektedir.

Çiğ süt bazı hastalık ve alerjileri önleme potansiyeline sahip midir?

Böyle bir iddiayı haklı gösterecek hiçbir bilimsel veri yoktur.

UHT süt nedir?

Yüksek bir teknoloji ile sütün buhar püskürtmek sureti ile bir saniyede 140-150 dereceye kadar işlenip kullanılan buharın vakum ile çekilmesi yöntemi ile soğutularak yapılan bir sterilizasyondur. Sütün içindeki tüm mikroorganizmaları ortadan kaldırır. Uygun ambalajlama ile uzun süreli saklamanın yapılabildiği bir yöntemdir.

Haberin Devamı

Sterilizasyon veya UHT teknolojisi ile üretien sütler katkı maddesi içerir mi?

Bu sütler hiçbir katkı maddesi içermemektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder