Dr. Cihan Avaroğlu Tatil ve oyun
HABERİ PAYLAŞ

Yoğun eğitim dönemini izleyen tatil süreci başlayalı bir hafta oldu. Göz açıp kapayıncaya kadar geçecek olan yaz tatilini nasıl değerlendirmek gerekir? Tatil bitip de çocuklar yeni okul dönemine başladığında ‘keşke...’ dememek için nelere dikkat etmeliyiz?

Yıl boyu çalışan çocukların dinlenmesi gerektiği gerçeği akıldan çıkarılmamalı,

Oyun çocukların hakkıdır, oyun oynamasına izin verilmeli,

Kurallarla geçen eğitim yılının ardından başlayan tatilde de sürekli kurs ve yeni kurallarla çocuklar bunaltılmamalı,

Haberin Devamı

Ailede kitap okuyanların sayısı arttıkça çocuk, uyarıya gerek kalmadan kitap okuması gerektiğini öğrenecektir.

Kitap okuma alışkanlığı komutlarla kazandırılamaz, bu yüzden ebeveynler, çocuklarına örnek olacak şekilde kitap okumalı,

Televizyon ve bilgisayar karşısında uzun süreli zaman geçirmemesi sağlanmalı,

Okul döneminde uygulanan uyku düzeni mümkün olduğunca değiştirilmemeli,

Beslenme düzeni ve alışkanlıkları kuralsız olmamalı, öğün saatleri atlanmamalı,

Oyun arkadaşlarının yaşıt çocuklar olmasına dikkat edilmeli,

Çocukların arkadaşları düşük, orta veya yüksek sosyoekonomik düzeyde olabilir, bu tür arkadaşlıklar engellenmemeli,

Çocukların aktif, bağımsız ve serbest oynamalarına olanak sağlanmalı,

Toplumdan uzak, kopuk olmamasına dikkat edilmeli,

Kişilik gelişimi için bakkal, market, daha da önemlisi pazar alışverişi öğretilmeli,

Daha fazla birlikte olabilmek için zaman yaratılmalı,

Aktiviteler; eğlence, eğitim ve disiplin ögelerini içermeli.

Yaz tatilinde nasıl beslenmeli?

Yaz tatili pek çok çocuk için kontrolsüz beslenme ve fazla kilo demek. Bu yüzden tatilde beslenme önerilerini dikkate almalısınız:

Çocuğunuz güne güzel bir kahvaltı ile başlamalı

Her gün aynı tür kahvaltı sıkıcı olabileceğinden yaratıcı olmalısınız. Örneğin, bir gün peynirli sahanda yumurta yaparken bir gün krep hazırlayabilirsiniz. Önemli olan çocuğunuzun sevdiği yiyecekleri hazırlama. Kahvaltıda söğüş domates, salatalık, maydanoz, biber sofraya renk katar, iştahı açar.

Öğle ve akşam ana öğünlerinde hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarından yararlanın. İki öğünde bir sebze yemekleri olmalı. Zeytinyağlı yemekler ise yaz sofralarının olmazsa olmazı. Salatayı da sofranızın vazgeçilmesi yapmalısınız. Yoğurt da ana öğünlerde unutulmaması gereken önemli bir kalsiyum kaynağı. Ayran ya da cacık şeklinde tüketilebilir.

Haberin Devamı

Abartılmadan verilen kuruyemiş iyi bir ara öğündür. Ara öğünlerde meyve de unutulmamalı.

İçecek olarak kahvaltıda bitki çayları, öğle, akşam ve ara öğünlerde ise ayran ve su ideal tercihler. Gazlı içecek ve hazır meyve sularını içmesinler. Taze sıkma meyve suları ise sık olmamak kaydıyla içilebilir.

Aktivite ve yaz sıcağı yüzünden terleme çocuklarda sıvı kaybını arttıracağından bol ılık su içilmeli.

Kızartma yerine, ızgara ve fırında pişirilen gıdalar tercih edilmeli.

Tavuk ve balık gibi çok çabuk bakteri üremesine neden olan hayvansal protein kaynakları günlük olarak tüketilmeli.

Açıkta satılan her türlü yiyecek ve içecek bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğinden çocuklarınızın tüketmesine izin vermeyin.

Haberin Devamı

Yemek seçiminde siz anne-babalar rol model olacağınız için tüm öğünlerde birlikte sofraya oturmaya çaba sarfedin.

Çocuklar nerede oyun oynamalı

Çocuk ruh sağlığı ile ilgili yapılan tüm araştırmalar, tıpkı bizim dönemimizde olduğu gibi, onların da sokaklarda oynaması gerekliliğini ortaya koyuyor. Yerel yönetimler ruh ve beden sağlığı yerinde bir gelecek için şehirlerde uygun oyun ortamları oluşturmalı. Kentsel planlama yapılırken trafikten arındırılmış, doğal yeşil alan ve ağaçlar arasında, doğaya, insana saygılı, güvenli oyun ortamı yaratacak şekilde olmasına dikkat edilmeli.

Sokakta oyunun uygun olmadığı ya da çalışan anne-babaların tatilde çocuklarına refakat edebilecek yakınları veya bakıcılarının olmadığı durumlarda, yaz okulları ve yaz kampları da iyi bir seçenek. Çocuklara, bu tür yerlerde aktivite, eğitim ve spor için uygun ortam yaratarak eğitimcilerin kontrolunda sağlıklı beden ve ruh sağlığı sağlanacak, eğitimcilerin verdikleri görevleri yerine getirerek sorumluluk almaları öğretilecektir.

Sokakta oyun çocuğa ne kazandırır?

Çocukta obeziteyi önlemenin ilk hamlesi aktivitedir. Bu da sokakta oynamak demektir. Çünkü sokakta oynamak, hareket içerir. Obeziteye ek olarak sağlıklı kalp, damar sisteminin temelini oluşturur. Kemik, eklem ve kas yapısının sağlam oluşmasını sağlar. Hareket iştahı açar ve sağlıklı büyümeye-gelişmeye kaynak yaratır.

Sokakta oyunun, çocuğun gelişiminde bedensel olduğu kadar ruhsal yararları da göz ardı edilmemelidir. Çocukların özgüveni gelişmiş, arkadaşlık, dostluk duyguları ile beslenen, paylaşımcı, sağlam ilişkilerin olduğu, sosyal uyumlu bireyler olması; sokakta oynanan oyunlar sayesinde gerçekleşir. Takım insanı olmayı öğrenirken bireysel becerileri de gelişir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder