Dr. Cihan Avaroğlu Yanıklarda ilk yardım nasıl olmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Yanıklarda ilk yardım nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Ev kazaları çocukları tehdit eden önemli bir sorundur. Bebeklik döneminden itibaren hareket yeteneği arttıkça kaza riskini de beraberinde getirir. Yanıklar ise ev kazalarının önemli bir kısmıdır. Yanıklarda doğru ilk yardımı yapabilmek için yanığın derecesini tespit etmek gerekir.

1. DERECE YANIKLAR:
Küçük yanıklardır ve hızlı bir şekilde iyileşir. Güneş yanıkları bu gruba örnektir. Kızarıklık, hassasiyet ve ağrı vardır.

2. DERECE YANIKLAR: Ciddi yaralanmalardır ve hızlı bir ilk yardım gerektirir. İleri derecede güneş yanıkları bu gruba örnektir. Ağrı, kabarma ve şişmeye neden olur.

3. DERECE YANIKLAR: Ağır yaralanmalardır. Genellikle sıcak sıvılar, temas edilen sıcak metaller (tencere, çaydanlık gibi), elektrik ve kimyasallar yanık nedenidir. Beyaz, kahverengi kabarmış, hatta kömürleşmiş alanlar olabilir. Başlangıçta ağrı ya hiç yoktur, ya da azdır.

4. DERECE YANIKLAR:
Cilt, kas ve kemiği de içine alacak şekilde olan çok ciddi yaralanmalardır. Ciddi komplikasyonlara neden olacağından çok hızlı doktor yardımına gereksinim vardır.

İlk yardım nasıl yapılmalı?

1. derece ve kısmen 2. derece yanıklarda ev koşullarında tedavi, doğru olmak kaydıyla yapılabilirken, diğer yanıklarda sağlık personelinin yapacağı uygun tedaviye başlanıncaya kadar doğru ilk yardıma başlanmalıdır.

- Yanığı soğutun. 1. ve 2. derece yanıklar için yanan alan, akan suyun altında birkaç dakika tutulmalıdır. Soğuk su ağrıyı alırken, kabarmayı da engelleyecektir. Yanık üzerine buz uygulanmamalı, yanık ovulmamalıdır. 3. ve 4. derece yanıklarda ise yanık alan soğuk, ıslak, steril gazlı bezle kapatılarak yanık alan soğutulmalıdır.
- Yanmış giysileri çıkartın. Sırt üstü yatırıp, cilde yapışmamış giysiler çıkartılmalı, bu sırada dokuya zarar veriilmemelidir. Takı varsa çıkarılmalı ve mümkünse yanık doku kalp hizasından yukarıda tutulmalıdır.
- Yanık alanı örtün. Yanık alan soğutulduktan sonra kuru, steril veya temiz bir örtü ile örtülmelidir. Tıbbi yardım alana kadar herhangi bir halk ilacı veya yanık kremleri sürülmemelidir.
- Vücut ısısını düşürmeyin. Yanıkla birlikte ısı kaybı başlayacağı için sağlam yerler örtülerek üşümesi engellenmelidir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder